Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Josip Pankretić

Bio je najjači proizvođač mesa. Šezdesetih, u socijalizmu, izabran je u Hrvatski sabor kao narodni zastupnik. Bio je zastupnik HSS-a u Saboru.
01. prosinca 2016. u 00:00 1 komentara 348 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Rođen je 15. siječnja 1933. u mjestu Gaj kod Vrbovca. Završio je četiri razreda pučke škole. Pankretići tu žive zadnjih 300 godina. Njegov otac Andrija bio je predsjednik HSS-a za Vrbovec. Njegov ujak Andrija Papo bio je saborski zastupnik HSS-a za križevački i zelinski kotar 1935. i 1938.  Josip Pankretić bavio se uzgojem goveda i svinja. Bio je najjači proizvođač mesa u tom kraju. Šezdesetih, u socijalizmu, izabran je u Hrvatski sabor kao narodni zastupnik.

Pravu afirmaciju doživljava nakon demokratskih promjena 1990. Bio je zastupnik HSS-a u Saboru. Najaprije je od 1990. do 1992. bio zastupnik u Vijeću udruženog rada. Potom je od 1992. do 1998. bio u Zastupničkom domu Sabora. Bio je član Odbora za poljodjelstvo, selo i seljaštvo, član Savjeta za zaštitu tržišnog natjecanja.

Kdaj sem došel vu Sabor 1990., bil sam za mnoge od vas grof, bil sem gazda, a vi niste imeli niš, ni za žmigavac, a sad vozite ‘marcedese’ i kupujete tvornice, rekao je svojim kolegama. Od 1996. do 1998. Bio je i član Gradskog vijeća Vrbovca.

Zašto bismo mi bili nešto posebno, a svi ostali građani? Nama sabornicima uzeti, a dati djeci božićnicu, rekao je. Njegovi govori u kojima se zauzimao za „selake“ i radnike, poslije njegove smrti sabrani su pod naslovom „Glejte jenu stvar“. HSS svake godine organizira „Dane s Jožom“ te tom prilikom dodjeljuje priznanje „Josip Pankretić“ za posebne zasluge.

1 / 2

U politici je ostao vjeran HSS-u. Nije se priključivao ni HDZ-u ali je imao distancu i prema tadašnjoj oporbi. !“Izgradil sem si svojega imidža i svoju čast, a sada da to prodam? Nisam štel ni radi sebe ni svoje dece“, rekao je.

Sa suprugom Ljubicom, koju je kao 14-godišnjakinju upoznao  dok je čuvala blago  vjenčao kada je imala 17 godina. Imali su dva sina. Starijeg Zdravka, koji je završio srednju elektrotehničku školu i radio u PIK-u Vrbovec a koji je poslije  preuzeo obiteljsko imanje i mlađeg Božidara, koji je završio poljoprivredni fakultet, te bio zastupnik HSS-a u Saboru i kasnije ministar poljoprivrede. 

Umro je 10. siječnja 1998. Pokopan je na mjesnom groblju u mjestu Gaj.

božidar pankretić Agronom, političar, gradonačelnik, bivši HSS-ov ministar u Vladi RH Božidar Pankretić Zlatko Tomčić Političar i poduzetnik Zlatko Tomčić
EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Tvrtka Solvis
Tvrtka Solvis
Uspješna priča o najvećem domaćem proizvođaču solarnih panela