Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Statistika

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda i dalje u padu

Podravka
Josip Maljak/Pixsell
29.03.2010.
u 15:30

Na kraju veljače zalihe su bile 3,1 posto veće u odnosu na kraj siječnja, a šest posto manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Zalihe gotovih industrijskih proizvoda kod proizvođača u hrvatskoj industriji na kraju veljače bile su 3,1 posto veće u odnosu na kraj siječnja, navodi se u prvim rezultatima koje je objavio Državni zavod za statistiku. Zalihe su šest posto manje u odnosu na isti mjesec prethodne godine pa je u veljači deveti mjesec zaredom nastavljeno njihovo smanjenje na godišnjoj razini, dok su u usporedbi sa stanjem u 2009. godini, na kraju veljače zalihe bile manje 0,8 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, statistika pokazuje da su na godišnjoj razini, prema veljači 2009., zalihe gotovih proizvoda kod proizvođača smanjene u proizvodnji kapitalnih proizvoda 36 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 23,7 posto, energije 16 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,3 posto te intermedijarnih proizvoda također 3,3 posto.

Prema područjima djelatnosti, zalihe su na godišnjoj razini u rudarstvu i vađenju porasle 18,5 posto, a u prerađivačkoj industriji smanjene su 7 posto. U prerađivačkoj industriji zalihe u proizvodnji prehrambenih proizvoda, čiji je udio u industriji 23,05 posto, na kraju veljače bile su manje 8,8 posto u odnosu na isti mjesec godine prije.

Zalihe u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda smanjene su 11,7 posto, a u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda 9,8 posto.

Veliki pad zaliha zabilježen je i u proizvodnji odjeće - 26,5 posto, te proizvodnji duhanskih proizvoda - 19,1 posto.

Istodobno, zalihe u proizvodnji pića, čiji je udio u industrijskoj proizvodnji 10,36 posto, povećane su 10 posto, a rast zaliha zabilježen je i u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka - 4,7 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta - 18,1 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije