Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Varaždinska tvrtka traži hitne antirecesijske mjere

Zbog krize Varteks će i dalje morati smanjivati broj zaposlenih

varteks
Arhiva VL
17.09.2009.
u 18:07

– Trenutačno smo na trećoj razini kriznog plana, u kojoj i dalje smanjujemo broj režijskog osoblja i menadžerskih ugovora – tvrdi Zoran Košćec.

U tekstilnoj industriji u Hrvatskoj bez posla je od početka godine ostalo 4000 ljudi! Tekstil je najpogođeniji globalnom krizom. Indeksi proizvodnje, izvoz i prodaja u zemlji u prvih šest mjeseci ove godine pali su od 16 do 30 posto – izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Varaždinu Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa.

Bez izlaza i strategije
Prodaja je, kaže, pala 20 posto, a primarna tekstilna proizvodnja 28,6 posto. U isto vrijeme u Hrvatsku je uvezeno tekstila za 263 milijuna kuna, a izvezeno tek za 194 milijuna kuna, što je s nelikvidnošću cijeloga sustava dodatan uteg.

– Nepostojanje antirecesijskog paketa mjera te samo djelomična primjena strategije tekstilne industrije počeli su uzimati svoj danak – objašnjava Košćec i dodaje da je osiguranje financijske održivosti tvrtke u kriznu razdoblju ključan izazov.

Što to konkretno znači, nije teško iščitati – smanjenje broja radnika, zatvaranje prodajnih mjesta koja donose gubitke, kadrovske promjene...

– Smanjujemo broj zaposlenih svugdje gdje to nalažu tržišne okolnosti. Do kraja godine imat ćemo do 15 posto manje zaposlenih – otvoreno je kazao Zoran Košćec. U 2009. godinu Varteks je ušao sa 3100 zaposlenih, a danas ih je 2800.

Od početka godine Varteks provodi krizni plan. Prvo je smanjen broj zaposlenih u pratećim i uslužnim djelatnostima, a nakon toga smanjene su uštede prvoj i drugoj liniji menadžera.

– Trenutačno smo na trećoj razini kriznog plana, u kojoj i dalje smanjujemo broj režijskog osoblja i menadžerskih ugovora – tvrdi Zoran Košćec. Poslovni je sustav, dodao je, u prvih šest mjeseci imao prihod od 187 milijuna kuna, što je pad od 10,4 posto u odnosu prema lani. Da ne bi sve bilo crno, Varteks je produžio ugovore s partnerima Hugom Bossom i Versaceom za 2010. godinu, a u prodajni asortiman uvodi novi brend, Peter Murray. Varteks je kao simbol Varaždina izrastao na proizvodnji tkanina.

Kadrovske rošade
– Želimo zadržati jedinu takvu primarnu proizvodnju u Hrvatskoj. Zato je prijeko potrebno u dijelu proizvodnje u Tivaru provesti kadrovsko restrukturiranje i zbrinuti dio radnika – kaže Zoran Košćec.

Do kraja godine nadaju se da će se s gradom Varaždinom napokon dogovoriti gdje će Varteks sagraditi novu tvornicu. Naime, sadašnji je pogon star i energetski neučinkovit te je u njemu nemoguća modernizacija. Pri preseljenju Varteks će zadržati proizvodnju odjeće, no proizvodnja tkanine, tj. Varteks Tivar ostat će u starom pogonu u središtu Varaždina. Nemoguće ju je preseliti, jer bi zbog veličine strojeva trebalo obustaviti proizvodnju čak na pola godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije