Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši saborski zastupnik i ministar u vladi, profesor na Ekonomskom fakultetu

Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

1997. na zagrebačkoj "Ekonomiji" stječe titulu doktora ekonomskih znanosti. 1998., postao je član tima koji je imao zadaću predsjedniku Franji Tuđmanu predložiti novu ekonomsku strategiju Hrvatske. No, njegova nastojanja da spoji znanost, ekonomiju i politiku dovode ga 2002. godine u fotelju ministra gospodarstva u kolacijskoj Vladi Republike Hrvatske.

Doktor ekonomskih znanosti, sveučilišni profesor, bivši ministar i saborski zastupnik Ljubo Jurčić rođen je 20. ožujka 1954. u Ružicima kod Gruda u Bosni i Hercegovini.

Odrastao je uglavnom uz djeda i baku jer su njegovi roditelji puno radili – otac Vlado bio je šef računovodstva u trgovačkom  poduzeću Bekija, a majka Milka na poljima duhana. Majka mu je je nakon završetka Drugog svjetskog rata izgubila četiri brata - Mirko, Ivan, Andrija i fra Ljubo. Sve su ih ubili komunisti.

Po završetku osnovne škole mladi Ljubo Jurčić preselio se u Zagreb. Tu se, po maturi u elektrotehničkoj školi, upisao na Fakultet za vanjsku trgovinu koji se kasnije spojio s Ekonomskim fakultetom. Diplomirao je 1981., a 1985. magistrirao s radnjom Analiza uvozne zavisnosti jugoslavenske privrede u razdoblju 1966-1982.. Godine 1992. odlazi na Babson International Colloquium for  Entrepreneurship Educators, a 1997. na zagrebačkoj "Ekonomiji" stječe titulu doktora ekonomskih znanosti, s disertacijom Strukturna analiza uvozne ovisnosti hrvatske privrede. Tu je i danas profesor na Katedri za međunarodnu ekonomiju.

Za sve vrijeme školovanja Ljubo Jurčić je nešto radio. Kao student pisao je za studentski list, fotografirao je svadbe kako bi poboljšao džeparac, popravljao kućanske aparate... Brzo se ukazao njegov duh poduzetnika, pa je osamdesetih i devedesetih godina postao vlasnik nekoliko tvrtki čijom je prodajom bio stekao popriličan imetak.

Već na početku je imao veliko iskustvo u poslovima vanjske trgovine, stečeno u Tvornici elektrotehničkih proizvoda Zagreb. Godine 1990. se zaposlio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, ali i s kolegom Dubravkom Markovićem utemeljio tvrtku ZTT za trgovinu elektromaterijalom.

Ljubo Jurčić
1/4

Poslovali su s najvećim proizvođačima rasvjete u Europi - Osramom, Ridijem, Siemensom... Stoga Jurčić pet godina kasnije u Mostaru osniva tvrtku koja se bavi prodajom rasvjetnih tjela, izvora svjetla i dizajnom rasvjete. Godine 1999. Osramovo je poduzeće u Hrvatskoj za 250-000 eura otkupilo sva Jurčičeva prava na tržište. Ipak, nastavlja s njima suradnju slijedećih nekoliko godina na području računovodstvenih usluga i skladištenja robe.

Nije bio član nijedne stranke, ali je 1998., postao član tima koji je imao zadaću predsjedniku Franji Tuđmanu predložiti novu ekonomsku strategiju Hrvatske. No, njegova nastojanja da spoji znanost, ekonomiju i politiku dovode ga 2002. godine u fotelju ministra gospodarstva u kolacijskoj (Račanovoj) Vladi Republike Hrvatske.

Slijedeće godine postaje saborski zastupnik s liste SDP-a u VII. zbornoj jedinici. U tom mandatu obavljao je dužnosti člana Odbora za gospodarstvo, obnovu i razvoj, Odbora za turizam, Odbora za europske integracije, nacionalnoga odbora i bio zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskoga odbora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU.

Iako nije bio član Socijaldemokratske partije s njom je kao nestranački ekonomski stručnjak usko surađivao. Kao čelnik SDP-ova Savjeta za gospodarstvo i razvoj formulirao je SDP-ovu ekonomsku strategiju za slučaj da stranka osvoji sljedeće parlamentarne izbore.

Bio je čak do 30. studenog 2007. SDP-ov kandidat za premijera. No, tada je već pola godine u džepu imao iskaznicu službenoga člana te stranke. Ipak, nakon razgovora, zamijenio ga je Zoran Milanović.

U lipnju 2009. Glavni odbor SDP-a odabrao je Ljubu Jurčića i Ivu Josipovića kao kandidate za stranačke izbore za predsjednika Republike Hrvatske. Jurčić je u toj konkurenciji izgubio.

Sve više se udaljavao od SDP-a, pa mu je već 2010, premijerka Jadranka Kosor povjerila mjesto predsjednika nadzornoga odbora Podravke. A bio je već član NO Hrvatske brodogradnje - Jadranbrod, JANAF-a, Plinacroa itd.

Kao znanstvenik i poduzetnik, a osobito političar, Jurčić je sve te godine bio izložen nemilosrdnoj znatiželji i gladi javnosti, ali je ipak uspio svoj privatni život dobro zaštiti. Najzanimljivije i ono što nije tajio je to da se nije ženio, ali je ipak jednome biću dragi tata, a sada je već i djed.

Tia Jurčić je danas 28-godišnjakinja i usvojena je kći Ljube Jurčića. U dobi od dvije godine ostala je bez majke Ane, a kasnije i bez bake. Njezina mama, Ljubina prijateljica, teško oboljela, zamolila ga je da brine o njezinoj kćeri. Obećao je, učinio to, postao njezin najveći oslonac u životu, a to i danas čini.

Tia se u svibnju 2010. godine udala za dugogodišnjeg dečka, američkog košarkaša Chrisa Warrena, tadašnjega igrača Cedevite. A 21. siječnja 2011. godine Ljubo Jurčić postao je djed. Dominick Carmelo Warren rodio se u španjolskom Bilbau, gdje je mladi par živio zbog Chrisova košarkaškoga angažmana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije