Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Zašto investiranje u djecu spada u dugoročnu strategiju?

Investiranje kroz dulji period donosi veće prinose. Kao i ulaganje u otkrivanje svih Tominih potencijala. I tako je i bilo
01. listopada 2019. u 09:07 2483 prikaza
RBA
Foto: Shutterstock

Nives investira u budućnost malog Tome od malih nogu. Razvila je pouzdano dobru strategiju i pritom naučila i malo francuskog. Znala je da je dugoročno investiranje u razvijanje njegovih potencijala, ispravna odluka. A Tomu je sve zanimalo; od hokeja, francuskog, preko dramske grupe, znanstvenih radionica i violine.

Note za violinu je savladao kao od šale, a petkom navečer Tomo je svojima roditeljima pripremao mini gaže kako bi im demonstrirao svoj glazbeni potencijal. Uz „bravo sine“ i „sviraj onu od Rolling Stonesa“, Tomo je znao da od svojih roditelja uvijek može očekivati podršku.

RBA | Autor : Sve dok nije pukla žica i Tomo je rekao – vrijeme je da počnem učiti francuski. Majka je samo promijenila rutu u svojoj navigaciji te od toga trenutka, umjesto na sjever, odlazili su na jug grada kako bi mali Tomo učio francuski jezik. Za Nives je ovo investicijska strategija. Dugoročna. Ovo je investicija u njegovu budućnost. Jednoga dana kada Tomo, otkrije što mu leži, moći će se tome u potpunosti posvetiti.

Kako bi što bolje savladao francuski i izbrusio komunikacijske vještine, mama Nives odlučila je upisati Tomu, uz tečaj francuskog i u dramsku grupu, s ciljem jačanja njegovog samopouzdanja i kreativnosti. Upravo ovakvim ulaganjem u njegov osobni razvoj, mama je znala da stvara dodatnu vrijednost koja će njezinom sinu, kada prođe kroz proces otkrivanja, značiti mnogo.

RBA | Autor :

Zelena zmija ili 'vanzemaljsko jaje' bili su Tomini najdraži pokusi iz kemije. Iako mama nije bila sklona tome da se njezina kuhinja pretvori u kemijski laboratorij, odlučila je pružiti podršku Tomi kada je u 7. razredu otkrio kemiju i rekao da u životu želi biti kemičar.

Investiranje kroz dulji vremenski period potencijalno donosi veće prinose. Kao i ulaganje u otkrivanje svih Tominih potencijala. I tako je i bilo. Iako je Tomo završio kao inženjer kemije, njegov prvi posao odigran je na daskama koje život znače.

RBA | Autor : Mama nikada nije puno kemijala kako da sina usmjeri u samo jedno područje, već je investirala u njega kako bi jednog dana bio uspješan mladi čovjek, glumac koji živi svoju priču. Ona je znala vrednovati dugoročne prioritete te je svojom podrškom, uvijek čvrsto stajala iza sinovih izbora.

Sadržaj je nastao u suradnji s RBA

Investicijski fondovi

Ključna odluka prilikom ulaganja je vremenski horizont ulaganja koji nam govori koliko dugo ulagatelj planira ulagati u fond prije nego odluči povući novac. Raspon investicijskog horizonta može varirati od nekoliko dana do nekoliko desetljeća, a ovisi prvenstveno o ciljevima i potrebama ulagatelja. Klasična podjela investicijskog horizonta je na kratkoročni (1 godina), srednjoročni (>1 do 5 godine) i dugoročni (>5 godine), a njegovo određivanje nam pomaže pri odabiru investicijskog fonda. Uzmimo za primjer mladu osobu koja si je odredila dugoročnu ulagačku strategiju i koja ne planira novac podizati kroz 10-15ak godina. Navedenu osobu dnevne promjene cijene udjela neće zabrinjavati zbog toga što će u fokusu imati dugoročni cilj ulaganja te je svjesna da rizičnija vrsta ulaganja kroz dulji vremenski horizont mogu donijeti potencijalno veće prinose, a zbog čega joj neće biti problem uložiti u rizičnije fondove poput dioničkih fondova.

S druge strane, osoba koja zna da će joj sredstva trebati za npr. godinu dana za kupnju novog auta, stana i slično...prije će vjerojatno biti sklonija odlučiti se za fond s kraćim preporučenim minimalnim horizontom ulaganja unutar kojeg nisu česte veće promjene cijene udjela, kao što su kratkoročni obveznički ili obveznički fondovi.

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju