Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mind & soul

Da biste oprostili drugima, oprostite i sebi samima

ljutnja
Foto: Thinkstock
29.12.2014.
u 17:00

Umjesto blagdanske liste želja, napišite pismo sebi, a neka darovi budu vaše odluke da se oslobodite ljutnje te nađete mir i ljubav

Imam previše godina i previše stvari mi se skupilo u životu. Kako da obuzdam ljutnju? Prije svega moja supruga, ali i ostali govore mi kako sam na sve ljut i sve me nervira. Očigledno nisam toga svjestan i treba mi pomoć. Što da učinim?

Tomislav

Blagdansko vrijeme je - vrijeme opraštanja drugima, a ponajprije sebi. Možda baš izvrstan trenutak za rad na sebi. I umjesto da napišete pismo s listom želja Djedu Božićnjaku, prilika je da ga napišete sebi.

Neka darovi budu vaše novogodišnje odluke da nađete mir i ljubav u sebi. Je li dovoljan krivi pogled da vas naljuti? Hoće li vas prometna gužva razbjesniti? Ako netko ne razgovara na vaš način, hoćete li se uzrujati? Ako netko ne živi po vašim očekivanjima, hoćete li se razbjesniti? Koliko često vas nešto ili netko iritira, frustrira, čini nervoznim, ljutitim? Ako je tako, možda vam je ljutnja postala navika.

U svakom slučaju to ne mora biti tako, pa dr. sc. Barbara de Angelis upućuje na to kako je jedan od načina je da napišete pismo samom sebi i to jedino samom sebi. Takvo pismo utjecat će na šest razina emocija povezanih s ljutnjom. To je proces koji će vam pomoći da ljutnju osvijestite pa kada se ona pojavi, bit ćete sposobni kontrolirati je i brzo se smiriti. S vremenom vam pisma neće trebati, vaš će mozak automatski proći kroz proces bez da toga pišete. Za sada pišite pisma, osjetite promjenu i živite svoj život. Kako to učiniti?

U liječenju ljutnje šest je razina: ljutnja, povrijeđenost, strah, žaljenje, namjera i ljubav. Svaka razina povezana je s dva osjećaja.

Uz ljutnju se vežu krivnja i ogorčenost. Uz povrijeđenost to su tuga i razočaranje. Uz strah – nesigurnost i povrijeđenost. Uz žaljenje – razumijevanje i odgovornost. Uz namjeru – rješenja i želje. Uz ljubav – opraštanje i zahvalnost. Ne možemo ozdraviti, biti produktivni, voljeti druge ako ne volimo sebe kakvi jesmo. Stoga, uzmite olovku i na posao.

Napišite onoliko rečenica koliko možete koje počinju s: “Tomislave, ja te okrivljavam za... Ogorčen sam činjenicom da si... Rastužuješ me kada... Razočaraš me kada... Osjećam se nesigurno kada... Povređuješ me kada...” Kada ste napisali ono zbog čega ste bili povrijeđeni, pozabavit ćemo se rješenjima. Ovo je važan korak jer, s obzirom na to da pišete sebi i samo sebi, to će vam pomoći da nađete rješenja. “Doživljavam situaciju u kojoj se nalazim kao... Osjećam se odgovoran kada... Osjećam kako bi rješenje moglo biti... Ja želim... Opraštam ti za... Zahvalan sam na činjenici da si...”

Radite kroz svih šest razina emocija pojedinačno tako da uzimate u obzir svaku emociju koja bi inače završila ljutnjom. S vremenom dolazite do ljubavi i veće kontrole svojih emocija. Kada završite, kako se osjećate? Primjećujete da se osjećate bolje, s više kontrole, produktivniji, mirniji?

Zapamtite, pismo pišete samom sebi i nikome drugom. Ako ste nekome pokazali svoje pismo, to samo znači kako niste napravili promjenu. Ako se ne osjećate sto posto bolje, vratite se i ponovno napišite sebi pismo. Ljutnja će nestati i imat ćete osjećaj da ste sposobni riješiti je se.

Donesite odluku da ćete napisati pismo svaki put kad stari pritisak bude počeo rasti i shvatite kako možete preuzeti kontrolu nad svojim emocijama te svojim životom. Jer svaki put kada preuzmete kontrolu i odgovornost, govorite svom mozgu da ćete uspjeti i on će vam s vremenom automatski omogućiti da se svaki put brže i jednostavnije opustite.

“Svatko može postati ljutit – to je lako, ali biti ljutit s pravom osobom i pravom jačinom u pravo vrijeme s pravom svrhom i na pravi način – to nije u svačijoj moći i nije lako”, mudre su riječi filozofa Aristotela.

>>Ovo je 9 stvari koje uspješni ljudi nikada ne rade!

>>Što više dijelite pozitivu, više ćete je dobiti u životu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije