Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši zastupnik u Saboru i ministar branitelja

Ivica Pančić

ivica pančić
Foto: arhiva VL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar branitelja. Svojim političkim stilom stekao je brojne neprijatelje.

Bivši zastupnik u Hrvatskom saboru i ministar branitelja Ivica Pančić rođen je 31. siječnja 1968. u Vukovaru. Završio je 1992. Fakultet političkih znanosti u Zagrebu i postao diplomirani politolog. Sudionik je Domovinskog rata. U Registru branitelja upisano mu je 150 dana u borbenom sektoru.

Oženjen je bivšom novinarkom Jutarnjeg lista Dinkom Jakovina. Imaju kćer Leonu Mariju rođenu 2001.

Od 2000. do 2003. godine bio je ministar hrvatskih branitelja. Ponajviše negativnih mišljenja o Pančiću javilo se odmah po imenovanju ministrom, već 2000., kada je stekao i nadimak Proteza. Revizija invaliditeta provedena je, smatrali su mnogi, krajnje površno, nestručno, nekompetentno i očito za potrebe prljave dnevne politike.

Oni su tvrdili kako se moglo to učiniti normalno i u tišini, ali nije, trebalo je na brzinu ostvariti plan o javnom prikazivanju hrvatskih ratnih vojnih invalida, posebno najviših časnika, kao ljudi koji lagodno žive na grbači državnog proračuna, kazao je tada predsjednik HVIDRA-e Marinko Liović.

Iako su u Uredima za obranu postojali čvrsti dokumenti pomoću kojih se vrlo jednostavno i bez tendenciozne političke galame mogao utvrditi ratni put svakog ratnog sudionika ponaosob, željelo se baciti sramnu ljagu na Domovinski rat u cjelini, govorilo se. 

Tako su 15. lipnja 2000. godine lažnim invalidima proglašeni generali Laušić, Glavaš, Ćuk, Tolj, Vrbanac, heroj obrane Dubrovnika s po život opasnim gelerom u glavi Nojko Marinović... 

ivica pančić
1/4

Rješenja su ukinuta Božidaru Klasiću, Đuri Srnecu, Matku Kakarigiju, Anti Budimiru, Krešimiru Čopu i Zdravku Vladanoviću, a novac od invalidnina morali su vratiti 'saboteri' poput stopostotnog invalida bez jedne noge Darka Bešteka i Josipa Periše, ranjenog 1993. od minobacačke granate u šibenskom zaleđu. Darko Beštek je nadobudnom i mladom ministru čak vratio svoju protezu.

Svojim političkim stilom stekao je brojne neprijatelje.

Javnost se i dugo prije objave Registra branitelja zanimala za "ratni put" svojedobnog ministra branitelja. Kao i danas. Borci 204. brigade mahom su govorili da ga nitko ne poznaje. Oni drugi se nisu javljali. Kasniji ministar branitelja Fred Matić u jednome intervjuu je rekao o tadašnjem ministru Pančiću da ga nije vidio ni prije ni nakon pada Vukovara.

"Pančić bio nadobudan, napravio je puno taktičkih pogrešaka. Na kraju nije napravio ništa. Imao je dobre namjere, ali nije dobro radio", govorio je Matić.

Od prosinca 2003. do siječnja 2008. godine Pančić je bio je zastupnik u Hrvatskom saboru te član Saborskog odbora za useljeništvo i Odbora za ratne veterane. U stranci je bio član Glavnog odbora.

Svojedobno agresivni SDP-ov kamikaza ostat će zapamćen po sustavnom svakodnevnom napadanju tada vladajućeg HDZ-a i otkrivanju kriminala u njegovim redovima, pa tako i simboličnom donošenju igračke hobotnice u sabornicu, čime je slikovito prikazao ulogu premijera Ive Sanadera i njegovih bliskih suradnika u tome.

Pred kraj mandata, 2007.  završio i poslijediplomski studij iz međunarodnih odnosa te pohađao doktorski studij iz komparativne politike. No, Pančić je u svom poletu i ambicijama otišao i dalje. Još 2008. kada je na sjednici Glavnog odbora SDP-a dio članstva izrazio nezadovoljstvo Milanovićevim vođenjem stranke na parlamentarnim izborima, a svojim izjavama u tisku neki SDP-ovci ocijenili kako je za poraz  izborima 2007. izborima kriv Milanović. U intervjuu Večernjem listu  Pančić  je prozvao Milanovića da odbija prihvatiti odgovornost za izborni poraz i izaći s analizom izbora, te da manipulira članstvom i javnošću. 

Prema Pančićevu mišljenju, i novi je statut SDP-a, koji je najviše išao na ruku Milanoviću, bio uvođenje "faraonskog sustava".Nakon stranačkih izbora Pančić je napustio SDP , a mandat u Saboru nastavio obnašati od 11. siječnja 2010. kao samostalni zastupnik. Osam mjeseci kasnije, 22. rujna, taj mandat nastavlja kao član Hrvatskih socijaldemokrata (HSD), stranke nastale 2004. godine, koju su utemeljili Zdravko Tomac i Jerko Zovak.

Novoizabrani lider stranke Ivica Pančić poduzeo je njeno reaktiviranja i okupljanja članstva. No, odlukom Ministarstva uprave i ministra Davorina Mlakara iz travnja 2011., Ivica Pančić više nije predsjednik Hrvatskih socijaldemokrata, nego običan član. Ministarstvo je poništilo Skupštinu stranke iz prosinca 2010. Godine. Pančić je tvrdio da je ta odluka politički motivirana.

Pa ipak, Pančić  nije „ostao bez kruha". 2012. imenovan je za pomoćnika pročelnika zagrebačkog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Pavla Kalinića. Rješenje je potpisao Pančićev vjenčani kum  Milan Bandić. Taj je natječaj bio raspisan još u veljači 2011. Na tadašnjim parlamentarnim izborima bio je kandidat upravo na Bandićevoj neovisnoj listi za II. izbornu jedinicu, ali ulasku u Sabor nije bio ni blizu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije