Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravnik, sveučilišni profesor, sudac Ustavnoga suda i član HAZ-u

Davor Krapac

'unutarnja....zagreb....19.07.2005. prof davor krapac, mladen bajic drzavni odvjetnik, prof petar klaric i jurica malcic pucki pravobranitelj snimio renato brandjolica'
01.12.2016.
u 00:00

Pravnik je, sveučilišni profesor, sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Bio je član saborske Ustavne komisije koja je pripremila tekst "božićnog Ustava" iz 1990. godine.

Nisam smatrao da bih trebao karijeru graditi na politici, vjerovao sam da to mogu izvesti vlastitim sposobnostima" - odgovorio je Davor Krapac na pitanje zašto nikada nije bio u stranci  nakon što je 9. Srpnja 2007. imenovan na osmogodišnji mandat suca Ustavnog suda RH.

Rođen je 1947. u Zagrebu. Pravnik je, sveučilišni profesor, sudac Ustavnoga suda Republike Hrvatske i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

U rodnome gradu na Pravnome je fakultetu diplomirao 1971. godine i radio neko vrijeme kao odvjetnički vježbenik u Zagrebu, do 1973. Kada je stekao stupanj magistra kaznenopravnih znanosti i u listopadu položio pravosudni ispit, te postao asistent.

U slijedećih pet godina bio je znanstveni asistent, docent, pa redoviti profesor, a 1978. izabran je u trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora na Katedri za kazneno-procesno pravo. 

Dvije godine kasnije doktorirao je obranivši rad s naslovom "Neposredni i posredni dokazi u kaznenom
postupku".  Bio dekan, predavao je na poslijediplomskom studiju,  predavač  je i na Pravnome fakultetu  u Mariboru, Grazu, Ljubljani i Sarajevu.

Bio je član saborske Ustavne komisije koja je pripremila tekst "božićnog Ustava" iz 1990. godine. Pokrenuo je 1994. Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu,  kojemu je glavni urednik.

Hrvatsku udrugu za europsko kazneno pravo utemeljio je 1999. godine.

'unutarnja....zagreb....19.07.2005. prof davor krapac, mladen bajic drzavni odvjetnik, prof petar klaric i jurica malcic pucki pravobranitelj snimio renato brandjolica'
1/2

U Državnom sudbenom vijeću bio je član šest , a u Državno odvjetničkom vijeću četiri godine.

Autor je Zakona o kaznenom postupku iz 1997.  Bio je voditelj radne skupine izmjena Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) 2004. godine.

Njegovi radovi ukoričeni su u deset knjiga.

Ima više od 70 znanstvenih i stručnih članaka objavljenih u tuzemnim i inozemnim časopisima. Vodeći je teoretičar za područje kaznenog prava u Republici Hrvatskoj i u regiji, a njegovi radovi presudno utječu na praksu naših kaznenih sudova.

Godišnju državnu nagradu za znanost Republike Hrvatske dobioje 30. svibnja 2001., a 7. studenog postao je član Akademije pravnih znanosti Hrvatske. 

Predsjednik Upravnog vijeća Centra za ljudska prava u Zagrebu je od 2003. godine.

Pred sudom u Haagu u predmetu Ademi- Norac kao amicus curiae (prijatelj suda) s profesorom Mirjanom Damaškom sa Sveučilišta Yale nastupao je nastupao je 2004/2005. godine.

Oženjen je i otac dviju kćeri. U Zagrebu ima stan i poslovni prostor, na Braču vikendicu, a u Mariji Bistrici kuću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije