Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska

Profesora matematike sud zbog Alaha poslao u zatvor na 15 mjeseci

zatvor
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
02.06.2014.
u 08:57

Nije ovo prvi slučaj koji ukazuje na sve manje građanskih prava među Turcima - veliku pozornost privukao je slučaj pijanista Fazila Saya, osuđenog na mjeseci jer je retweetao nekoliko rečenica koje se odnose na pjesnika Omara Khayyama

Turskog profesora matematike Ertana P. sud je osudio na  15 mjeseci zatvora u istočnom provinciji Muş, donosi Hurriyet Daily News  jer je na Twitteru koristio nadimak "Allah C.C." pod obrazloženjem da se narugao islamskim vrijednostima potpisujući se imenom boga i proroka.

Kratica C.C. dolazi od arapske fraze "Celle Celalahu" što znači Alahova slava je najveća. Ertana P. optužili su da je pisao štetan sadržaj, a on se branio da je njegov račun na Twitteru hakiran što je sud odbio. 

- Dokazano je da je osumnjičenik koristio štetni nadimak u svojim izjavama, a kako bi izbjegao kaznu, pravda se da je njegov račun hakiran i da je izjave pisao netko drugi.Jasno je da je njegova tvrdnja neosnovana i da je istraga pokazala da je kriv prema optužbi, stoji u obrazloženju presude.

Nije ovo prvi slučaj u kojem je sud osudio građane Turske - veliku pozornost privukao je slučaj pijanista Fazıla Saya koji je osuđen na 10 mjeseci zatvora nakon što je retweetao nekoliko rečenica koje se odnose na pjesnika Omara Khayyama. 

Pisac i lingvist armenskog porijekla Sevan Nişanyan, također je osuđen na  58 tjedana zatvora zbog navodnog vrijeđanja proroka Muhameda na svome blogu.

>> Nakon Twittera, Turska zabranila i YouTube https://www.vecernji.hr/techno/nakon-twittera-tuska-zabranila-i-youtube-929492

Ključne riječi

Komentara 2

MT
mile the king
09:32 02.06.2014.

pagani, hehe...

MX
Mister X
09:40 02.06.2014.

Nije to ništa ima zemalja gdje ti lopine priznaju kada ih se uhvati u zboru da mi smo svi krali da bi milijarde Ivi dali .. I oni slobodni nevini a Ivo tešku kaznu dobivo Čučavce i slične ljepote balkanijee ! Možda po službenoj dužnosti zaglavi i godinama svuada čudnih običaja i presuda demokratskih - sud je slobodan nesdmije se puno ni komentirati jedino ako nije "demokratski sud"..... pa makar i na balkanu !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije