Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVKO MARIĆ

Evo koliko je Hrvatska uštedjela refinanciranjem dugova

Zdravko Marić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
04.12.2017.
u 10:31

Marić je istaknuo i kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u ponedjeljak kako je Hrvatska u ovoj godini restrukturiranjem i refinanciranjem dugova po nižoj cijeni uštedjela više od 800 milijuna kuna, nakon što je lani na kamatama uštedjela 762 milijuna.

Na međunarodnoj konferenciji "Gospodarski rast u Europskoj uniji: Dobrobiti za Hrvatsku", koju organiziraju Hrvatska narodna banka (HNB) i Predstavništvo Europske komisije, Marić je kazao kako su i međunarodne institucije i investitori prepoznali pozitivna gospodarska i kretanja u javnim financijama u Hrvatskoj.

Tako je podsjetio da je, zahvaljujući smanjenju javnog duga i proračunskog deficita, Hrvatska ove godine izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP) Europske komisije, te da je cijena državnog zaduživanja smanjena.

"Napravili smo značajne iskorake u protekle dvije godine, pa smo kroz seriju transakcija domaće i međunarodne prirode restrukturirali i refinancirali naša postojeća dospijeća, ali i ukupni dug, čime smo u kratkom roku smanjili cijenu duga", kazao je Marić.

Naveo je kako je na temelju toga prošle godine ostvarena ušteda od 762 milijuna kuna na kamatama, dok ove godine u nekoliko transakcija, uključujući i ovu zadnju koja se odnosi na restrukturiranje cestarskih dugova, uštede dosežu više od 800 milijuna kuna.

Marić je istaknuo i kako zahvaljujući pozitivnim trendovima u javnim financijama iduće godine očekuje daljnja poboljšanja kreditnog rejtinga Hrvatske od strane najvažnijih svjetskih rejting agencija, koje su već ove godine poboljšale izglede za rejting Hrvatske.

Komentara 7

OV
Ovozemaljski
11:16 04.12.2017.

Svaka cast Maricu, napokon da hrvatska ima strucnog i pametnog ministra financija. Ono sta je Linic nanio stete Hrvatskoj nece biti lako ispraviti, trebat ce minimalno 10 godina, ako ne i 20 da se saniraju stete. Jos jednom bravo za Marica.

BR
brojevi
11:07 04.12.2017.

Još jedan dokaz velike stručnosti, apolitičnog i nestranačkog, ministra Marića. I još jedan dokaz deplasirane i gotovo zlonamjerne inicijative oporbe za njegovim smjenom u jednom od propalih pokušaja rušenja najbolje Vlade koju smo do sada imali. Njegov pozitivan doprinos u javnim financijama za dobrobit RH, sa pozicije EU-a, daleko nadmašuje sve oporbene objede na račun ovog izuzetnog čovjeka i stručnjaka.

Avatar Papatest
Papatest
13:13 04.12.2017.

Nikakve koristi od toga sve će to požderati šatoraši i njihova ekipa lažnih branitelja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije