Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brane Tolušića:

'Za kontrolu kvalitete 2000 kn nije previše, slično je u članicama EU'

Ministar Tomislav Tolušić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
12.08.2017.
u 11:53

Iz Zelene liste poručuju da je Tolušićev pravilnik Hrvatskoj nanio nemjerljivu štetu, a ministra optužuju za “tihi rat” s premijerom

Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli voća i povrća iz zemalja izvan EU je izmijenjen, no bura koju je izazvao ne stišava se. U obranu ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji je od skupljeg inspekcijskog nadzora odustao pod pritiskom susjednih zemalja i na inzistiranje premijera Andreja Plenkovića, jučer su stale Hrvatska poljoprivredna komora i predstavnici voćarskih i povrćarskih udruga. Uvjereni su da je Plenković pogriješio kada je naložio izmjenu pravilnika i traže da ih premijer idući tjedan primi kako bi mu bolje objasnili situaciju u kojoj se našla hrvatska poljoprivreda.

– Ministar je napravio dobar potez s pravilnikom, a ni cijena od 2000 kuna za kontrolu kvalitete nije bila previsoka jer je slična i u brojnim članicama EU – kaže predsjednik komore Mato Brlošić. S njim su na konferenciji za novinare bili i predstavnici voćara i povrćara, koji tvrde da hrvatska poljoprivreda propada zbog krupnog kapitala i traže da ih se zaštiti manjim PDV-om na hranu. Za Tolušića pak tvrde da je jedini ministar poljoprivrede u zadnjih 15 godina koji je poslušao i pokušao zaštititi hrvatske proizvođače i potrošače.

Njihovu presicu Zelena lista protumačila je kao “tihi rat” Tolušića s premijerom.

– On je poput Don Quijotea jurišao na zemlje CEFTA-e ovim pravilnikom, a sada press-konferencijom proizvođača voća i povrća počinje i tihi rat s premijerom, na kojeg pokušava prebaciti odgovornost zbog povlačenja pravilnika – rekao je šef Zelene liste Nenad Matić, uvjeren je da je Tolušićev pravilnik Hrvatskoj nanio nemjerljivu štetu i ojačao poziciju susjednih zemalja u odnosu na Hrvatsku.

U raspravu se uključila i europarlamentarka Marijana Petir, koju čudi mlaka reakcija Hrvatske na protumjere kojima je Srbija odgovorila na Tolušićev pravilnik.

– Kako Srbiji pada na pamet da se ponaša na ovakav način? Otkud joj ideja da bude dežurni policajac na ovim prostorima – upitala je Petir u izjavi za televiziju N1. Smatra da Hrvatska mora uvesti dodatne kontrole uvoza i donijeti zakone kojima će se propisati kvaliteta hrane.

– Ako Mađarska, Belgija, Njemačka, Francuska i druge zemlje mogu imati 50 posto domaćih proizvoda na policama, može i Hrvatska – smatra Petir.

Komentara 22

SN
Snowman
14:28 12.08.2017.

Gosp. Tolusic je uradio dobro, dapace on je jedini koji je ( dosad ) pokusao spasiti poljoprivredu. Nemojte se cuditi da se na moru jede i pije sto Hrvatsku nije "vidjelo". Sami ste si krivi. Gospodin Plenkovic treba da skinee cipele i obuce "gumenjake" pa kroz sela da cuje kako stvari stoje ali za to treba hrabrosti. Ministar Tolusic je super.

Avatar Bruno
Bruno
15:30 12.08.2017.

Treba prestati investirat u zapadni balkan, ulagatu u hrvatsko selo. Bez tog ni Agrokor ne bi imao dugova.

Avatar Becarina
Becarina
15:23 12.08.2017.

Tolusic ima gomilu drugih mogucnosti, treba "kuhati na laganoj vatri" bez puno galame. 4,5 manjih zahvata istovremeno ne bodu toliko u oko kao jedan veliki ti to znas Tolusicu rasporedi malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije