Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETI MU 5 GODINA

Amerikanac završio u zatvoru u UAE-u zbog komentara na Facebooku

Facebook
Foto: Borna Filić/PIXSELL
06.03.2015.
u 08:59

Bude li Ryan Pate (30) proglašen krivim, prijeti mu do pet godina zatvora i velika novčana kazna

Amerikanac koji radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima uhićen je u toj zemlji zbog komentara objavljenih na Facebooku tijekom boravka u SAD-u. Helikopterski mehaničar Ryan Pate (30) "pao" je zbog strogih zakona usvojenih 2012. godine koji zabranjuju klevetu na internetu, piše BBC.

Pate je bio na odmoru na Floridi kada su ga iz njegove tvrtke Global Aerospace Logistics sa sjedištem u Abu Dhabiju obavijestili da mu neće produžiti bolovanje. Pate je svoje nezadovoljstvo iskazao na Facebooku, gdje je poslodavca optužio za zabijanje noža u leđa te upozorio druge da ne rade za tu tvrtku. Također se požalio na život u Emiratima te je upotrijebio rasistički izraz za tamošnje građane.

- Rekao sam neke pogrdne stvari, zbog čega se kajem - rekao je Pate za CNN. Tvrdi da nije uvrijedio UAE ni kulturu islama, no ipak se ispričao.

Pate je uhićen čim se vratio u Abu Dhabi 16. veljače, a pušten je uz jamčevinu 24. veljače. Iduće pojavljivanje na sudu zakazano mu je za 17. ožujka. Bude li proglašen krivim, prijeti mu do pet godina zatvora i velika novčana kazna.

Pateov kongresmen David Jolly stao je u njegovu obranu, kontaktirao je američki State Department i državnog tužitelja UAE-a kako bi slučaj bio odbačen.

- Duboko je zabrinjavajuće da Patea čeka sudski progon zbog djela koje je legalno počinjeno u njegovoj domovini - rekao je Jolly.

>> Profesora matematike sud zbog Alaha poslao u zatvor na 15 mjeseci

>> Zbog posta na Facebooku o (bivšoj) ženi umalo završio u zatvoru

Komentara 1

IP
Ivan Pavao III
10:06 06.03.2015.

I Veljko Marić je sud u Srbiji osudio za djelo, koje mu nije dokazano, počinjeno u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije