Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometaš, hrvatski reprezentativac,igrač Šahtara, bivši igrač NK Hajduk

Darijo Srna

dario srna
Foto: Pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i kapetan ukrajinskog Šahtara. Prvo veliko natjecanje s reprezentacijom bio je Euro 2004.

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije i kapetan ukrajinskog Šahtara Darijo Srna rođen je 1. svivnja 1982. u Metkoviću. Nogometnu karijeru počeo je u metkovskoj Neretvi za koju je nekada branio i njegov otac Uzeir koji je u Metković došao iz Bosne.

Srna je u karijeri igrao u samo tri kluba. Iz Neretve otišao je u Hajduk, a iz Hajduka 2003. zajedno sa Stipom Pletikosom prešao je u Šahtar iz Donjecka. Rinat Ahmetov, ukrajinski bogataš, doveo je dvojicu Hajdukovaca u Donjeck u trenutku kada je od Šahtara odlučio napraviti klub koji će se nositi s kijevskim Dinamom i redovito igrati Ligu prvaka.

U tome je i uspio, a jedan od kamena temeljaca najboljeg ukrajinskog kluba je upravo Dario Srna kojega bogati gazda izuzetno cijeni. Ne samo da mu nije dao otići u neki veći zapadnoeuropski klub nego ga je pormovirao u kapetana Šahtara, a kako kažu sportski novinari koji prate zbivanja u ukrajinskom nogometu Srna je u Donjecku kralj.

Iz Hajduka je otišao kao vrlo mlad igrač, a s Bilima osvojio je samo jedan Hrvatski kup, dok se u Donjecku nauživao u slavlju osvajanja ukrajinskog prvenstva, pobjednika Kupa i Superkupa. Iako je u Hajduku proveo  malo vremena, prilikom odlaska,  i u nekoliko navrata kasnije u razgovorima s novinarima Srna je naglašavao kako bi volio karijeru završiti na Poljudu.

U kockastom dresu prošao je sve reprezentativne uzraste, a među seniorima je uz Stipu Pletikosu i Joe Šimunića rekorder po broju odigranih utakmica za reprezentaciju. Za reprezentaciju Hrvatske debitirao je u prijateljskom susretu protiv Rumunjske 2002., a od igračkom oproštaja današnjeg izbornika Nike Kovača postao je kapetan reprezentacije.

Prvo veliko natjecanje s reprezentacijom bio je Euro 2004. u Portugalu, zatim  SP u Njemačkoj. Igrao je još na Eurima u Austriji i Švicarskoj, te Poljskoj i Ukrajini.  

dario srna
1/4

U društvu Olića i Balabana tijekom priprema za kvalifikacijsku utakmicu protiv Rusije, Srna je 3. rujna 2006. viđen u ranim jutarnjim satima u narodnjačkom klubu. Taj skandal saznali su novinari i nakon objave Srna i društvo s narodnjaka bilo je kažnjeno zabranom nastupa na toj utakmici, te su još u blagajnu HNS-a morali uplatiti po 30 tisuća kuna.

Dario Srna  od 2010. oženjen je s magistricom ekonomije Mirelom Forić. Imaju kćer Kasju koja je rođena u srpnju 2010.  Zanimljivo je da su se Mirela i Dario upoznali u jednom zagrebačkom narodnjačkom klubu preko zajedničkih prijatelja Ive i Boška Balabana.

Dario Srna posebno je vezan za brata Igora, koji ima blaži oblik Downovog sindroma, i njegovo je ime istetovirao na prsima. Tijekom svog boravka u Donjecku često sudjeluje u humanitarnim akcijama za bolesnu djecu i siročad. Posebno je vezan za oca Uzeira i majku Milku, koji zajedno s Igrom žive u Metkoviću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije