Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
higijena i zdravlje

Kako se pravilno peru zubi? Ovo je dobro znati...

Zubi
Foto: Thinkstock
1/4
19.09.2016.
u 11:11

Bolje je zube četkati i koju minutu dulje nego kraće. Nije dovoljno samo staviti pastu za zube na četkicu i protrljati zube nekoliko sekundi.

Higijena je pola zdravlja i od malih nogu bismo trebali učiti o higijenskim navikama kje bismo trebali održavati cijeloga života.

Stručnjaci upozoravaju kako djecu u najranijoj dobi treba pripremati i učiti pravilnoj higijeni. Ipak, neki ni u odrasloj dobi ne znaju kako se pravilno peru zubi.

Stomatolozi upozoravaju da je uz, pravilno četkanje zuba kružnim pokretim u trajanju od dvije minute, zube potrebno čistiti i zubnim koncem kako bi se u prostoru između zubiju uklonili svi komadići hrane koji se ne očiste četkanjem, a koji će lako uzrokovati karijes i kvarenje zuba.

Foto: screenshot/facebook

Foto: Shutterstock

Bolje je zube četkati i koju minutu dulje nego kraće. Nije dovoljno samo staviti pastu za zube na četkicu i protrljati zube nekoliko sekundi.

Mnoge bakterije zadržavaju se i na samom jeziku te je potrebno, posebno u odrasloj dobi, četkicom ili čistom gazom, trljati i jezik kako bi se uklonile sve naslage. Upravo te naslage mogu biti i uzrok neugodnoh zadaha, čak i ako su vam zubi potpuno zdravi.

Zube nemojte četkati horizontalnim pokretima lijevo-desno, već kružnim pokretima i preko desni.

Koristite se i vodicom za ispiranje usta, izbjegavajte one s alkoholom, a možete u tu svrhu koristiti i čaj od metvice koji će pomoći i u suzbijanju bakterija u usnoj šupljini.

Zube je potrebno prati najmanje dva put dnevno, ujutro i navečer, a po potrebi i češći. Nikako nemojte zubi prati ujutro nakon doručka, posebice ako je dio vašeg jutarnjeg jela voće i/ili svježe cijeđeni sok od naranče. Ako perete zube odmah nakon što ste konzumirali citruse, zbog kiseline koju oni sadrže, možete oštetiti caklinu zuba. Pričekajte pola sata prije pranja.

>>Dok perete zube pljujete krv? Evo što vam je činiti....

Komentara 1

Avatar Mordekaiser
Mordekaiser
13:37 19.09.2016.

ja ih perem na ovaj nacin i to je najbolji nacin ; 1. stavim pastu za zube na jezik 2. popim coca colu 3. stavim si mentos u usta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije