Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlata vrijedan 2019.

Za šesti Agro Oskar i bogate nagrade bori se 21 najbolji OPG

Zlata vrijedan - najbolji u 2018. sa glavnim urednikom Večernjeg lista Draženom Klarićem
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
06.07.2019.
u 08:50

Reportaže o svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su ušli u završnicu izbora objavit ćemo tijekom srpnja i kolovoza u Večernjem listu te će o njima će biti emitirani prilozi u “Dobro jutro”

Imaju farme muznih krava, sirane, pod plastenicima i na otvorenom proizvode povrće i cvijeće, bave se ratarstvom, obrađuju voćnjake i vinograde, prerađuju smilje, imaju farme muznih krava, stada ovaca, svinje, na svojim su domaćinstvima otvorili seoski turizam... Svi oni – a ukupno ih je 21 – finalisti su ovogodišnjeg izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan.

Izbor je to koji šestu godinu zaredom provode Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede radi promoviranja života i rada i na selu i predstavljanja marljivih poljoprivrednika koji proizvode hranu za sve nas.

Finaliste izbora za Agro Oskar odabrao je stručni žiri, a u završnici svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedan OPG. Na stanicama Večernjeg lista predstavit ćemo i troje mladih poljoprivrednika koji se u sklopu projekta Zlata vrijedan natječu u kategoriji mlada nada. Ove godine za ovu će se nagradu natjecati OPG-ovi iz Šibensko-kninske i Istarske županije te Grada Zagreba. Predstavit ćemo proizvođača vina i maslinova ulja Antu Sladića iz zaleđa Skradina, zatim Katarinu Perušić Bernobić iz Poreča, čiji se OPG jedini u Hrvatskoj specijalizirao isključivo za proizvodnju pjenušavih vina, te Josipa Noršića, koji na području Novog Zagreba ima preradu ratarskih kultura te proizvodi bučino ulje, kaše, brašno... Josip uzgaja i turopoljske svinje.

Glasajte za svoje favorite

O ovogodišnjim finalistima odlučio je stručni žiri izbora za najbolji OPG kojim predsjeda zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista Stjepan Blažević, a u čijem su sastavu pomoćnica glavnog urednika Večernjaka Mirjana Žižić, glasnogovornica Ministarstva poljoprivrede Leticija Hrenković, pomoćnici ministra poljoprivrede Zdravko Tušek i Zdravko Barać, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac, glavni urednik portala Agrobiz.hr Miroslav Kuskunović te Sanja Najvirt s Hrvatske radiotelevizije.

Reportaže o svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su ušli u završnicu izbora objavit ćemo tijekom srpnja i kolovoza u Večernjem listu. Istodobno, o njima će biti emitirani prilozi na Hrvatskoj televiziji, u emisiji “Dobro jutro”. Početkom rujna bit će održana završnica izbora na kojoj ćemo proglasiti tri najbolja OPG-a, najbolju mladu nadu te najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo po izboru čitatelja Večernjeg lista koji će nakon objave priča o svim nominiranima imati priliku glasovati za svoje favorite. Za sve dobitnike, kao i prijašnjih godina, osigurali smo vrijedne nagrade.

Pobjednici širom Hrvatske

U natjecanju su dosad pobijedili ekološki proizvođači Ivka i Mario Sever iz Zagreba, vlasnici farme svinja Nina i Goran Jančo iz Punitovaca kod Đakova, proizvođači mliječnih proizvoda Umihana i Atif Šahdanović iz Polja Čepić u istarskoj općini Kršan, proizvođači kravljeg sira Anja i Mijo Pranjić iz Drenovaca te Marijo Puškarić koji u Kaniškoj Ivi nadomak Garešnici ima poljoprivredni obrt Agro Puškarić. Mlade su nade bili Petar Turkalj, Josip Pintar, Josip Lučić te Jože Želježnjak.

Bjelovarsko-bilogorska, OPG Davor Krce, Bjelovar – ratarstvo i uzgoj povrća

Brodsko-posavska, OPG Agro Babić, Godinjak – voće; koze i ovce

Vukovarsko-srijemska, OPG Knezović, Ilok – prerada grožđa i proizvodnja vina; ruralni turizam

Karlovačka, OPG Jandrlić Josipa, Josipdol – ratarske kulture, povrće, krave buše i svinje

Požeško-slavonska, OPG Robert Čondić, Kadanovci – turističko-seljačko gospodarstvo

Šibensko-kninska, Danijela Blaić Obrt Stone, Šibenik – stočarstvo i sirana

Grad Zagreb, OPG Jurić Đorđo, Zagreb – jagode, matičnjak loznih podloga

Zagrebačka, OPG Danijel Horvatić, Dubrava, kravlje mlijeko, meso goveda

Zadarska, OPG Denis Bučić, Zemunik – ulje od smilja

Osječko-baranjska, OPG Božidar Glavaš, Bizovac – proizvodnja kravljeg mlijeka i prerada u sit, ratarstvo

Primorsko-goranska, OPG Ivan Katunar – Vrbnik; vino, maslinovo ulje, rakije i likeri

Virovitičko-podravska, OPG Mareković Snježana, Lozan – kamilica, soja

Varaždinska, OPG Radoslav Moravec, Nova Ves Petrijanečka – koze, prerada mlijeka, ratarstvo

Ličko-senjska, Marijana Svetić, Lički Novi – povrće, ovce

Krapinsko-zagorska, OPG Hrvoje Tomurad, Globočec – cvijeće, voće i povrće

Sisačko-moslavačka, OPG Karlo Šajković, Sisak – ratarstvo, krave i junice

Istarska, OPG Paulišić Dario, Labinci – ekstradjevičansko maslinovo ulje

Međimurska, OPG Tatjana Hažić, Jurovčak – vinska kuća; proizvodnja vina, soka od jabuka, jabučnog octa

Splitsko-dalmatinska, OPG Mira Zoraja, Radošić – proizvodnja mlijeka, seoski turizam

Dubrovačko-neretvanska, OPG Marko Ficović, Ston – agroturizam, maslinarstvo, voćarstvo i ljekovito bilje

Koprivničko-križevačka, OPG Mirko Bačani – Sveti Petar Čvrstec - govedarstvo, proizvodnja mlijeka i ratarstvo

Finalisti Mlade nade su:
OPG Ante Sladić, Šibensko-kninska županija, Plastovo – vino i maslinovo ulje

OPG Katarina Peršurić Bernobić, Istarska županija, Poreč – vinova loza, maslina, proizvodnja pjenušavih vina

PG Agro-Noršić, Grad Zagreb, Donji Čehi – poljoprivredna proizvodnja i prerada – bučino ulje, heljdino brašno, kukuruzno brašno, ječmena kaša....; turopoljske svinje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije