Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novinar i glavni urednik i bivši izdavač tjednika Nacional

Ivo Pukanić

ivo pukanić
Foto: Arhiva VL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Bio je jedan od najeksponiranijih i najkontroverznijih novinara. Najviše medijskog utjecaja imao je u drugoj polovici devedesetih kada je otvorio aferu Dubrovačka banka. Radio je u Vjesnikovim izdanjima, a od 1991. urednik je u tjedniku Globus.

Rođen je 21. siječnja 1961. u Zagrebu. S obitelji je živio u Velikoj Gorici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U početku se bavio fotografijom.

Radio je u Vjesnikovim izdanjima, a od 1991. urednik je u tjedniku Globus. Potkraj 1995. sa skupinom suradnika, među kojima su bili Denis Kuljiš, Jasna Babić, Sina Karli i Maroje Mihovilović,  napušta Europapress holding i osniva Nacional  u kojemu je glavni urednik do 2000. Uskoro postaje predsjednik Uprave NCL Media Grupe i jedan od njezinih vlasnika.

Bio je jedan od najeksponiranijih i najkontroverznijih  novinara. Najviše medijskog  utjecaja imao je u drugoj polovici devedesetih kada je otvorio aferu Dubrovačka banka.

Nakon dolaska Račanove koalicije na vlast Pukanić pokreće dnevni list Republiku. U prvih mjesec dana objavljuje informacije u kojima pritišće vlast da uhiti tzv. medijsku zločinačku organizaciju. Te 2000. proglašen je novinarom godine. Republika,  međutim,  uskoro propada.

Kasnije pokreće neka druga izdanja, a uskoro i novinarsku akademiju. Nagradu za intervju godine dobio je 2003. nakon razgovora s generalom Antom Gotovinom napravljenog na „nepoznatoj lokaciji u jednoj europskoj zemlji“ koji je tada bio u bijegu pred Haaškim sudom.

Uskoro i sam postaje predmet medijskih napisa zbog druženja i prijateljstva s osobama iz krugova koji su se dovodili u vezu s podzemljem kao i zbog obiteljskih razmirica sa suprugom Mirjanom koji su sve češće dospjevali u javnost. Mediji su ga optuživali da ju je  prisilno hospitalizirao u psihijatrijsku ustanovu, a njoj se pak sudilo zbog  posjedovanja  kokaina pronađenog u njihovom zajedničkom stanu.

ivo pukanić
1/4

Pukanić je, zajedno s kolegom Nikom Franjićem, ubijen  23. listopada 2008. u dvorištu zgrade tjednika Nacional. Stradali su od eksplozivne naprave kada su su htjeli ući u Pukanićev automobil.

Napravu je postavio Željko Milovanović, kasnije uhićen u Srbiji, dok je sa snajperom, ukoliko preživi atentat, čekao Bojan Gudurić, koji se poslije sam predao u BiH. Mediji su taj događaj okarakterizirali kao teroristički čin.

Policija je ubrzo pronašla počinitelje tog zločina koji su u  sudskim procesima  osuđeni na duge zatvorske kazne. Nalogodavac, međutim, još nije razotkriven iako se za to sumnjičilo „duhansku mafiju“  iz Crne Gore i srbijanske kriminalne krugove.

Pukanić je pokopan na groblju u Velikoj Gorici. Njegova supruga Mirjana pronađena je mrtva u svom stanu u siječnju 2012.  Njihova kćer Sara povukla se iz medijskog poslovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije