Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Za ulaganja u luk, češnjak, voćnjake... 900 mil. kn potpora

Prvi ugovori s Tolušićeva natječaja za mjeru 4 razveselit će obrt Agro Puškarić, Rabu iz Kneževih Vinograda, PZ Gospoju...
02. rujna 2017. u 00:20 2 komentara 788 prikaza
češnjak
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Nakon što je na prethodnim natječajima država poput pijanog milijunaša bespovratno podijelila desetke milijuna kuna i “hobistima” u poljoprivrednom biznisu, čak i propalim tvrtkama te početnicima bez ikakvih referenci u poslovanju, Agencija za plaćanja u poljoprivredi od jučer izdaje prve odluke za EU potpore za “famoznu” mjeru 4 po Tolušićevim pravilima. Riječ je, naime, o sedam natječaja za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva (mjera 4.1) te za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda (4.2) iz kojih je poljoprivrednicima na raspolaganju 900 milijuna kuna.

n Luk naš svagdašnji Ni luka nemamo dovoljno, uveze se za 60 milijuna kn

952 zahtjeva za 1,94 mlrd. kn

Prvi put posebno se vrednuju posebno mali, posebno veliki poljoprivrednici, posebno sektor stočarstva i peradarstva, posebno voćari i povrćari... Stoga se u Ministarstvu poljoprivrede nadaju kako će novi natječaji namijenjeni konkurentnosti hrvatske poljoprivrede epilog u završenim ulaganjima dobiti jako skoro, dok dio njih iz vremena bivšeg ministra Tihomira Jakovine ni nakon dvije godine od raspisivanja nije stavljen ad acta.

Na nove natječaje, doznajemo, pristigla su ukupno 952 zahtjeva za potporu u vrijednosti 1,94 milijarde kuna, a prvi ugovori, koje budući korisnici još trebaju prihvatiti i potpisati, razveselit će poduzetnike poput obrta Agro Puškarić, najvećeg hrvatskog proizvođača češnjaka, tvrtku Rabo Nikole Velickog, respektabilnog voćara iz Kneževih Vinograda, te Poljoprivrednu zadrugu Gospoja obitelji Toljanić i Brusić s Krka, koja je, među ostalim, i vlasnik prvog hrvatskog Vinotela Gospoja.

– Jakovinini natječaji bili su čista namještaljka i kriminal, čak sam bio kod njega i inzistirao da se ponište jer nitko od nas koji se ozbiljno bave poljoprivredom nije mogao proći na njima – kaže Mario Puškarić koji uz pomoć EU sredstava u Kaniškoj Ivi pokraj Garešnice planira dva milijuna eura ulaganja u uređenje, dogradnju i povećanje skladišnih kapaciteta, klimatizaciju i sušenje luka i češnjaka...

Nije nikakav problem, objašnjava, proizvesti veće količine, koliko ih uskladištiti kako bi se trgovačkim lancima isporučivali čitave godine. Samo takva konkurentnost hrvatskim proizvođačima može pomoći da za 3-4 godine u potpunosti istisnu kineski češnjak s polica. S novim potporama koje vrednuju dosadašnji rad i sposobnost poljoprivrednika te ulaganjima u dvije faze Agro Puškarić će proizvodnju češnjaka dići sa 150 na 300 tona, luka s 1000 na 2000, krumpira s 5000 na 7500, a cikorije na 800 tona.

Ministar Tomislav Tolušić Brane Tolušića: 'Za kontrolu kvalitete 2000 kn nije previše, slično je u članicama EU'

Iskorištenost novca EU 30%

– Danas svjedočimo prvom rezultatu pravednijih i boljih pravila te bržu obradu zahtjeva za korištenje prijeko potrebnog EU novca. Od zatvaranja natječaja do izdavanja zelenog svjetla za te investicije prošlo je svega mjesec i pol – kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ističući kako do kraja 2017. očekuje iskorištenost od 30% sredstava u okviru Programa ruralnog razvoja RH, što je odličan rezultat i na razini EU s obzirom na to da je riječ o tek drugoj godini provedbe Programa.

Kroz dosadašnje natječaje poljoprivrednicima je na raspolaganju 1,11 mlrd. eura, a dosad su izdane odluke o dodjeli 625,7 mil. eura, više od četvrtine dostupnih sredstava u ovom programskom razdoblju, odnosno 26,3%.

Krava na plaži IZUMIRANJE SELA U EU se dnevno zatvori tisuću farmi, u nas je u četiri godine izbrisano 20,5 tisuća OPG-ova Zaljubljenik u rajčice Osječki šaptač rajčicama: 250 vrsta uzgojio sam u svome vrtu Sastanak s proizvođačima mlijeka PRIJETE PROSVJEDIMA Mljekari Tolušiću: Situacija je neizdrživa. Izvest ćemo stoku na ulice Zagreba
Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • zvolen:

    I kad ce Jakovina u zatvor ?

  • Petarstijena-HR:

    Od EU fondova privatnom sektoru slabe vajde- u zadnje 4.g gotovo ni jedan natječaj još nije zatvoren, a niti su isplaćena sredstva, sve ide sporo,nikako i traljavo, jer imamo nesposobno osoblje u agencijama i ministarstvima koji rade s EU fodovima.RH ... prikaži još! se nije uopće isplatilo ulazit u EU s takvom nesposobnom administracijom-biti ćemo na gubitku svaku godinu po nekoliko milijardi eura...