Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne zanemarujte

Dok perete zube pljujete krv? Evo što vam je činiti....

Krvarenje desni, gingivitis
Foto: Thinkstock
13.09.2016.
u 08:54

Ako se ne liječi i ne održava pravilna higijena usne šupljine, gingivitis se može razviti u kroničnu upalu koja uzrokuje ispadanje zubi.

Događa li se i vama da kada perete zube zubno meso prokrvari i "pljujete krv"?

Desni ne bi smjele krvariti stoga je vrijeme da dogovorite termin kod svog stomatologa. 

Krvarenje desni poprilično je često kod odraslih osoba, čak oko 90 posto odraslih se bori s ovim stanjem. Riječ je gingivitisu, najčešćoj upali usne šupljine, nakon karijesa. 

Upalu zubnog mesa uzrokuje plak i kamenac na zubima koji sadrže bakterije. 

Ako se ne liječi i ne održava pravilna higijena usne šupljine, gingivitis se može razviti u kroničnu upalu koja uzrokuje ispadanje zubi. 

Desni oboljele od gingivitisa pocrvene, postanu meke i sjajne te oteknu. Lako krvare na najmanji podražaj – npr. četkicom za zubePosebno su osjetljive trudnice i dijabetičari, a kod djece se rijetko pojavljuje. 

Ono što možete napraviti sami je odmah pojačati higijenske navike usne šupljine. Dvaput dnevno specijalnim koncem skidajte naslage (plak) sa zuba, a da biste bili sigurni da ste naslage u potpunosti uklonili, možete žvakati tablete za otkrivanje naslaga na zubima.

Kako biste spriječili napredovanje upale koje u konačnici može dovesti i do gubitka zuba, javite se svom stomatologu koji će odrediti stupanj upale i pristupiti liječenju kako se bolest ne bi proširila. 

Pomozite si čajevima

Ako imate blagi oblik gingivitisa, možete si pomoći i ljekovitim biljem koje će pomoći u suzbijanju bakterija. 

Kamilica (Matricaria recutita),odnosno čaj od kamilice odličan je izbor za grgljanje, ispiranje usne šupljine jer sadrži nekoliko protuupalnih i antiseptičkih sastojaka. Napravite jaki čaj od kamilice i pijte nakon obroka ili koristite kao sredstvo za ispiranje usne šupljine. 

Izbacite iz svoje prehrane šećer i koristite sladić (Glycyrrhiza glabra, slatki korjen). 

Echinacea se, u knjizi kalifornijskog travara i botaničara Christophera Hobbsa naziva Priručnik za liječenje ljekovitim biljem, preporuča i za liječenje gingivitisa. Ova biljka djeluje protiv bakterija i jača imunološki sustav. Dodajte jednu ili dvije kapi tinkture echinacee čajevima za liječenje gingivitisa ili vodicama za ispiranje usta. Ako osjetite peckanje i privremeno utrnuće jezika, ne brinite. Ta je pojava bezopasna.

Vrtni neven (Calendula officinalis) svojim djelovanjem protiv bakterija, virusa i u jačanju imunološkog sustava, može pomoći u liječenju gingivitisa. Ali, budite oprezni ako ste alergični na pelud jer je vjerojatno da ste alergični i na ovu biljku. 

Metvica (Mentha piperita) odlično je sredstvo za borbu protiv bakterija koje izazivaju kvarenje zuba. Pijte čaj od metvice  ili njime ispiriote usnu šupljinu. 

>>10 stvari koje možda niste znali o ustima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije