Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar, poduzetni, bivši ministar i potpredsjednik Vlade RH

Damir Polančec

damir polančec
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
01.12.2016.
u 00:00

U HDZ se učlanio 2003. 2004. godine postaje šef koprivničkog HDZ-a. U prosincu 2007. nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima uz potpredsjedničku funkciju dobija i mjesto ministra gospodarstva, rada i poduzetništva.

Istina je voda duboka u kojoj se ja ne mogu utopiti, rekao je 2010. nakon izlaska iz zagrebačkog Remetinca gdje je bio u višemjesečnom pritvoru.

Rođen je 25. lipnja 1967. u Koprivnici. Njegova obitelj živjela je  u mjestu Đelekovac kraj Koprivnice.  Nakon završetka osnovne i srednje škole upisao je Agronomski fakultet u Zagrebu, smjer agroekonomija. Diplomirao je 1992. godine.

Prvi posao dobio je u kolovozu te godine u Dukatu, mliječnoj industriji u Zagrebu, gdje je bio tehnolog u proizvodnji topljenih sireva. Iste godine prelazi u Podravku.

Prve dvije godine radio je kao referent za nabavu voća i povrća iz uvoza. Potom je postao komercijalni a nakon tri godine viši komercijalni referent. Bavio se uvozom sušenog povrća iz tranzicijskih zemalja srednje i istočne Europe.

U travnju 1997. dio je tima za restrukturiranje nabave a od rujna iste godine imenovan je za direktora središnje nabave. U ožujku 2000. postao je član Uprave Podravke zadužen za razvoj tržišta Hrvatske i jugoistočne Europe. Jedno vrijeme bio je i predsjednik ženskog rukometnog kluba Podravka te član Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza gdje je bio koordinator za ženski rukomet.

Završio je program za menadžere u poslovnoj školi Center na Brdu kod Kranja. Bio je polaznik poslijediplomskog studija Organizacija i menadžment na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

U HDZ se učlanio 2003. Iste godine u Upravi Podravke dobiva zaduženje šefa razvoja internacionalnih tržišta. Vlada ga je u rujnu 2003. imenovala članom Upravnog odbora Agencije za poticanje izvoza i stranih ulaganja. Slijedeće godine postao je šef koprivničkog HDZ-a.

Nakon odlaska Andrije Hebranga u veljači 2005. postao je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo u vladi Ive Sanadera. U prosincu 2007. nakon pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima uz potpredsjedničku funkciju dobija i mjesto ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. Te je dužnosti obnašao i nakon odlaska Sanadera, u vladi Jadranke Kosor.

Na tim dužnostima je bio do 30. listopada 2009. kada podnosi neopozivu ostavku zbog sumnje u umiješanost u aferu Spice kojom su menadžeri Podravke namjeravali otkupiti četvrtinu dionica te tvrtke. 

Potkraj siječnja 2010. Uskok protiv njega pokreće istragu. Uhićen je krajem ožujka te godine. Proveo je nekoliko mjeseci u pritvoru u zagrebačkom Remetincu. Sud mu je blokirao imovinu.

damir polančec
1/4

Ubrzo se počeo u javnosti braniti kako su mu u HDZ-u sugerirali „kako će sve biti u redu“ samo ako optuži Sanadera. Ekspresno je izbačen iz stranke. Sanader ga tijekom cijelog tog procesa nije nijednom nazvao.

Teretilo ga se zbog prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u kao i zbog ugovora između Ine i Mola kojim je hrvatska strana Mađarima predala upravljačka prava iako nisu imali više od 50 posto dionica. Te istrage su obustavljene, ali su ubrzo uslijedile dvije nove optužnice.

U prvoj je optuženog zbog nezakonite ugradnje reflektora na nogometnom terenu u njegovu rodnom mjestu, Đelekovcima. U drugoj je na sud dospio zbog isplate 500 tisuća kuna vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću koji je zastupao bivše radnike Borova za, kako je na sudu rečeno,  nepotrebnu studiju.

Za prvi slučaj osuđen je 2010. na uvjetnu kaznu. Za drugi na kaznu zatvora od godinu dana i tri mjeseca. Njegov odvjetnik Anto Nobilo branio ga je tezom kako je putem te studije državi uštedio višestruko veći iznos novca jer je Miletić pomogao Polančecu da se nagodi s nekadašnjim zaposlenicima Borova koji su tražili isplatu zaostalih plaća.

Vrhovni sud mu je kaznu smanjio na deset mjeseci. Odslužio ju je u zatvoru u Turopolju. Zadatak mu je bio rastjerivati kormorane nad ribogojilištem.

Nakon izaslka iz zatvora 2012. kupio je lokalnu radio postaju Radio Drava koja ima koncesiju za emitiranje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kako mu je imovina bila blokirana kupnju je napravio preko tvrtke u vlasništvu svoje supruge. Bavi su konzaltingom.  

Sa suprugom Jasminkom ima dvoje djece. Žive u obiteljskoj kući u Đelekovcu. Imaju i stan u Zagrebu te dionice Podravke u vrijednosti od oko tri milijuna kuna. Hobi mu je igranje nogometa. Nakon svega novinarima je izjavio: „Koja sam budala bio... Radio sam kao konj i ispao naivni Podravac, to je valjda genetski“.

Komentara 1

Avatar myriam
myriam
12:09 23.04.2015.

Sanaderovo žrtveno janje, tko stoji iza svega toga saznat ćemo na SUDU! Smatram ga čovjekom časri, poštelja i vjere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije