Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rast rejtinga nužan za stabilnost

Hrvatska do druge polovine 2019. mora povećati rejting za dvije ocjene, a to neće biti moguće bez opsežnih reformi, kaže Lovrinčević.
22. studenoga 2017. u 08:00 2 komentara 463 prikaza
Plenković i Marić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Vrlo je izgledno da bi iduće godine, točnije za nekoliko mjeseci, Hrvatska mogla primiti vijest o rastu kreditnog rejtinga, uvjereni su i u Vladi i u krugovima makroekonomista, ali o potezima Vlade ovisit će hoće li Hrvatska ispuniti cilj o podizanju rejtinga na investicijsku razinu u eri jeftinog novca.

BIRAMO IZVRSNOST Vlada planira javni dug spustiti ispod 70 posto BDP-a do 2020.

Tom se scenariju nada Vlada, a makroekonomist Željko Lovrinčević drži da je ulazak u skupinu zemalja s investicijskim rejtingom do druge polovice 2019. godine ključan za dugoročnu stabilnost javnih financija. Naime, u iduće dvije godine doći će, po svemu sudeći, do osjetnog rasta kamata na europskom tržištu pa, ako ne želimo ponovno skrenuti na stazu viših deficita i skupog zaduživanja, moramo izboriti rejting zemlje s dobrom kreditnom kvalitetom.

Plenković i Marić
1 / 6
Zdravko Marić

Rejting Hrvatske dvije stepenice ispod investicijskog rejtinga 

Rejting Hrvatske u ovom je trenutku dvije stepenice ispod investicijskog rejtinga u sve tri vodeće bonitetne kuće, ali kako je Standard&Poor’s povećao izglede rejtinga na pozitivne, očekuje se da bi ta kuća mogla prva posegnuti za boljom ocjenom. Lovrinčević napominje da će u slučaju da ne bude nepredviđenih okolnosti ta ocjena vjerojatno biti povećana tek za jednu razinu, što znači da bi i u tom slučaju Hrvatska ostala na neinvesticijskoj razini.

Ante Ramljak Reformski zahvat Lex Agrokor – prekretnica načina poslovanja u Hrvatskoj

Snižavanja deficita proračuna, pad javnog duga i stabilan rast BDP-a oko tri postotna boda podloga su za bolju ocjenu, ali bez reformi, i to obuhvatnijih, teško će doći do ulaska u skupinu zemalja sa stabilnim pozicijama na tržištu novca. A to je presudno jer, kako objašnjava Lovrinčević, u eri skupljeg novca visina kamate za zemlje s investicijskim i zemlje ispod investicijskog rejtinga znatno se razliku i jaz se rastom referentne kamate samo povećava.

Hrvatskoj prijeti ponovno plaćanje kamata viših od 4 posto, što bi ponovno narušilo konkurentnost gospodarstva, izvoza, ali i povećalo troškove građana i države.   

Zdravko Marić Ljubica 
Gatarić Smanji li Marić viškom od poreza javni dug, manevar će uspjeti Novac Procjena HGK Hrvatski javni dug smanjen i u srpnju, uskoro pada na 80 posto BDP-a   Zagreb: Ministar Marić na sjednici Vlade predstavio proračun za 2018. Proračun za 2018. Nema reformi ni rezova, Plenković je izabrao status quo
  • Manu@:

    Korupcija političara i pravosuđa su glavna brana rastu rejtinga, to je barem jasno. A tu napretka nema. U svoj svojoj aroganciji izgleda da hadezeove glavešine doživljavaju rejting agencije kao njihove birače tj da su dovoljno glupi da im mogu podvaliti što požele.

  • Jania:

    Pustite ministra Marića da radi svoj posao i do kraja provede porezne reforme, bez populističkih podmetanja. Onda će i gospodarski rast i rejting biti bolji.