Naslovnica Enciklopedija Biografije

Ivo Pukanić

Bio je jedan od najeksponiranijih i najkontroverznijih novinara. Najviše medijskog utjecaja imao je u drugoj polovici devedesetih kada je otvorio aferu Dubrovačka banka. Radio je u Vjesnikovim izdanjima, a od 1991. urednik je u tjedniku Globus.
01. prosinca 2016. u 00:00 0 komentara 791 prikaza
ivo pukanić
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/4

Rođen je 21. siječnja 1961. u Zagrebu. S obitelji je živio u Velikoj Gorici gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U početku se bavio fotografijom.

Radio je u Vjesnikovim izdanjima, a od 1991. urednik je u tjedniku Globus. Potkraj 1995. sa skupinom suradnika, među kojima su bili Denis Kuljiš, Jasna Babić, Sina Karli i Maroje Mihovilović,  napušta Europapress holding i osniva Nacional  u kojemu je glavni urednik do 2000. Uskoro postaje predsjednik Uprave NCL Media Grupe i jedan od njezinih vlasnika.

Bio je jedan od najeksponiranijih i najkontroverznijih  novinara. Najviše medijskog  utjecaja imao je u drugoj polovici devedesetih kada je otvorio aferu Dubrovačka banka.

Nakon dolaska Račanove koalicije na vlast Pukanić pokreće dnevni list Republiku. U prvih mjesec dana objavljuje informacije u kojima pritišće vlast da uhiti tzv. medijsku zločinačku organizaciju. Te 2000. proglašen je novinarom godine. Republika,  međutim,  uskoro propada.

Kasnije pokreće neka druga izdanja, a uskoro i novinarsku akademiju. Nagradu za intervju godine dobio je 2003. nakon razgovora s generalom Antom Gotovinom napravljenog na „nepoznatoj lokaciji u jednoj europskoj zemlji“ koji je tada bio u bijegu pred Haaškim sudom.

Uskoro i sam postaje predmet medijskih napisa zbog druženja i prijateljstva s osobama iz krugova koji su se dovodili u vezu s podzemljem kao i zbog obiteljskih razmirica sa suprugom Mirjanom koji su sve češće dospjevali u javnost. Mediji su ga optuživali da ju je  prisilno hospitalizirao u psihijatrijsku ustanovu, a njoj se pak sudilo zbog  posjedovanja  kokaina pronađenog u njihovom zajedničkom stanu.

ivo pukanić
1 / 4

Pukanić je, zajedno s kolegom Nikom Franjićem, ubijen  23. listopada 2008. u dvorištu zgrade tjednika Nacional. Stradali su od eksplozivne naprave kada su su htjeli ući u Pukanićev automobil.

Napravu je postavio Željko Milovanović, kasnije uhićen u Srbiji, dok je sa snajperom, ukoliko preživi atentat, čekao Bojan Gudurić, koji se poslije sam predao u BiH. Mediji su taj događaj okarakterizirali kao teroristički čin.

Policija je ubrzo pronašla počinitelje tog zločina koji su u  sudskim procesima  osuđeni na duge zatvorske kazne. Nalogodavac, međutim, još nije razotkriven iako se za to sumnjičilo „duhansku mafiju“  iz Crne Gore i srbijanske kriminalne krugove.

Pukanić je pokopan na groblju u Velikoj Gorici. Njegova supruga Mirjana pronađena je mrtva u svom stanu u siječnju 2012.  Njihova kćer Sara povukla se iz medijskog poslovanja.

Hrvoje Petrač Poduzetnik Hrvoje Petrač '28.5.2000., Zagreb, Hrvatska, Stadion NK Zagreb - General bojnik Ante Gotovina na desetoj obljetnici postrojavanja Zbora narodne garde (ZNG). Photo: Sinisa Hancic/PIXSELL' General, zapovjednik snaga koje su u Oluji oslobodile Knin Ante Gotovina
Romb Technologies
EUROPSKI FONDOVI
Romb Technologies: Razvijamo autonomne viličare koji bi mogli preokrenuti industriju naopačke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.