Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zbog poskupljenja struje opet novi udar na osobnu potrošnju i standard

Za kućanstva bi prosječni mjesečni račun mogao poskupjeti 40 kuna, što znači u godini 500 kuna više za struju nego do sada, što će sigurno donijeti novi pad standarda i potrošnje stanovnika.
19. veljače 2010. u 09:47 23 komentara 8 prikaza
struja
Foto: Arhiva VL

Pošto su od Vlade dobili po prstima zbog najave da će od 1. travnja struja poskupjeti 17 posto, uprava HEP-a zašutjela je o razlozima i konačnu iznosu poskupljenja.

Licitiraju previše

Izvor iz Ministarstva gospodarstva kaže da će poskupljenja biti, no još nije određeno koliko. Potpredsjednik Vlade Ivan Šuker rekao je, pak, da do njega prijedlog viših cijena nije stigao “iako neka gospoda iz HEP-a već neko vrijeme licitiraju s tim”. Analitičarka RBA Zrinka Živković-Matijević kaže da je poskupljenje očekivano jer se skuplji plin uglavnom koristi kao glavna sirovina za proizvodnju električne energije.

- K tome, administrativno određene cijene moraju se u približavanju EU prilagoditi tržišnim uvjetima, što znači poskupljenje jer je cijena energije u Hrvatskoj znatno niža u usporedbi s prosjekom EU - navodi Z. Živković-Matijević.

Za kućanstva bi prosječni mjesečni račun mogao poskupjeti 40 kuna, što znači u godini 500 kuna više za struju nego do sada, što će sigurno donijeti novi pad standarda i potrošnje stanovnika. Cijena struje, izračunala je analitičarka RBA, sudjeluje u košarici potrošačkih cijena sa 15 posto, a može se očekivati i poskupljenje drugih dobara i usluga za osobnu potrošnju kao reakcija na povećane ulazne troškove proizvođača.

Inflacija oko tri posto

Hrvoje Stojić, analitičar Hypo banke, ipak ne očekuje da će zbog smanjene potrošnje struja povući za sobom poskupljenje većeg broja drugih artikala te procjenjuje da će godišnja inflacija biti oko tri posto.

– Ako Hrvatska želi ulagati u energetske kapacitete, poskupljenje struje bit će neizbježno – kazao je H. Stojić. Osim toga, hrvatski energetski kapaciteti toliko su slabi da ne mogu podržati rast gospodarstva veći od 4 posto te je njihovo povećanje preduvjet za znatniji investicijski ciklus. Struja je u Hrvatskoj četvrtinu jeftinija nego u EU, a ukupni troškovi stanovanja i režija trećinu.

Zrinka Živković-Matijević kaže da su niže cijene u istočnoeuropskim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, prije svega posljedica administrativnog određivanja cijena električne energije. Ulaskom u EU struja će poskupjeti i zbog većih trošarina.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • OzzO:

    \"Struja je u Hrvatskoj četvrtinu jeftinija nego u EU\" - mozda se varam ali meni se cini da to nije istina. Zivio sam u Italiji i rezije su mi bile manje nego u HR. Sada zivim u Londonu i mjesecno ... prikaži još! placam za struju i plin oko 40 funti (cca 320 kuna). Mozda u kunama i izgleda puno ali kad se mjeri sa standardom koji ljudi tu imaju onda nije. Istina, mogu birati izmedju 3-4 kompanije koje mi nude struju i plin plus dobijem popust ako platim na vrijeme itd...

  • bomba:

    Venlo Vidim ja. Moj nacionalni interes je da dobro naučim engleski, kad uđemo u EU pomoću braći iz zajednce grcima da lakše prebole krizu i da im ja koji Euro pomognem vratiti. Moj nacionalni interes je da izgubim svoj nacionalni ... prikaži još! interes i podredim ga drugim ineresima, kao što su nacionalni interesi, Francuza, Engleza, Nijemaca.

  • jjonja:

    Treba izić na cestu i sve porazbijat!