Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političar, bivši gradonačelnik, župan i saborski zastupnik

Branimir Pasecky

01.12.2016.
u 00:00

Izabran je za gradonačelnika Jastrebarskog. Početkom studenog 1991. vodio je pregovore s tadašnjim zapovjednikom vojarne JNA u Jastrebarskom Radovanom Tačićem o njihovu odlasku. Od 1992. do 2000. bio je saborski zastupnik HDZ-a.

Rođen je 26. siječnja 1931. u Smederevu, Srbija, gdje je proveo prvih sedam dana života. Otac mu je bio stručnjak za parne kotlove, zaposlen u državnim željeznicama, te je u tom gradu reparirao mađarske parne lokomotive koje je ondašnja država dobila kao ratnu odštetu.  

Potom živi u Jastrebarskom. U mladosti je igrao nogomet u NK Jaska. Završio je Višu upravnu školu. U politiku se uključuje šezdesetih godina. Simpatizer je Hrvatskog proljeća. Nakon njegova sloma ostaje bez dotadašnjeg posla, bio je tajnik Šumarskog instituta. Tada su za njega, kako je rekao, uslijedile mnoge teške godine.

Na početku demokratskih promjena opet se politički angažirao. Pristupio je HDZ-u. Izabran je za gradonačelnika Jastrebarskog. U to vrijeme bio je povjerenik Vlade RH za koordinaciju kriznih štabova u područjima koje je obuhvaćala Policijska uprava Karlovac. 17. kolovoza 1991. izvršio je smotru na prvom postrojavanju 61. bojne Zbora narodne garde u kamenolomu Vranovdol.

Početkom studenog 1991. vodio je pregovore s tadašnjim zapovjednikom vojarne JNA u Jastrebarskom Radovanom Tačićem o njihovu odlasku. U toj vojarni bila je 4. oklopna, tenkovska, brigada, jedna od najelitnijih oklopnih jedinica bivše JNA. Procjenjivalo se da se radi o drugoj po vatrenoj moći vojarni u Hrvatskoj. Pregovori su uspješno završeni, tenkovi su otišli. Pasecky nikada nije iznio detalje tih pregovora u javnosti.[PHOTOS]

Od 1992. do 2000. bio je saborski zastupnik HDZ-a. Bio je član je Odbora za gospodarstvo, Odbora za predstavke i pritužbe. 1997. je izabran za župana Zagrebačke županije. Protivio se da poduzetnik Enver Moralić preuzme PIK Vrbovec. 2003. Je ponovno izabran za zastupnika.

Bio je član Odbora za unutarnju politiku, Odbora za pravosuđe i Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove. Mandat mu je završio 11. siječnja 2008. Od tada je u mirovini.

Počasni je predsjednik Motokros kluba Jaska. Dobio je člansku iskaznicu počasnog člana kluba broj 2. U sjećanje na prvo postrojavanje 61, bojne ZNG-a, kasnije 140 brigade a potom 140 pukovnije Hrvatske vojske, svake godine Pasecky , kao i 1991. , obavlja smotra pripadnika te postrojbe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije