Naslovnica Enciklopedija Biografije

Luka Mišetić

Završio je trogodišnji poslijediplomski studij prava na Sveučilištu Notre Dame u Indiani i postao odvjetnik. Bio je najbolji student koji je dobio rektorovu nagradu. Specijalizirao je kazneno i civilno pravo.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 900 prikaza
luka mišetić
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je 11. ožujka 1970. u Chicagu, od oca Ivana iz Grabovnika i majke Ive rođene Čuvalo iz Proboja u okolici Ljubuškog, u BiH.

Napustili su rodni kraj krajem šezdesetih godina prošloga stoljeća. Otac je bio je radnik na održavanju stambenih zgrada i sve je uložio u školovanje svoje djece.

Luka Mišetić je u Hrvatsku  put došao 1986. kao 16-godišnjak. Potom je svake druge godine dolazio u posjet rodbini.

1992. diplomirao je političke znanosti na Northwestern Universityu. Potom je 1996. završio trogodišnji poslijediplomski studij prava na Sveučilištu Notre Dame u Indiani i postao odvjetnik. Tada je dobio rektorivu nagradu za izvrsnost na području međunarodnoga prava.

luka mišetić
1 / 4

Specijalizirao je kazneno i civilno pravo. Roditelji su mu tijekom školovanja pomagali, no morao je podići kredit za školovanje, koje je stajalo više od 100.000 dolara.

Poslije je osnovao svoju odvjetničku kuću i 1999. izabran je među 12 najperspektivnijih mladih odvjetnika u Chicagu u kojem ima 30.000 odvjetnika. Zastupa trgovačke kuće, korporacije, građane u američkim kaznenim i međunarodnim kaznenim predmetima i zatim  predmete iz međunarodnoga humanitarnog prava.

1999. počeo je raditi na predmetu Ante Furundžije, kada je došao u središte svjetske medijske pozornosti.

Bio  je najmlađi odvjetnik u povijesti koji je zastupao nekoga pred jednim međunarodnim kaznenim sudom. No, žalbeno vijeće je 21. srpnja 2000. ipak potvrdilo prvostupanjsku presudu Furundžiji na zatvor od deset godina. Bilo je to važno iskustvo za Mišetića.

Kada je optužen general Ante Gotovina, odabrao  je Luku Mišetića 2001.  za svoga branitelja. 

U studenome 2012., kada je general opet bio slobodan čovjek, Mišetić je izjavio: - Zahvalan sam, ne samo generalu Anti Gotovini, nego i dragom Bogu što sam izabran za njegova branitelja. Kada bih rekao da sam ponosan, nedovoljno bih opisao svoje osjećaje.

Još kao dijete sanjao sam Hrvatsku državu. Nisam bio u prigodi sudjelovati u njezinoj obrani s puškom u ruci ali evo pružila mi se prigoda sudjelovati, rekao bih, u ništa manje neizvjesnom i časnom nastavku te borbe. Pobjeda je ovo svih onih koji su ovu državu stvarali a napose hrvatskih branitelja. Osobno sam dao svoj skromni doprinos ali naglašavam, ovo je u prvom redu pobjeda onih koji su Hrvatsku državu stvarali i branili.

Do oslobađajuće presude generalu Gotovini mišljenja o Mišetićevoj strategiji bila su podijeljena. Mnogi su sa skepsom primali vijesti iz žalbenog postupka, kada je bio odbijan niz novih dokaznih prijedloga obrane.

Naime, nakon nepravomoćne presude od 24 godine zatvora dio velikoga nezadovoljstva visinom kazne usmjeren je bio k odvjetničkom timu generala Gotovine. Upitna je za neke bila strategija obrane, za neke i angažiranost Vlade, pa čak i rad odvjetnika. No, ništa se nije promijenilo – Mišetić i njegov tim su se posvetili pisanju žalbe, do konačnoga uspjeha.

Poznat je bio Mišetić i po tadašnjim žestokim verbalnim sukobima s nekadašnjom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Kada je sve dobro okončano, Mišetić je  kao „kralj“ dočekan u hercegovačkom Grabovniku, mjestu svojih djedova i pradjedova. Slavilo se uz gangu, vino i pršut, - Ovdje mi je najdraže doći, ovdje su moji korijeni, stari običaji i jednostavan život i ovdje se čovjek najbolje može odmoriti - rekao je tada.

Mišetićeva supruga je odvjetnica  Elena Zoe Angelopoulos, Amerikanka grčkoga podrijetla, školovana na Notre Dame University. Njih dvoje su na Floridi  2005  kupili vilu s bazenom u Sarasoti gdje su registrirali ured tvrtke Agram International.

Luka je danas svjetski poznati odvjetnik, mlađa je sestra doktorica kemije i radi za  farmaceutsku kuću Abbott Laboratories, a brat diplomirani psiholog koji povremeno glumi u čikaškim kazalištima. 

Mišetićeva obitelj vezana je s hrvatskom zajednicom u Chicagu, posebno Crkvom, međusobno govore  na hrvatskome jeziku.

'28.5.2000., Zagreb, Hrvatska, Stadion NK Zagreb - General bojnik Ante Gotovina na desetoj obljetnici postrojavanja Zbora narodne garde (ZNG). Photo: Sinisa Hancic/PIXSELL' General, zapovjednik snaga koje su u Oluji oslobodile Knin Ante Gotovina
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.