Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbenik , pjevač

Marko Perković Thompson

marko perković thompson (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Početkom Domovinskog rata javio se u Zbor narodne garde a nadimak Thompson dobio je po američkoj strojnici. U to vrijeme nastala je i "Bojna Čavoglava", domoljubna pjesma koja je uz "Hrvatine" hrvatskim vojnicima dizala moral u borbi protiv srpskog agresora.

Marko Perković Thompson jedan je od najistaknutijih, najhvaljenijih ali i najosporavanijih  glazbenika od kako postoji suverena Hrvatska. Rođen je 27. listopada 1966. u selu Čavoglave u Dalmatinskoj zagori. Otac Ante radio je u Njemačkoj i doma se vraćao samo za blagdane.

Majka Marija bila mu je i otac i majka, najzaslužnija što je sinovima, Marku i dvije godine mlađem bratu Draženu dala kruh u ruke.

Marko je u Splitu završio srednju ugostiteljsku školu i do 1991. radio kao konobar. Početkom Domovinskog rata javio se u Zbor narodne garde a nadimak Thompson dobio je po američkoj strojnici. U to vrijeme nastala je i "Bojna Čavoglava", domoljubna pjesma koja je uz "Hrvatine" hrvatskim vojnicima dizala moral u borbi protiv srpskog agresora.

Tijekom rata objavio je i prvi CD "Moli mala", no glazbenih ambicija tada još nije imao. Zahvaljujući "Čavoglavama" ali i pjesmi "Zmija me za srce ugrizla" bio je tražen, no Marko je  ratnih godina radije svirao na humanitarnim nego na komercijalnim nastupima.

Po objavi prvog nosača zvuka ali i pjesme "Anica kninska kraljica" vraća se u 142. drnišku brigadu, te s njima sudjeluje u operaciji Oluja. Marko je bio jedan od prvih vojnika koji su ušli u oslobođene gradove Knin i Drniš. 1995. godine, kada objavljuje drugi CD Vrijeme škorpiona, u tajnosti se oženio s pjevačicom Danijelom Martinović.

Nakon razlaza, na jednom od svojih koncerata upoznao je Sandru Rogić, Kanađanku porijeklom iz Šibenika, i 2003. je oženio pred matičarom. Danas s njom ima sinove Šimuna (19), Antu (8) te kćeri Divu Mariju (7) te blizanke Cvitu i Katarinu (4). Najveća mu je želja bila svoj brak ozakoniti i u crkvi. Stoga je i podnio zahtjev za crkveni razvod braka s Danijelom, koji u prvom pokušaju nije odobren.

marko perković thompson (1)
1/4

Međubiskupijski crkveni sud u Splitu proglasio je nevaljnost njihova braka nakon trogodišnjeg procesa.

- Presretan sam što je Crkva moj brak s Danijelom proglasila nevaljanim. Supruga Sandra i ja konačno možemo živjeti kako Bog zapovijeda, možemo planirati crkveno vječanje - rekao je tada Thompson.

Po završetku trećeg albuma Geni kameni (1996.), preko Vjetra s Dinare (1998.) pa do E, moj narode (2002.) oko njega se ne stišavaju kontroverze. Srpski i jugoslavenski krugovi  optužuje ga ustaštvo. Iako se Thompson ogradio od ikonografije na svojim koncertima i opovrgnuo da je pjevao Jasenovac i Gradiška stara, napadi na njega se jenjavaju.

Autentičnost te snimke koja s epojavila na internetu nikad nije  potvrđena.

Njegov koncert na Dinamovu stadionu u Zagrebu sablaznio je židovsku zajednicu pa je iz Centra Simona Wiesenthala stiglo priopćenje Vladi RH. U njemu se osuđuje pozdrav "Za dom spremni!". Taj pozdrav su naime koristili hrvatski domoljubi 19. stoljeća, ali je on poznatiji  kao  pozdrav ustaškog režima za vrijeme NDH.

I dok Thompson tvrdi da je domoljub koji svojim tekstovima veliča Hrvatsku, vjeru u Boga i obitelj, politički motivirani kritičari ga smatraju ekstremnim nacionalistom. S druge strane, njegovi fanovi obožavaju njegove domoljubne pjesme. 

Nizozemska mu je 2003. zabranila koncert u Amsterdamu, uz obrazloženje da je fašistički pjevač. Isto se dogodilo i u švicarskom Lucerneu, te u još nekoliko njemačkih gradova.

Kasnije ga se povezivalo u kontekstu neplaćanja poreza. Svjedočio je i to da od bivšeg premijera Ive Sanadera nikad nije uzeo pola milijuna eura da ne pjeva ni za koju stranku. U tim se trenucima, priznao je, često upitao je li moguće da ga proganja država za koju se borio i bio spremna umrijeti.

- Nisam jedini čovjek nad kojim se vrši nepravda. Ali proradi ti onda neki inat jer se moraš boriti i nositi svoj križ - rekao je Thompson koji je 2013. albumom "Ora et labora" u samom vrhu prodaje rock albuma na iTunesovoj ljestvici.

U Austriji je treći, u Švicarskoj četvrti, a u Njemačkoj peti.  

Thompsona je Papa Benedict XVI 2009. primio u audijenciju, a zanimljivo je i da na koncertima redovito nosi Medaljon sv. Benedikta. Napisao je i ispjevao naslovnu pjesmu za hrvatski ratni film Josef (2011.) te se u filmu pojavio u manjoj ulozi neimenovanog austrijskog vojnika. Perković piše pjesme i za druge izvođače, a duete je zapjevao s Matom Bulićem, Miroslavom Škorom (s kojima ga veže i kumstvo), Tihom Orlićem i Jasminom Stavrosom. Njegovi su koncerti najposjećeniji u Hrvatskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije