Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMATA 1,75 POSTO

Hrvatska izdala obveznicu vrijednu 5,8 milijardi kuna

Zdravko Marić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
23.11.2017.
u 17:48

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će se, osim za refinanciranje stare obveznice, dio sredstava iz novog izdanja koristiti i za smanjivanja duga po trezorskim zapisima

Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2023. godine u ukupnom nominalnom iznosu od 5,8 milijardi kuna, priopćilo je Ministarstvo financija.

Izdanje obveznica realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 1,75 posto te prinos od 1,80 posto.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 27. studenog 2017. godine.

Prikupljena sredstva bit će upotrijebljena za refinanciranje obveznice RHMF-O-17BA te financiranje općih potreba državnog proračuna, kaže se u priopćenju.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će se, osim za refinanciranje stare obveznice, dio sredstava iz novog izdanja koristiti i za smanjivanja duga po trezorskim zapisima.

Saldo upisanih kunskih trezorskih zapisa nakon ovotjedne aukcije iznosi 18,05 milijardi kuna.

"Nakon strateškog odabira povoljnog trenutka za izdanje euroobveznica, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja Ministarstvo financija uspješno je realiziralo izdanje obveznica i na domaćem tržištu", kaže se u priopćenju.

Ističe se da je značajan interes investitora omogućio Republici Hrvatskoj izdanje obveznica po najpovoljnijim uvjetima financiranja na domaćem tržištu kapitala u povijesti, s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja.

"Iznos zaprimljenih ponuda u Knjizi upisa više nego dvostruko je premašio konačni iznos izdanja te je Republika Hrvatska izdala obveznice bez premije na novo izdanje. Ročnost od 6 godina pokazala se atraktivnom za sve skupine investitora na domaćem tržištu uključujući mirovinske fondove, banke, osiguranja i investicijske fondove. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica Republike Hrvatske za investitore", kaže se u priopćenju.

Izdanje Obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Addiko bank, Hrvatska poštanska banka i Splitska banka sudjelovali kao suaranžeri.

Hrvatska je u prošli četvrtak izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto.

Komentara 6

GE
generacija57
18:03 23.11.2017.

Budaletine,ništa drugo neznate osim posuđivanja novaca.Kad se bude vraćalo vas i tako neće biti na vlasti.Budaletine!!!

DR
Draš
00:49 24.11.2017.

Ovo je vrlo loše,prvo ako se na ovo gleda iz perspektive budučih umirovljenika koji če svoje mirovine financirati iz ovoga(85% mirovinaca je uloženo u obveznice) ,kamata od 1,8% je manja od stvarne inflacije i baš se i neče omastiti,što višee na kraju će primiti manje nego su uplatili.Država ionako nije u stanju ni pokrivati kamate a kamoli vračati glavnicu a dug se ionako povečava(ako ubacimo cijeli dug a ne ovaj koji je okljašten radi bolje slike i fiktivnog prikaza njegovog smanjenja,u biti isto što su napravili Grci da bi mogli uvesti euro a svi su se kao pravili da to ne vide).Pušing rođo kako god okrenio.

BU
Bubalamala
18:23 23.11.2017.

Zadužujemo se za vraćanje dugova, gdje je tu pamet ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije