Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Geodet, političar, gradonačelnik i bivši ministar MUP-a

Ivica Kirin

Ivica Kirin, Vjesnik, siječanj 2005.
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

U Mladež HDZ-a učlanio se 1997. na nagovor prijatelja. Slijedeće godine postao je predsjednik virovitičke mladeži te stranke. 2001. je izabran za vijećnika HDZ-a u Gradskoj skupštini, a za predsjednika Gradskog odbora 2003.

Rođen je 14. lipnja 1970. u Virovitici gdje je završio osnovnu i srednju školu.  Nadimak mu je Kiro.

Njegovi roditelji sagradili su kuću u mjestu Požari kraj Virovitice. Živjeli su od poljoprivrede. Tu je odrastao. U srednjoj školi bavio se karateom i drugim borilačkim vještinama.

Kad se počeo baviti politikom otkriveno je da se 1987. upisao u Partiju. Njegovi protivnici su fotokopiju te pristupnice oblijepili po cijelom gradu. Poslije je objasnio da su ga neki učlanili bez njegova znanja jer je bio najbolji učenik u razredu. Kaže da to i nije bilo moguće jer je tada još bio maloljetan. 

1991. upisao je u Varaždinu Višu geotehničku školu. „Htio sam upisati informatiku, ali sam zaspao i zakasnio na prijamni ispit pa sam se mogao upisati samo tamo gdje je bilo mjesta“, rekao je dodajući kako je poslije zavolio geotehniku. Kako je bio dijete siromašnih roditelja, tijekom studija morao se sam izdržvati. Radio je kao redar u varaždinskim disco klubovima. Bavio se sportom. Jedan od trenera tada mu je bio Marijan Mlinarić, kojeg će kasnije naslijediti na mjestu ministra unutarnjih poslova.

Nakon Više završio je i Visoku geotehničku školu. 1995. vratio se u Viroviticu. Radio je kao redar u disco klubu Vanadis. Kraće vrijeme te godine radio i u osiguranju kockarnice u hotelu International. U svibnju 1995. dobio je prvi stalni posao u prvatnoj geodetskoj tvrtki u Virovitici.

U Mladež HDZ-a učlanio se 1997. na nagovor prijatelja.

Slijedeće godine postao je predsjednik virovitičke mladeži te stranke. Nekoliko mjeseci kasnije postao je upravni savjetnik za zaštitu okoliša u Virovitičko-podravskoj županiji. 2001. je izabran za vijećnika HDZ-a u Gradskoj skupštini. Za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a izabran je 2003.

Na prijevremenim lokalnim izborima bio je nositelj HDZ-ove liste koja je pobijedila u Virovitici. Tako je postao gradonačelnik. Tijekom mandata vratio je partizanski spomenik koji je dotada bio na otpadu na njegovo staro mjesto. Na redovnim lokalnim izborima 2005. ponovno je dobio gradonačelnički mandat.

Nakon ostavke Marijana Mlinarića tadašnji premijer Ivo Sanader ponudio mu je mjesto ministra unutarnjih poslova. Tu dužnost preuzeo je 12. srpnja 2005. Tada se nagađalo da je čovjek Jadranke Kosor koja je uspjela uvjeriti Sanadera da je Kirin prava osoba za tu funkciju. Dobio je dužnosnički stan u središtu grada, imao je tjelohranitelja, obitelj mu je ostala u Virovitici. „Želim da se građani u Hrvatskoj za mog ministarskog mandata osjećaju potpuno sigurno, što znači da će policajci imati pune ruke posla“, rekao je nakon preuzimanja dužnosti.

Poslije će imati dosta problema u komunikaciji. Neki njegovi nastupi, kada je You Tube nazvao „jubito“ ili kada je predložio oduzimanje vozila neodgovornim vlasnicima, čemu su se usprotivili ustavni stručnjaci, nisu naišli na dobar prijam u javnosti.

Ivica Kirin, Vjesnik, siječanj 2005.
1/4

Na kraju je dobio neku vrstu zabrane javnog istupanja. Zbog afere Vepar, kada je otkriveno da je zajedno s tadašnjim haaškim optuženikom Mladenom Markačem išao u lov, podnio je neopozivu ostavku 29. prosinca 2007. Prihvaćena je 2. siječnja 2008.

Vratio se u Viroviticu. 14. svibnja te godine ponovno je postao gradonačelnikom. Na redovnim izborima 2009. opet je dobio gradonačelničku funkciju. Pobijedio je i na lokalnim izborima 2013. i to u prvom krugu. „Ljudi biraju one koji rade, svatko procjenjuje koliko mu tko vrijedi kao gradonačelnik“, kazao je nakon objave rezultata.

Početkom listopada 2013. Županijski sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv njega u slučaju Fimi media. Uskok ga tereti da je od 2006. do 2008. poslovao s Fimi mediom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a. U optužnici se tvrdi da je poništavao javne natječaje te poslove davao izravnom pogodbom Fimi mediji unatoč mišljenju stručnog povjerenstva. Optužen je da je na taj način oštetio državni proračun za 7,5 milijuna kuna.

Od 1995. u braku je sa suprugom Sanjom koju je upoznao još 1991. na njenoj brucošijadi u Varaždinu gdje je studirala tekstil. „Stajao je onako sa strane i prekriženih ruku smrkinuto promatrao... Na kraju ga je moja prijateljica trknula i rekla mu neka me pozove na ples“, objasnila je Sanja njihovo upoznavanje dodajući da od tada plešu zajedno dugi niz godina. Imaju dva sina, Antonija i Domagoja. Žive u roditeljskoj kući u mjestu Požari. Hobi su mu uz karate jedrenje i motociklizam.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije