Naslovnica Biznis EU fondovi

Za obnovu fasada Grad ima budžet od 30, a država čak 525 milijuna kn

Iskustva upravitelja zgrada kažu da ni jedan nije savršen, no potaknuli su obnovu pročelja dotrajalih zgrada
02. srpnja 2018. u 15:05 5 komentara 1077 prikaza
obnova fasada
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Obnovu fasada na pet tisuća zgrada u idućih šest do osam godina gradonačelnik Milan Bandić najavljivao je kao zagrebački “New Deal” vrijedan čak dvije milijarde kuna. No taj projekt nije jedini model sufinanciranja obnova fasada koji se Zagrepčanima nudi, već je tu i projekt Ministarstva graditeljstva koji se financira sredstvima iz Europskih fondova, pa su mnogi u dilemi na koji se natječaj prijaviti.

OD OVE NEDJELJE Kartu od 4 kn više nećete moći kupiti u vozilima ZET-a, stižu i nove karte od 7 i 15 kuna

Neke fasade već su gotove

Iskustva s jednim i drugim imaju upravitelji zgrada koji kažu da ni jedan nije savršen, no potaknuli su ljude da počnu obnavljati pročelja.

– Grad je intenzivnije reklamirao svoj projekt, pa se prijavilo oko 3000 zgrada, dok je samo 77 zgrada iz Zagreba ove godine u obnovu pročelja krenulo putem natječaja Ministarstva – govori Dražen Pomper, šef tvrtke Monel koja se bavi upravljanjem zgrada. Dodaje i da su sredstva suprotno raspoređena, pa je tako Grad u ovogodišnjem proračunu za obnovu fasada predvidio 30 milijuna kuna, što je dostatno za svega 20-ak zgrada iako je obećano da će se skele postaviti barem na njih pet stotina.

– Sad zapravo nitko ne zna što će biti, Grad je napravio rang-listu i to poprilično kvalitetno te su pozvali prvih stotinjak zgrada na potpisivanje ugovora koje čekamo – ističe Pomper te dodaje kako Ministarstvo pak za ovu godinu ima budžet od 70 milijuna eura ili 525 milijuna kuna.

najezda Komarci prijete: Ovo su najugroženiji kvartovi u Zagrebu!

– Obnova nekih naših zgrada koje su povukle sredstva iz Ministarstva već je gotova, a rezultati su vrlo zadovoljavajući – kaže Pomper.

Grad traži manje papirologije

No Grad prednjači u visini sufinanciranog iznosa, pa tako daje 80 posto za vanjska pročelja i 60 za dvorišna, dok je maksimalni iznos koji Ministarstvo pokriva 60 posto troškova.

– Da bi se zgrada uopće prijavila, mora pribaviti projektnu dokumentaciju koja stoji od 30 do 60 tisuća kuna. Grad to ne pokriva, dok Ministarstvo retrogradno vraća iznos onima koji prođu na natječaju – govori Andrija Mihić iz tvrtke Graditelj svratišta te ističe da je za prijavu na gradski natječaj cijeli proces mnogo jednostavniji, no Grad jedini ima pravo glasa u odabiru izvođača radova i formiranju konačne cijene, dok je Ministarstvo ostavilo slobodne ruke upraviteljima i stanarima.

obnova fasada
1 / 45
Prosvjed "Ugasi motor"
rotor Probijeni svi rokovi Novi rotor malo kasni, ali radovi počinju idući tjedan zagreb Nije dobra situacija Svjetlosno onečišćenje neba iznad Zagreba veće od Beča pa i Hong Konga
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

  • mark2:

    Gospodine novinaru, "budžet" se na hrvatskom zove PRORAČUN !

  • Vito:

    Grad jedini ima pravo glasa u odabiru izvođača radova i formiranju konačne cijene ::: Jasan i javno objavljen dokaz načina rada građevinske mafije u Zagrebu __ Hoće li USKOK, PNUSKOK, DORH pokrenuti službenu istragu??? __ To je praktički identičan posao, ... prikaži još! a "dijametralno suprotni" uvjeti dobivanja i posla i novca. __ Postoji zakon o poštenom poslovanju, a nitko me ne može uvjeriti da je pošteno to što radi "grad"(onačelnik) Zagreb __ Pogotovo kad je službeno poznato da u Zagrebu imaju dopuštenje rada samo njih oko 150 - popis GSKG dopuštenja -- Zanimljivo, zanimljivo, "nestao" je popis onih kojima je dopušteno raditi na pročeljima u Zagrebu -- no ostala je lista pročelja: LISTA PRIORITETA SUFINANCIRANJA OBNOVE PROČELJA VIŠESTAMBENIH ZGRADA U GRADU ZAGREBU STANJE NA DAN 14.05.2018 Telefoni kontakt: Vukša Sredoja Adrijana -616 6315 Bradičić Branimir -616 6314 Krnjaković Dario-616 6313 -- Na temelju članka 41. točke 2. Statuta Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada 23/16), Gradska skupština Grada Zagreba, na 8. sjednici, 30. siječnja 2018., donijela je ODLUKU o izmjenama i dopunama Odluke o uvjetima, načinu i kriterijima sufinanciranja obnove pročelja višestambenih zgrada Ova odluka stupa na snagu osmoga dana od dana objave u Službenom glasniku Grada Zagreba. KLASA: 021-05/18-01/22 URBROJ: 251-01-05-18-8 Zagreb, 30. siječnja 2018. Predsjednik Gradske skupštine dr. sc. Andrija Mikulić, v. r. ::: Zanimljivo, bili smo 588, a sad smo 744 - panek mi netko negira postojanje mafije

  • Vito:

    "Zna se", ili "javna je tajna" - cijena dvorišne fasade je 100kn/m2, a ciejna ulične fasade je od 200 kn za "glatku" do 1200 kn za ukrasena fasadi. __ Tako nam cijenu određuju "odokativno" građevinski mafijaši, a ne restauratori koji ... prikaži još! se bave restauracijama fasadnih ukrasa za "siću" dok građevinska mafija "ubire vrhnje" na iznajmljivanju skela, a grad na iznajmljivanju pločnika. __ Da smo pravna država davno bi sva pročelja bila obnovljena, no mafija i grad žele "svoj dio kolača" pa zato i nema novaca za "obnovu". __ Stvarni račun obnove pročelja je barem tri do četiri puta manji, sa svim utrošenim materijalom i radnim satima, no, građevniska mafija jednostavno djeluje - kako drukčije objasniti pet kuća "gradonačelnika" koje nisu njegove, a ne zna tko su vlasnici kojima čuva ključeve???