Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Žensko poduzetništvo u svijetu: najbolji uvjeti u SAD-u, Novom Zelandu i Kanadi, najveći udio žena među poduzetnicama u Ugandi i Gani

Mastercard Index of Women Entrepreneurs otkriva koje zemlje nude najbolje uvjete za žensko poduzetništvo te što motivira žene da se bave poduzetništvom
29. studenoga 2019. u 11:04 26 prikaza
Žensko poduzetništvo u svijetu
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/6

Usprkos rodnim predrasudama koje često sprječavaju žene u ostvarivanju poduzetničkih kapaciteta, poduzetnice nastavljaju prevladavati ove izazove – zbog želje za uspjehom ili potrebe za preživljavanjem. Treća studija Mastercard Index of Women Entrepreneurs donosi novi popis zemalja koje pružaju najbolje uvjete i mogućnosti za žene kako bi se ostvarile kao poduzetnice. Index donosi i popis zemalja u kojima je udio žena koje su vlasnice poduzeća najveći u odnosu na ukupan broj svih vlasnika poduzeća.

Žensko poduzetništvo u svijetu | Autor : Promo Foto: Promo

Na temelju javno dostupnih podataka međunarodnih organizacija, uključujući Međunarodnu organizaciju rada, UNESCO i Global Entrepreneurship Monitor, globalni Index prati napredak i postignuće žena poduzetnica i vlasnica tvrtki na 58 tržišta (što predstavlja gotovo 80% svjetske ženske radne snage). Rezultati su ponovno potvrdili da žene bolje napreduju na otvorenim i dinamičnim tržištima na kojima je podrška malim i srednjim poduzećima velika, a poduzetnice na tim tržištima imaju i lakši pristup kapitalu, financijskim uslugama i akademskim programima.

Od prvih 20 rangiranih tržišta, 80% su gospodarstva s velikim dohotkom koja imaju poticajne poduzetničke uvjete. Ova tržišta uključuju Sjedinjene Američke Države koje su prvi put na vrhu ljestvice, a Novi Zeland je na drugom mjestu.

Mastercard Index of Women Entrepreneurs tako otkriva 10 vodećih tržišta koja pružaju najbolje uvjete i mogućnost za napredak poduzetnica:

1. SAD – 70,3%

2. Novi Zeland – 70,2%

3. Kanada – 69,0%

4. Izrael – 68,4%

5. Irska – 67,7%

6. Tajvan – 66,2%

7. Švicarska – 65,8%

8. Singapur – 65,6%

9. Ujedinjeno Kraljevstvo – 65,6%

10. Poljska – 65,1%

Od 58 tržišta, 8 se tržišta popelo na ljestvici za najmanje pet razina u odnosu na rezultate iz prethodnih godina što je potaknuto skoro dvostrukim porastom stope poduzetničke aktivnosti žena. Nakon Francuske (+22 mjesta) slijede Indonezija (+13), Kostarika (+11), Tajvan (+9), Irska (+7), Ruska Federacija (+6), Tajland (+5) i Gana (+5).

Žensko poduzetništvo u svijetu | Autor : Promo Foto: Promo

Index također sugerira kako mogućnost za poduzetništvo nije nužno usklađena s bogatstvom i napretkom tržišta. Zemlje s manje povoljnijim potpornim uvjetima kao što su Uganda, Gana i Bocvana svrstane su u vodeće tri zemlje prema stopama žena koje su vlasnice poduzeća. Žene na tim tržištima smatraju se poduzetnicama koje su to odlučuju iz nužde za preživljavanjem, usprkos nedostatku financijskog kapitala i pristupu uslugama.

Utvrđeno je i 10 tržišta na kojima je udio žena koje su vlasnice poduzeća najveći u odnosu na ukupan broj svih vlasnika poduzeća:

1. Uganda – 38,2%

2. Gana – 37,9%

3. Bocvana – 36,0%

4. SAD – 35,1%

5. Novi Zeland – 31,8%

6. Rusija – 31,2%

7. Malavi – 31,1%

8. Australija – 30,9%

9. Angola – 30,3%

10. Portugal – 30,2%

„Tvrtke u vlasništvu žena i one koje vode žene snažni su katalizatori za ekonomski rast što poboljšava živote u zajednici. Ovom studijom fokus stavljamo i na one nedovoljno zastupljene jer danas nejednakost i isključenost još uvijek suzdržavaju žene. U Mastercardu vjerujemo da dobre ideje dolaze odasvud. Sada je vrijeme da vlade i organizacije djeluju zajedno kako bi pružile podršku ženama da unaprijede svoje poslovanje iskorjenjujući rodnu pristranost tako da osiguraju veći pristup obrazovanju i financijskoj uključenosti“, rekla je Ann Cairns, izvršna potpredsjednica Mastercarda.

Žensko poduzetništvo u svijetu | Autor : Promo Foto: Promo

Druge ključne spoznaje:

  • Žene postižu rodnu ravnopravnost s muškarcima u pogledu poduzetničke aktivnosti na sedam tržišta: u Ekvadoru, Indoneziji, Filipinima, Vijetnamu, Gani, Nigeriji i Ugandi. U međuvremenu, poboljšanja u Angoli, Malaviju, Kostarici, Tajlandu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima također su pomogla u smanjenju rodnih razlika.

  • Studija je također pokazala sposobnost žena da napreduju kao vlasnice poduzeća i da traže mogućnosti čak i tamo gdje kulturalni i socijalni uvjeti nisu optimalni. To se pokazuje na određenim tržištima na kojima je stopa žena kao vlasnica poduzeća visoka usprkos nedostatku kulturalne prihvaćenosti i društvenih poticaja. Prema podacima Svjetske banke, 45% ekonomija širom svijeta ima zakone koji ograničavaju odluku žena da se pridruže tržištu rada1.

  • Rezultati su pokazali da postoje značajne razlike unutar regija, posebno na Bliskom istoku te u Africi i azijsko-pacifičkom području. Dok tržišta poput Ugande, Gane, Bocvane, Malavija i Angole pokazuju iznimno veliku stopu žena koje su vlasnice poduzeća, zemlje poput Saudijske Arabije, Egipta, Irana, Alžira, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Tunisa i Etiopije još imaju prostora za napredak jer je stopa žena koje su vlasnice poduzeća 15% i niže. Slično tome, Novi Zeland, Australija i Vijetnam nadmašuju zemlje iz regije poput Bangladeša, Indije, Malezije, Južne Koreje i Japana u pogledu udjela žena koje su vlasnice poduzeća.

Cijelo izvješće dostupno je na sljedećoj poveznici.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres