Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš, hrvatski reprezentativac, igrač Seville i bivši igrač Basela

Ivan Rakitić

Ivan Rakitić
01.12.2016.
u 00:00

Sa 17 godina postao je profesionalac Basela u kojemu je igrao do 2007. godine. Već s devetnaest godina napravio je prvi transfer u Schalke 04 iz Gelsenkirchena u kojemu je igrao do 2011. te u tom razdoblju odigrao 81 utakmicu i postigao 11 golova.

Hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić rođen je 10. ožujka 1988. u švicarskom gradiću Möhlinu. Kao dječak toliko je bio uvjeren u svoju nogometnu vještinu da je zbog nogometa napustio srednju školu. Sa 17 godina postao je profesionalac Basela u kojemu je igrao do 2007. godine.

Svoj debi u dresu Basela Ivan Rakitić imao 29. rujna 2005. u Širokom Brijegu kada je njegov klub gostovao u prednatjecanju Kupa Uefa.

Rakitić je, naime, nakon jedne ozljede Mladena Petrića, prvog strijelca Basela, uskočio u prvu momčad i postao glavni igrač kluba koja je s hrvatskim mladićem došla od četvrtfinala Kupa Uefa. Za Basel je odigrao 34 utakmice i postigao 11 golova.

Već s devetnaest godina napravio je prvi transfer u Schalke 04 iz Gelsenkirchena u kojemu je igrao do 2011. te u tom razdoblju odigrao 81 utakmicu i postigao 11 golova.

- Kad sam odlučio otići iz Njemačke, iz Schalkea u kojemu sam proveo tri i pol prekrasne godine, želio sam nešto novo.

Nisam samo želio promijeniti klub, nego sam tražio novi izazov. Imao sam ponuda iz Engleske, ali sam se odlučio za Španjolsku i nisam pogriješio - rekao je u jednom intervju Rakitić koji je postao omiljen među navijačima Seville.

Ivan Rakitić je za hrvatsku nogometnu reprezentaciju debitirao 8. rujna 2007. protiv Estonije. Prvi gol zabio je u drugoj utakmici koja se igrala četiri dana kasnije i to protiv Andore.

Bio je jedan od jedanaestorice na Euru u Austriji i Švicarskoj,  te jedan od bitnih reprezentativaca kod izbornika Bilića, ali i kasnije kod Igora Štimca. Nakon što je Niko Kovač postao novi izbornik, Ivan je izjavio da ga to veseli jer je s Nikom igrao i vjeruje da će on uspjeti od hrvatske reprezentacije stvoriti jaki tim, kakva je bila ranijih godina.

Ivan Rakitić je dijete hrvatskih gastarbajtera ,oca Luke i majke Kate koji su u trbuhom za kruhom stigli u Švicarsku.

Ivan Rakitić
1/4

Rakitićev otac Luka je Slavonac rođen u Sikirevcima, a majka Kata je rodom iz Žepča. U Švicarsku su se doselili prije više od tri desetljeća kao i većina Hrvata gastarbajtera.

Otac je bio građevinac koji danas ima svoju malu tvrtku, a majka je cijeli radni vijek provela u tvornici trikotaže. I brat Dejan bio je nadaren nogometaš, ali zbog teške ozlijede već u 18 godini ostavio se nogometa. Ivan i Dejan odlično se slažu, pa je Ivan svog starijeg brata angažirao kao osobnog menadžera.

Kao i kod braće Kovač, tako je i kod Rakitića obitelj svetinja. Njegova obitelj - otac Luka, majka Kata, stariji brat Dejan i sestra Nicol žive u Švicarskoj, a Ivan koristi svaki slobodan trenutak da ih posjeti. U razgovorima za novine ističe da mu obitelj puno znači, a zbog odgajanja u hrvatskom duhu kada je trebao birati između švicarske i hrvatske reprezentacije, izabrao je onu koja je njegovu ocu draža.

U jednom intervju Rakitić je spomenuo da je njegova obitelj vrlo angažirana oko jednog amaterskog hrvatskog nogometnog kluba u Švicarskoj koji se zovu NK Pajde. Otac Luka vodi klub, a braća Dejan i Ivan mu u tome koliko mogu pomažu.

Ivan je čak jednom, prilikom proslave ulaska tog kluba u viši amaterski rang, okupio svoje prijatelje reprezentativce koji su uveličali slavlje kluba koji vodi njegov otac.

Ivan je u Španjolskoj pronašao svoju veliku ljubav, dvije godine mlađu djevojku Raquel Mauri Olmo s kojom se oženio 10. ožujka ove godine. Ljetos su dobili kćer Altheu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije