Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbor Večernjeg lisa i ministarstva

Zlata vrijedan – započinje utrka za šesti 
Agro Oskar

Mario Puškarić
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
28.05.2019.
u 14:13

Lanjski je pobjednik bio Marijo Puškarić, vlasnik obrta Agro Puškarić iz kaniške Ive, gdje s obitelji i zaposlenicima suvremenom mehanizacijom obrađuje 350 hektara zemlje.

I ove godine – šeste po redu – Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede proizvode izbor za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan. S projektom smo započeli još 2014. godine, u Međunarodnoj godini obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kada smo na stranicama Večernjaka započeli s predstavljanjem marljivih ljudi koji su ostali na živjeti i raditi na selu gdje proizvode hranu za sve nas.

Žive i rade na selu

– Izbor je osmišljen tako da sve županije i Grad Zagreb nominiraju najbolje OPG-ove sa svog područja, a stručni žiri bira po jedno obiteljsko gospodarstvo iz svake županije i Grada Zagreba – finaliste koji ulaze u završnicu izbora. Među njima žiri bira tri najbolja OPG-a za koje su osigurane novčane nagrade. Četvrtu nagradu dodjeljuju čitatelji Večernjaka glasujući za gospodarstvo koje je po njihovu sudu najbolje. Na žiri pada i odluka o odabiru najbolje mlade nade, kategorije u kojoj se za nagradu natječe troje mladih poljoprivrednika – objašnjava predsjednik žirija, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

U natjecanju su dosad pobijedili ekološki proizvođači Ivka i Mario Sever – pioniri ekološke proizvodnje u Hrvatskoj čije se gospodarstvo nalazi u Lepšiću kod Ivanić Grada i prvo je u Hrvatskoj upisano u Upisnik ekoloških proizvođača poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Sjedište njihova OPG-a je u Zagrebu gdje imaju i pogon za preradu. Sljedeće godine pobjednici su bili vlasnici farme svinja Nina i Goran Jančo iz Punitovaca kod Đakova, oboje po struci veterinari koji su se ostavili sigurne i dobro plaćene poslove kako bi pokrenuli vlastiti. Razloga za slavlje 2016. godine imali su proizvođači mliječnih proizvoda Umihana i Atif Šahdanović iz Polja Čepić u istarskoj općini Kršan.

Prije dvije godine priznanje za najbolji OPG pripalo je proizvođačima kravljeg sira Anji i Miji Pranjiću iz Drenovaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Marijo Puškarić koji u Kaniškoj Ivi nadomak Garešnice ima poljoprivredni obrt Agro Puškarić gdje suvremenom mehanizacijom obrađuje 350 hektara zemlje na kojoj uzgaja industrijski krumpir, češnjak, crveni i žuti luk, pšenicu, kukuruz, soju i cikoriju koju jedinu u Hrvatskoj i proizvod pobijedio je lani.

Mario Puškarić
1/78

Do sada su mlade nade bili Petar Turkalj iz Jelovog Klanca, Josip Pintar iz Gornjeg Kosinja, Josip Lučić iz Beravaca te Jože Želježnjak iz Veselića. Sam projekt Zlata vrijedan organizira se uz podršku svih hrvatskih županija te Hrvatske radiotelevizije, a za pobjednike smo osigurali vrijedne nagrade – od 10.000 do 30.000 kuna.

Nema vremena za kukanje

Večernji list serijalom reportaža o životu i radu na selu pokazao je da osim neobrađenih njiva i pustih kuća čiji su dojučerašnji stanari otišli iz Hrvatske s nekog od kolodvora, s kartom u džepu za jedan smjer, postoji i druga slika hrvatskog sela, nažalost medijski nezanimljiva, ali i te kako stvarna, a na njoj su obitelji koje ustaju u cik zore, odlaze na svoja polja, voćnjake, u staje, svinjce...

Bore se s vremenom na kojeg ne mogu utjecati jer u jednom danu mogu ostati bez sve svoje muke, guši ih nepotrebna i suluda administracija, a redovito nad glavom imaju i nekog činovnika koji je odlučio da je bolje da državno zemljište koje graniči s njihovim bude zaraslo u korov nego da im ga dade u najam. Njihove smo životne priče pratili u Večernjem listu tijekom posljednjih pet godina, a s projektom Zlata vrijedan nastavljamo i ovog ljeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije