Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Enciklopedija Biografije

Jerko Rošin

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je 1997. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Za projekt hotela „Kaktus“ u Supetru dobio je 1977. nagradu „Vladimir Nazor“.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 356 prikaza
jerko rošin
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je 5. listopada 1942. u Splitu. Njegov otac Stjepko porijeklom je iz Selaca s otoka Brača. Majka Marija mu je iz Vranjica. Očeva obitelj bila je emigrirala u Ameriku, ali se njegov otac s roditeljima vratio. Boksao je, natjecao se u plesu, bio je aktivan u Hajduku. Don Frane Bulić, utemeljitelj hrvatske arhitekture, bio je brat njegova pradjeda.

Osnovnu školu i srednju, Klasičnu gimnaziju, pohađao je u Splitu. Završio je nižu glazbenu školu (6 razreda) „Josip Hatze“. Pjevati je počeo krajem 1959. na maturalnim zabavama. Osvojio je prvu nagradu na natjecanju „Prvi pljesak“. Nedjeljom je pjevao u domu JNA.

1961. upisao se na Arhitektonski fakultet u Zagrebu. Nastupa kao pjevač u Studentskom centru i u Neboderu. Pisao je stihove i skladao glazbu za brojne pjesme koje su izvođene na mnogim festivalima.

1962. je postao član Društva hrvatskih skladatelja. Diplomirao je 1967. nakon čega prestaje s aktivnim pjevanjem i sviranjem, ali povremeno sklada ozbiljne komade za klavir i piše stihove. 

Prvo zaposlenje imao je 1968. u združenom poduzeću Union-turist Dalmacija. Od 1970. do 1972. bio je tajnik Društva arhitekata Splita. U Industrijskom projektnom zavodu zaposlio se 1972. Završio je poslijediplomski studij „Zaštita i revitalizacija graditeljskog naslijeđa“ 1976. i 1977.  

Za projekt hotela „Kaktus“ u Supetru dobio je 1977. nagradu „Vladimir Nazor“. Od 1978. do 1981. bio je predsjednik Urbanističkog društva Splita. 1990. je direktor i odgovorni projektant „Koteks inženjeringa“.

1993. je osnovao vlastiti arhitektonski studio „Studio R“. Kaže da arhitekti i tehničari kod njega rade u dobroj atmosferi. U studiju se kuha i svi zaposleni objeduju zajedno. U početku je on kuhao i učio druge a sada to rade mlađi. Mnogi im svraćaju na objed, od poslovnih partnera do veleposlanika. U studiju je i sintesajzer na kojem ponekad nešto zasvira. Projektirao je više od 700 naslova.

jerko rošin
1 / 4

Od 2004. predsjednik je vladinog Savjeta prostornog uređenja RH. Zbog prijateljstva s tadašnjim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom ušao je u politiku. Učlanio se u HDZ, postao je najprije dopredsjednik splitskog HDZ-a a nakon parlamentarnih izbora 2007. je izabran za saborskog zastupnika.  Bio je član saborskog Odbora za vanjsku politiku te Odbora za prostorno uređenje i planiranje. 

Nakon Sanaderovog odlaska iz politike, i kasnijih optužbi za korupciju, ostao je uz njega. Novinarima je rekao kako mu je Sanader, kad ga je direktno upitao o mogućoj povezanosti s nečim od onoga za što ga terete doslovce odgovorio: „Ne da mi ne mogu ništa naći, već ni nemaju što“. Sa svojom imovinom, kao i Luka Bebić,  jamčio je sudu da će se Sanader, ukoliko ga se pusti da se brani sa slobode, redovno javljati na ročišta.

U vrijeme Jadranke Kosor, bili su ga izbacili iz HDZ-a, ali ga je Časni sud te stranke ponovno vratio. Novo vodstvo stranke nije ga angažiralo na visokim dužnostima. 2012. je objavio knjigu „Uprknuće“, zbirku satiričkih tekstova o svojim saborskim danima.

2001. je objavio knjigu kolumni koje je obavljivao u novinama „Što mi bi godinama“. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je 1997. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. 

U braku sa suprugom Đankom ima troje djece. Kći Ana Maria je novinarka, druga kćer Dijana je akademska kiparica a sin Stjepko je grafički dizajner. Ima petero unučadi. Autor je izjave kako nam je  „Sanadera sam Bog poslao u Hrvatsku“.  

Jadranka Kosor Novinarka, političarka, bivša predsjednica HDZ-a i Vlade RH Jadranka Kosor Dr. Ivo Sanader Bivši predsjednik HDZ-a i hrvatske vlade Ivo Sanader
Poslije potresa bojali ste se oprati kosu ili otuširati? Psihologinja otkriva pozadinu takvog stanja
Vozi eko
VOZI EKO
Odgađa se edukativni projekt Vozi eko
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.