Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Javni dug

Zbog jamstava škverovima, javni dug veći oko 12 mlrd. kn?

\'05.02.2010., Zagreb - Martina Dalic, predsjednica Uprave Partner Banke. Photo: Zarko Basic/PIXSELL\'
Žarko Bašić/PIXSELL
09.02.2011.
u 14:04

Ove godine država će se zadužiti za 26,7 milijardi kuna zbog refinanciranja dospjelih obveza i pokrića deficita

Ovogodišnja otplata dugova države iznosi 26,7 milijardi kuna, a namijenjena je refinanciranju dospjelih obveza i financiranju deficita, a prvo je potrebno zaduženje  za refinanciranje obveznice vrijedne 750 milijuna eura, doznaje se u Ministarstvu financija. Najveća opasnost za rast javnog duga trenutačno su jamstva za brodogradnju. Ona prema nekim procjenama iznose 12 milijardi kuna i to je gotovo cijeli potencijalni iznos za koji bi se mogao povećati javni dug koji je na kraju 2010. godine prema procjenama iznosio 137 milijardi kuna i na razini je od 41,6 posto BDP-a.

Da su jamstva za brodogradilišta rizik, proizlazi iz činjenice što potencijalni ulagači u škverove ne žele preuzeti njihove obveze. Ako država i preuzme najveći dio jamstava, ona ne bi sjela iste godine, nego će ih država, kao što je radila do sada, reprogramirati. Osim jamstava za brodogradilišta, postoje i ona za HBOR u visini 13,7 milijardi kuna i za koja je mala vjerojatnost da postanu direktan dug. Država je također izdala jamstva za HAC, HC, ARZ i HŽ. Dugu od 26,7 milijardi kuna treba pridodati i onaj kratkoročni na temelju trezorskih zapisa koji je u visini od oko 20,7 milijardi kuna. Kolika je biti cijena zaduživanja u Ministarstvu financija ne žele još nagađati, ali smatraju kako smanjenje Standard&Poorsova rejtinga ne bi trebalo biti presudno, jer treba uzeti u obzir da ove godine završavamo pregovore s EU, a kao članica Unije investitorima smo sigurniji. Nije točno definirano ni kojim tempom ćemo se zadužiti jer ne bi bilo dobro da zbog nekih vanjskih čimbenika, kao što su nemiri u nekim zemljama, cijena našeg zaduženja bude veća.

Što se tiče financiranja duga u ovoj godini, konačan plan još nije gotov, ali planira se zbog razvoja domaćeg tržišta kapitala orijentirati se na domaće tržište, ali ne u mjeri koja bi mogla istisnuti privatni sektor. Plan je u Ministarstvu financija u budućim zaduživanjima produljiti ročnost duga i uvesti zaštitni mehanizam od valutnog rizika, posebno na dug u dolarima.

Komentara 38

OB
-obrisani-
16:09 09.02.2011.

pa normalno je da država plati duh HAC-a....pa nebu valjda Kalji Metlji to plačal.. . .pa nije on maler pa da je on farbal tunele....kaj on o tom zna...nije mu onaj maler ŽENA

OB
-obrisani-
14:35 09.02.2011.

po meni je plan pojam koji podrazumijeva neku budućnost - korisnu u svakom smislu plan nije kako reprogramirati dugove nastale neplaniranjem, već stihijskim monstruoznim interesima nekolicine veleizdajnika-to su svi oni koji su se motali oko politike na vlasti. kao štoto vidimo, u Hrvatskoj uopće ne postoje vizionari i stručnjaci! Ekonomski fakultet se mora zabraniti jer proizvode totalno inkompetentne spodobe, koje nisu u stanju napraviti ništa do štete ! što se škverova tiče, e oni bi mogli početi proizvoditi strogo namjenska radna plovila, a ne isključivo nekakve teretnjake po najnepovoljnijim ugovorima i cijenama. dakle i na tom području je dokazana neinventivnost. Posjedujem rješenja po tom pitanju i škverovi se odmah mogu pokrenuti.... zahtjevam uvođenje instituta provjere znanja i provjera mentalnih i intelektualnih sposobnosti za sve koji trebaju raditi za državu Hrvatsku. Nije isključivo bitna stručna sprema ili diploma , koju nitko nikad niti ne osporava i uzima se kao defacto, a zapravo takva diploma može biti sumljivog porijekla ( falsifikat ili mitom dobivena)

OB
-obrisani-
15:58 09.02.2011.

ajmo sada na ulice i prosvjedovati protiv OZRENA MATIJAŠEVIČA I NJEGOVOG GAZDE SDP A dokle čemo mi plačati njihove guzice za te novce smo ih mogli prekvalificirat i još duplo zaposliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije