Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD SUBOTE TRŽNICA U CENTRU ČETVRTI

Brezovica dobiva svoj plac. Grincajg, sir i vrhnje, jaja... nudit će lokalni OPG-ovci

Plac
Foto: Getty Image
1/3
10.04.2019.
u 22:47

Projekt je zasad okupio desetak proizvođača, a nadaju se da će ih u budućnosti biti i više

Iako druga po veličini, gradska četvrt Brezovica nema svoj plac. No od ove subote, a potom i svake sljedeće tamošnji stanovnici po svježe namirnice neće morati ići na tržnicu u Utrinu jer će u samom srcu četvrti lokalni OPG-ovci nuditi svoje proizvode. Aroniju, bučino ulje i koštice, med, tjesteninu, jaja, sir i vrhnje, povrće, uskoro i jagode, a sve iz domaćeg uzgoja.

I zamirisat će na placu u Brezovici jer cvjećarica Katarina Ptičar stiže sa svježe ubranim pelargonijama, surfinijama, fuksijama i drugim proljetnicama.

– Odlična je ideja o okupljanju OPG-ovaca, treba se potencirati domaće tržište i razvijati proizvodnja – kaže K. Ptičar. S njom se slaže i Nikola Lencur, proizvođač bučina ulja i koštica.

– Bit će to nešto novo u našem kraju. Iako tek počinjemo, očekujem dobar odaziv ljudi jer nudimo domaće, zdrave proizvode – ističe Lencur.

Okupljanje na Fejsu

Cijelu je stvar pokrenula predsjednica Vijeća gradske četvrti Marina Pucević nakon što joj je kolega zimus, pokazujući klizalište, rekao kako bi se na proljeće na tome mjestu mogao nalaziti plac.

– Oduševila me ta pomisao i odmah sam krenula u realizaciju. Najprije sam na Facebooku pitala stanovnike Brezovice zanima li ih kupnja svježih namirnica u četvrti, ali i OPG-ovce imaju li interesa za prodaju proizvoda. Komentari su bili više nego pozitivni, stanovnicima se ideja placa izuzetno svidjela, ali na početku se javila samo jedna OPG-ovka. Angažiralo se potom i svih naših 12 vijećnika, javljali su proizvođačima za novu ideju i tako smo došli do desetak OPG-ovaca. I sama sam išla na župni plac u Lučkom da vidim kako oni rade i ondje odmah “upecala” jednog proizvođača za Brezovicu – govori M. Pucević.

Super nam je došlo

Prva koja se javila bila je Davida Celić-Čuvar koja na svome OPG-u radi sir i vrhnje. Prodaje ih na Dolcu pa joj je “preseljenje” u Brezovicu, ističe, super došlo. S tržnice u Lučkom, pak, stiže Martin Golubić, OPG-ovac koji prodaje jaja i tjesteninu.

– Pitali su nas jesmo li zainteresirani doći i u Brezovicu i odmah smo pristali jer mislimo da je dobro da se sve više predstavljaju domaći proizvodi – kaže Golubić.

U realizaciju projekta uključile su se i Tržnice Zagreb koje će ustupiti štandove i suncobrane, ali sa znatnijim popustom kako bi OPG-ovci mogli nuditi svoje proizvode bez dodatnih troškova.

Naš svijet je lijep

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
12:00 11.04.2019.

Evo, lijepo i korisno. A prije samo godinu dana faraon Bandić im je želio pod prozor naprditi kompostanu da im smrdi i uništi kvalitetu života. Ali ovi u Brezovici imaju pameti i žele jesti svoje proizvode, a ne udisati truleći i raspadajući jeftini i odbačeni GMO. Zagrepčani još moraju puno učiti od seljaka iz Brezovice, da bi shvatili da seljaci i seljačine nisu ista kategorija.

Avatar prahrvat
prahrvat
23:02 10.04.2019.

lijepo. bum naišel

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije