Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političarka, saborska zastupnica SDP-a

Ingrid Antičević Marinović

Ingrid Antičević-Martinović, Slobodna Dalmacija, s
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Bila je prva odvjetnica u Zadru. U SDP se učlanila 1990. 2001. je postala članica Predsjedništva SDP-a., nakon odlaska ministra Stjepana Ivaniševića, postaje ministricom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Rođena je 4. listopada 1957. u Zadru gdje je završila osnovnu i srednju školu, društveno-jezičnu gimnaziju. Bila je odlična učenica. Glumila je u gimnazijskoj kazališnoj družini. Odrasla je u središtu grada, u naselju Voštarnica. Otac Pavao radio je u Građevinskom poduzeću Jadran, majka Huanita bila je domaćica. Ima dvije godine starijeg brata Zvonimira.

Pravo ime joj je Marija. Promijenila ga je u Ingrid tijekom studija prava u Splitu. Nikad nije objasnila motive. Na četvrtoj godini studija je ostala trudna. Udala se za Marka Marinovića, kojemu je to bio drugi brak. On je nakon napuštanja JNA gdje je bio pravnik, najprije bio pomoćnik okružnog tužitelja u Zadru, potom sekretar Sekretarijata unutarnjih poslova zadarske općine a potom je početkom osamdesetih otvorio odvjetničku kancelariju. Rodila je sina Dana.

Diplomirala je 1980. Odmah se zaposlila u odvjetničkom uredu svog supruga. Bila je prva odvjetnica u Zadru. Pravosudni ispit položila je 1982. Sljedeće godine je završila poslijediplomski studij iz kaznenopravnih znanosti u Zagrebu. Položila je sve ispite osim završnog.

Sa suprugom i sinom živjela je u vlastitoj kući u naselju Arbanasi u Zadru. Tijekom Domovinskog rata podrum njihove kuće služio je kao sklonište za dio te ulice tijekom srpskih bombardiranja grada.

U SDP se učlanila 1990. Bila je članica Gradskog vijeća Zadra u nekoliko mandata. Javnobilježnički ispit položila je 1994. Dvije godine kasnije postala je članica Glavnog odbora SDP-a. Od 2000. je saborska zastupnica. Bila je predsjednica Odbora za zakonodavstvo.

2001. je postala članica Predsjedništva SDP-a. Te godine, nakon odlaska ministra Stjepana Ivaniševića, postaje ministricom pravosuđa, uprave i lokalne samouprave. Na toj dužnosti bila je do kraja Vladinog mandata. Pamti se da je tada prerezala vrpcu pri stavljanju u uporabu jednog dizala (lifta) u jednoj pravosudnoj ustanovi.

Potpredsjednica SDP-a bila je od 2003. do 2006. Izabrana je za saborsku zastupnicu 2003. Tijekom tog razdoblja dogodile su se dvije afere vezane uz njenog supruga. Najprije je u javnosti oblatio svoju bivšu klijenticu Anu Magaš, optuženu za ubojstvo supruga. Potom je njenoj majci ispostavio račun za odvjetničke usluge obrane njene kćeri u iznosu od gotovo pola milijuna kuna. Zbog odavanja odvjetničke tajne bio je isključen iz Odvjetničke komore. Za vrijeme te afere Ingrid je izbivala iz Sabora.

Ingrid Antičević-Martinović, Slobodna Dalmacija, s
1/4

Druga se dogodila 2006. kada se otkrilo da je kao ministrica pravosuđa 2002. zloupotrijebila svoj položaj potpisavši klijentu svog supruga suglasnost da preuzme benzinsku crpku u Lužanima iako je vlasništvo bilo sporno. Isti dan kada je to objavljeno u medijima dala je ostavku na mjesto potpredsjednice SDP-a. Saborska zastupnica postala je i nakon izbora 2007. te 2011. godine.

Bila je 2012. hrvatski promatrač u Europskom parlamentu. U veljači 2013. govorila je na engleskom na jednoj sjednici tamošnjeg odbora. Snimka tog govora pojavila se u javnosti. Njen izgovor na engleskom izazvao je različite komentare. Samo mjesec dana kasnije pri sastavljanju liste SDP-a za izbor zastupnika u Europskom parlamentu, njeno ime je izostavljeno. 

Njen sin Dan je diplomirao pravo. Radi kao odvjetnik u očevoj kancelariji. Ingrid rijetko odlazi u Smilčić gdje njen suprug provodi većinu svog vremena u rodnoj kući. Imaju vikendicu u mjestu Sv. Petar, uz kuću i još jedan stan u Zadru, zemljište u Selinama, maslinik itd.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije