Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koji je model bolji i isplativiji

Za obnovu fasada Grad ima budžet od 30, a država čak 525 milijuna kn

obnova fasada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/5
02.07.2018.
u 15:05

Iskustva upravitelja zgrada kažu da ni jedan nije savršen, no potaknuli su obnovu pročelja dotrajalih zgrada

Obnovu fasada na pet tisuća zgrada u idućih šest do osam godina gradonačelnik Milan Bandić najavljivao je kao zagrebački “New Deal” vrijedan čak dvije milijarde kuna. No taj projekt nije jedini model sufinanciranja obnova fasada koji se Zagrepčanima nudi, već je tu i projekt Ministarstva graditeljstva koji se financira sredstvima iz Europskih fondova, pa su mnogi u dilemi na koji se natječaj prijaviti.

Neke fasade već su gotove

Iskustva s jednim i drugim imaju upravitelji zgrada koji kažu da ni jedan nije savršen, no potaknuli su ljude da počnu obnavljati pročelja.

– Grad je intenzivnije reklamirao svoj projekt, pa se prijavilo oko 3000 zgrada, dok je samo 77 zgrada iz Zagreba ove godine u obnovu pročelja krenulo putem natječaja Ministarstva – govori Dražen Pomper, šef tvrtke Monel koja se bavi upravljanjem zgrada. Dodaje i da su sredstva suprotno raspoređena, pa je tako Grad u ovogodišnjem proračunu za obnovu fasada predvidio 30 milijuna kuna, što je dostatno za svega 20-ak zgrada iako je obećano da će se skele postaviti barem na njih pet stotina.

– Sad zapravo nitko ne zna što će biti, Grad je napravio rang-listu i to poprilično kvalitetno te su pozvali prvih stotinjak zgrada na potpisivanje ugovora koje čekamo – ističe Pomper te dodaje kako Ministarstvo pak za ovu godinu ima budžet od 70 milijuna eura ili 525 milijuna kuna.

– Obnova nekih naših zgrada koje su povukle sredstva iz Ministarstva već je gotova, a rezultati su vrlo zadovoljavajući – kaže Pomper.

Grad traži manje papirologije

No Grad prednjači u visini sufinanciranog iznosa, pa tako daje 80 posto za vanjska pročelja i 60 za dvorišna, dok je maksimalni iznos koji Ministarstvo pokriva 60 posto troškova.

– Da bi se zgrada uopće prijavila, mora pribaviti projektnu dokumentaciju koja stoji od 30 do 60 tisuća kuna. Grad to ne pokriva, dok Ministarstvo retrogradno vraća iznos onima koji prođu na natječaju – govori Andrija Mihić iz tvrtke Graditelj svratišta te ističe da je za prijavu na gradski natječaj cijeli proces mnogo jednostavniji, no Grad jedini ima pravo glasa u odabiru izvođača radova i formiranju konačne cijene, dok je Ministarstvo ostavilo slobodne ruke upraviteljima i stanarima.

obnova fasada
1/45

Komentara 5

MA
mark2
15:29 02.07.2018.

Gospodine novinaru, "budžet" se na hrvatskom zove PRORAČUN !

VI
Vito
09:04 03.07.2018.

Grad jedini ima pravo glasa u odabiru izvođača radova i formiranju konačne cijene ::: Jasan i javno objavljen dokaz načina rada građevinske mafije u Zagrebu __ Hoće li USKOK, PNUSKOK, DORH pokrenuti službenu istragu??? __ To je praktički identičan posao, a "dijametralno suprotni" uvjeti dobivanja i posla i novca. __ Postoji zakon o poštenom poslovanju, a nitko me ne može uvjeriti da je pošteno to što radi "grad"(onačelnik) Zagreb __ Pogotovo kad je službeno poznato da u Zagrebu imaju dopuštenje rada samo njih oko 150 - popis GSKG dopuštenja -- Zanimljivo, zanimljivo, "nestao" je popis onih kojima je dopušteno raditi na pročeljima u Zagrebu -- no ostala je lista pročelja: LISTA PRIORITETA SUFINANCIRANJA OBNOVE PROČELJA VIŠESTAMBENIH ZGRADA U GRADU ZAGREBU STANJE NA DAN 14.05.2018 Telefoni kontakt: Vukša Sredoja Adrijana -616 6315 Bradičić Branimir -616 6314 Krnjaković Dario-616 6313 -- Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada 23/16), Gradska skupština Grada Zagreba, na 8. sjednici, 30. siječnja 2018., donijela je ODLUKU o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba. KLASA: 021-05/18-01/22 URBROJ: 251-01-05-18-8 Zagreb, 30. siječnja 2018. Predsjednik Gradske skupštine dr. sc. Andrija Mikulić, v. r. ::: Zanimljivo, bili smo 588, a sad smo 744 - panek mi netko negira postojanje mafije

VI
Vito
08:35 03.07.2018.

Grad u ovogodišnjem proračunu za obnovu fasada predvidio 30 milijuna kuna, što je dostatno za svega 20-ak zgrada iako je obećano da će se skele postaviti barem na njih pet stotina. ::: Nije to teško ostvariti - postaviti 500 skela i opljačkati suvlasnike zgrada ispred kojih su skele. __ Naime, grad zagreb NAPLAĆUJE korištenje "javne površine" po četvornom metru površine skele - ne površine na kojoj je skela postavljena. __ "Moja zgrada" ima 17 m, skela je široka 1m, "morali bi platiti" za 17m2 X 40kn DNEVNO = 680kn dnevno __ No, zgrada je visoka 20m pa moramo platiti 13.600 kuna - i tako sve dok skela "troši javni prostor". __ A radovima odugovlaće kako bi "nabili cijenu" pa umjesto da obnova pročelja košta relanih 340.000 kuna, žele naplatiti preko 1.000.000 kuna. __ Građevinska mafija koju "financijska policija" spomenuta neki dan u "večernjaku" ne smije niti dotaknuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije