Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Približavanjem EU cijene se moraju prilagoditi tržišnim uvjetima

Zbog poskupljenja struje opet novi udar na osobnu potrošnju i standard

struja
Arhiva VL
19.02.2010.
u 09:47

Za kućanstva bi prosječni mjesečni račun mogao poskupjeti 40 kuna, što znači u godini 500 kuna više za struju nego do sada, što će sigurno donijeti novi pad standarda i potrošnje stanovnika.

Pošto su od Vlade dobili po prstima zbog najave da će od 1. travnja struja poskupjeti 17 posto, uprava HEP-a zašutjela je o razlozima i konačnu iznosu poskupljenja.

Licitiraju previše

Izvor iz Ministarstva gospodarstva kaže da će poskupljenja biti, no još nije određeno koliko. Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker rekao je, pak, da do njega prijedlog viših cijena nije stigao “iako neka gospoda iz HEP-a već neko vrijeme licitiraju s tim”. Analitičarka RBA Zrinka Živković-Matijević kaže da je poskupljenje očekivano jer se skuplji plin uglavnom koristi kao glavna sirovina za proizvodnju električne energije.

- K tome, administrativno određene cijene moraju se u približavanju EU prilagoditi tržišnim uvjetima, što znači poskupljenje jer je cijena energije u Hrvatskoj znatno niža u usporedbi s prosjekom EU - navodi Z. Živković-Matijević.

Za kućanstva bi prosječni mjesečni račun mogao poskupjeti 40 kuna, što znači u godini 500 kuna više za struju nego do sada, što će sigurno donijeti novi pad standarda i potrošnje stanovnika. Cijena struje, izračunala je analitičarka RBA, sudjeluje u košarici potrošačkih cijena sa 15 posto, a može se očekivati i poskupljenje drugih dobara i usluga za osobnu potrošnju kao reakcija na povećane ulazne troškove proizvođača.

Inflacija oko tri posto

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, ipak ne očekuje da će zbog smanjene potrošnje struja povući za sobom poskupljenje većeg broja drugih artikala te procjenjuje da će godišnja inflacija biti oko tri posto.

– Ako Hrvatska želi ulagati u energetske kapacitete, poskupljenje struje bit će neizbježno – kazao je H. Stojić. Osim toga, hrvatski energetski kapaciteti toliko su slabi da ne mogu podržati rast gospodarstva veći od 4 posto te je njihovo povećanje preduvjet za znatniji investicijski ciklus. Struja je u Hrvatskoj četvrtinu jeftinija nego u EU, a ukupni troškovi stanovanja i režija trećinu.

Zrinka Živković-Matijević kaže da su niže cijene u istočnoeuropskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, prije svega posljedica administrativnog određivanja cijena električne energije. Ulaskom u EU struja će poskupjeti i zbog većih trošarina.

Ključne riječi

Komentara 23

OZ
OzzO
10:30 19.02.2010.

\"Struja je u Hrvatskoj četvrtinu jeftinija nego u EU\" - mozda se varam ali meni se cini da to nije istina. Zivio sam u Italiji i rezije su mi bile manje nego u HR. Sada zivim u Londonu i mjesecno placam za struju i plin oko 40 funti (cca 320 kuna). Mozda u kunama i izgleda puno ali kad se mjeri sa standardom koji ljudi tu imaju onda nije. Istina, mogu birati izmedju 3-4 kompanije koje mi nude struju i plin plus dobijem popust ako platim na vrijeme itd...

BO
bomba
11:07 19.02.2010.

Venlo Vidim ja. Moj nacionalni interes je da dobro naučim engleski, kad uđemo u EU pomoću braći iz zajednce grcima da lakše prebole krizu i da im ja koji Euro pomognem vratiti. Moj nacionalni interes je da izgubim svoj nacionalni interes i podredim ga drugim ineresima, kao što su nacionalni interesi, Francuza, Engleza, Nijemaca.

JJ
jjonja
17:12 19.02.2010.

Treba izić na cestu i sve porazbijat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije