Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravosudna trakavica

Ako želi svoju kuću, mora platiti 1,3 mil. kn

Petar Kunić
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
16.03.2014.
u 22:26

Ovrha - Država ne želi isplatiti uloženo osobi kojoj je dala kuću na korištenje pa Kunićeva imovina ide na bubanj.

– Država je stvorila ovu situaciju, a sada je nema volje riješiti – komentira Toni Vukičević, odvjetnik Petra Kunića iz Zagorja, nedavnu sudsku odluku po kojoj zbog ovrhe od 1,3 milijuna kuna u svibnju sva Kunićeva imovina ide na bubanj.

Tako bi se sudski trebala okončati priča započeta još 1995. godine, kada je u Oluji Kunić iz rodne kuće u selu na pola puta od Karlovca prema Slunju, izbjegao u BiH. Iako se godinu poslije htio vratiti, nije imao kamo. Država je, nakon raspisanog natječaja za naseljavanjem kuća izbjeglih Srba, njegov dom dodijelila na korištenje Vinku Petroviću koji je onamo došao iz Istre. Odmah je sudskim putem zatražio povrat imovine, no postupak je na sudu u Karlovcu potrajao toliko dugo da je Petrovića uspio deložirati tek 2003. godine.

Dogodilo se to nakon što je javno poručio da kuću želi darovati Georgu Bushu i nakon što je na Europskom sudu presuđeno u Kunićevu korist. Zbog kršenja mirnog uživanja prava vlasništva te prava na suđenje u razumnom roku Hrvatska mu je morala isplati 19.500 eura. Kad se vratio kući, dosuđeni novac kao i onaj koji je dobio od prodaje vikendice te iznos koji je posudio uložio je u obnovu. Ali priča ovdje nije ni izbliza stala. Naime, Petrović ga je tužio zatraživši povrat novca koji je uložio u obnovu kuće u kojoj je, baš kao i Kunić do Oluje, imao restoran.

Sin preuzeo tužbu

Karlovački Općinski sud dao je Petroviću za pravo, dosudivši da ima pravo na povrat 400 tisuća kuna. Petrović se žalio pa mu je Županijski sud dosudio 495.334,73 kuna. Na taj iznos od veljače 2004. godine idu kamate, tu su još i sudski troškovi i na kraju je ispala računica da Kunić duguje vrtoglavih 1,3 milijuna kuna pa vlasnikom svoje kuće može ostati samo ako taj iznos plati. Takav je ishod potvrdio i Vrhovni sud:

– Sve ove godine nadam se da će netko doći pameti jer niti sam ja tom čovjeku dao svoju kuću, niti sam tražio da u nju ulaže, niti je on išta čestito napravio. Bio sam prije nekoliko godina na 15 dana otvorio restoran. Došla je inspekcija i zatvorila ga jer navodno nisam imao sve papire. Na tu sam odluku podnio tužbu i dobio spor. U međuvremenu su mi se pokvarili svi sokovi i više nisam otvarao. A stigla mi je i “čestitka” da za tih 15 dana rada moram platiti 94.000 kuna jer nisam znao da postoje dvije vrste odjave obrta i da sam ja odabrao pogrešnu. Inače sam nagrađivani inovator, imam dva patenta. Htio sam napraviti hotel sa 32 sobe, imao dobre planove... Ali nisam mogao dobiti kredit jer mi je zbog suđenja zabranjeno raspolaganje imovinom pa danas žena i ja živimo od 400 kuna socijale. Ne znam zašto mi se ovo događa. Vjerujem da su sve te presude donesene iz mržnje. Izgubio sam 20 najboljih godina života – kaže 63-godišnji Kunić.

Vinko Petrović nije dočekao rasplet. Umro je u ožujku 2012. godine. Njegov sin Željko koji živi u Švicarskoj preuzeo je ulogu ovrhovoditelja. Odvjetnica Jadranka Miladin – Slaviček, koja ga zastupa, kaže da njima nije u interesu da Kunića izbace na ulicu i rješenje vidi u nagodbi po kojoj bi država, koja je i dala kuću na korištenje, isplatila novac. Uostalom, takva obveza proizlazi i iz Zakona o područjima od posebne državne skrbi. No na dopise kojima od Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje traži takvo rješenje nema odgovora. Kunić kaže da je karlovačko tužiteljstvo odgovorilo njemu i da državi ne pada napamet preuzeti dug.

>>Križevci i Čakovec stenju pod ovrhama, Lika stoji najbolje

>>Ministarstvo financija traži brzi oprost duga za 270.000 ljudi

Komentara 13

MI
miso
22:38 16.03.2014.

Ljudi moji, u kakvoj mi to državi živimo? Strašne se stvari događaju. U drugim slučajevima procesi traju već 11 godina i ništa se ne rješava. Uključena su ministarstva (zdravlja - sanitarna inspekcija), sudstvo. Tko će preživjeti indolenciju sustava koji nasnas treba štiti i pomagati a doslovno nas guše?

FE
febijann
08:13 17.03.2014.

Najvaznije je da legaliziranje kokosinjaca i kucica za pse funkcionira i da beru od toga lovu.Ovo gore napisano je tragi-komicno.Pa tko ce u ovu prciju od drzave uopce nesto ulagati.

NO
novkovka
07:29 17.03.2014.

ovakve stvari se mogu događati samo kod nas.država ne mari za malog čovjeka ako nema koristi od njega.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije