Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Milan Kovač

Na početku demokratskih promjena 1989. priključio se HDZ-u. Bio je „barakaš“, među prvih pedesetak osnivača te stranke. Obnašao je dužnost ministra privatizacije u vladi Zlatka Mateše. HDZ je napustio 2002. zbog sukoba s Ivom Sanaderom i priključio se Hrvatskom bloku Ivica Pašalića. U HDZ se ponovno učlanio 2012.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 1100 prikaza
Milan Kovač
Foto: import
Pogledajte galeriju 1/2

Od članstva u HDZ-u ne očekujem bilo što danas, kao što ni prije nisam dobio ništa, osim dva bypassa nakon infarkta 2002. , rekao je povodom ponovnog učlanjenja u tu stranku 2012.godine.

Rođen je 15. srpnja 1957. u Posušju, BiH, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1978. Radio je u Tekstilprometu do 1990. Nije bio član Saveza komunista.

Na početku demokratskih promjena 1989. priključio se HDZ-u. Bio je „barakaš“, među prvih pedesetak osnivača te stranke, bio je prvi rizničar HDZ-a, 1990. izabran je za zastupnika u Društveno-političkom vijeću Sabora. Biran je i na kasnijim parlamentarnim izborima, 2002., 2007. i 2000.

U Saboru je bio član brojnih odbora; Odbora za zaštitu ljudskih prava, Odbora za useljništvo, Odbora za vanjsku politiku.

Bio je ministar useljeništva. Zamjenik predsjednika hrvatskog Fonda za privatizaciju postao je 1994. a predsjednik tog tijela bio je od 1995. do 1996. Dužnost ministra privatizacije u vladi Zlatka Mateše obnašao je od 16. prosinca 1996. do 1. travnja 1999. Potom je do kraja mandata te vlade obnašao dužnost ministra zaduženog za provođenje posebnih odnosa između RH i Federacije BiH i odnosa s BiH.  

Milan Kovač
1 / 2

HDZ je napustio 2002. zbog sukoba s Ivom Sanaderom i priključio se Hrvatskom bloku Ivica Pašalića. Bio je osnivač i potpredsjednik te stranke. Kasnije je pokušao ući u Sabor kao nositelj liste HIP-a  2003. i Jedino Hrvatske 2007. ali nije uspio.

U HDZ se ponovno učlanio 2012. Tada je u medijima objasnio da iako ima povlaštenu saborsku mirovinu od 8.300 kuna, živi teško jer se mora brinuti za ostale članove obitelji. Supruga Ivanka ima malu mirovinu, a dvoje od troje djece su tada još bili studenti, dok je jedna kćerka udata ali sa suprugom živi kao podstanar u istoj zgradi.

Tada je rekao da mu se mnogi čude kada ih nazove i pita ima li kakvog posla za njega pa makar bio i čuvar gradilišta. Svi očekuju da se kao bivši ministar privatizacije obogatio a on zapravo živi u istom stanu u kojem je živio i osamdesetih godina. 

Za prvi zakon o pretvorbi i privatizaciji kaže da nije bio dobar i o njemu „neka govore oni koji su ga donijeli“.  Za onaj iz  1995. u kojemu  je i sam sudjelovao, kaže da je „bolji i u srži ostao je isti do danas“.

Za predsjednika Zajednice kluba utemeljitelja HDZ-a izabran je 2013. nakon što je istekao treći mandat Đuri Perici. Temeljem te dužnosti  postao je i član Predsjedništva HDZ-a. Svakodnevno prakticira šetnje uz jarunsko jezero.

Zlatko Mateša Pravnik Zlatko Mateša Ivić Pašalić Liječnik, političar, poduzetnik, bivši čelnik HDZ-a i predsjednik HB-a Ivić Pašalić
objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.