Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepravomoćno

Erichson osuđen na 6,5 godina jer je RBA oštetio za 12 milijuna kn

Mario Erichson  (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
11.01.2012.
u 08:19

Predstavivši se kao direktor tvrtke Johannes Mayr, s krivotvorenom je putovnicom i žigom na šalteru RBA zatražio isplatu 12 milijuna kuna

Na 6,5 godina zatvora nepravomoćno je osuđen Nijemac Mario Erichson (38) koji je u studenom 2007. godine sa 12 milijuna kuna prijevarom "očišćenih" s računa tvrtke Porr Hrvatska išetao iz osječke poslovnice Raiffeisen banke. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.

Predstavivši se kao direktor tvrtke Johannes Mayr, s krivotvorenim je putovnicom i žigom na šalteru zatražio isplatu 12 milijuna kuna. Lažne dokumente nabavio mu je Damir Ivanetić, a podatke za njihovu izradu iz sustava RBA "skinuo" je osobni bankar Leo Đerđ. Isplatu je, sukladno dogovoru, odobrila službenica Marija Kneif, a supotpisala ju je Đurđica Brkić koja je, prema optužnici, vjerovala kolegici pa nije provjerila nalog.

– Priznajem da sam podigao novac, ali ja sam posljednja karika u lancu, nisam ništa organizirao – branio se Erichson na Županijskom sudu u Osijeku. Poznanik Damir Žalac ponudio mu je, tvrdi, 25.000 eura da obavi posao za "grupu osoba u Hrvatskoj". 

– Trebao sam potpisati doznaku novca s jednog računa na drugi. Prihvatio sam jer mi je trebao novac – izjavio je. Tek je dan ranije na večeri sa Žalcem, Damirom Ivanetićem i Đerđom (sva trojica već osuđena, nap. a.), dodao je, doznao kako će novac ipak morati podići u gotovini.

– Uplašio sam se. Ivanetić je rekao da se ne brinem, da je sve organizirano i da ne smijem odustati. Kazao je da ću dobiti dvostruko, 50.000 eura. Dva sata sam u hotelu vježbao potpis iz krivotvorene putovnice koju mi je dao – ispričao je. Kada je novac stavio u torbu i izašao iz banke, iza ugla ga je, kazao je, čekao automobil za čijim je upravljačem bio Žalac. Ivanetić je, nastavio je, sjedio na stražnjem sjedalu. Predao je torbu Ivanetiću i odvezli su se do parkirališta hotela u Đakovu, gdje su bili odsjeli.

– Ivanetić je dao Žalcu oko 700 do 800 tisuća kuna i razišli smo se. Žalac mi je u Njemačkoj predao moj dio. Više nisam vidio Ivanetića i Đerđa – zaključio je u obrani. Ivanetić, inače, sve optužbe poriče.

O misterioznom se Nijemcu gotovo ništa nije znalo sve do veljače prošle godine. Postojale su samo snimke videonadzora banke. Uhitila ga je prije godinu dana austrijska policija i pritvorila. Bio je prvi susjed bivšem premijeru Ivi Sanaderu u salzburškom zatvoru. Erichson i Sanader, inače, dijele i istog branitelja, Čedu Prodanovića. Sve do suđenja branio se šutnjom.

Đerđ je 2009. pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, baš kao i još uvijek odbjegli Žalac. Ivanetić odslužuje deset I pol, a Kneif pet i pol godina zatvora. Đurđica Brkić kažnjena je s godinu dana zatvora i već je na slobodi.

Erichson je dužan novac vratiti banci s ostalim osuđenicima, a odvjetništvo je najavilo žalbu na visinu izrečene kazne.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar almaminjo
almaminjo
10:09 11.01.2012.

Za 12 milijuna kuna 6,5 godina zatvora...eto kako naše pravosuđe zapravo kaže kako maznuti toliku lovu i nije toliko loše jer 6,5 godina brzo prođe...znači potrebno je samo dobro smisliti gdje sa lovom, fino je spremiti na tajni račun i dok kamata raste fino ide odmor

IZ
izbiz
10:40 11.01.2012.

Gdje mi zivimo?U brlogu je ugodnije, zvjeri kad su site spavaju -ali kriminalci ne! Taj nijemac je bio sanaderov susjed iz zatvora? Mozda mu je snader ponudio suradnju ( i obuku) za slijedece pronevjere......Dobra simbioza na kriminalnim podrucjima.....nije za vjerovati, bivsi premijer i sitni kriminalac na istoj razini. u stvari, oboje jeftine prljave duse samoje sanader imao vise srece, i, sanader je sve radio u ime bozje - takva pobozna obitelj a tak lopovska....Sto reci.....

FR
Freeman
12:19 11.01.2012.

Nešto mi govori da Erichson govori istinu. Zato mislim da mu je izrečena previsoka kazna. Pravi lisci ( i lisice ) su trebali biti strožije osudjeni. Kako god, ukradeno treba vratiti, i to - s kamatama. A izdržavanje kazne zatvora im treba omogućiti u potpunosti, do zadnjega dana !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije