Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABa I EBRD krediti

Za 'energetske' kredite do 15% novca bespovratno iz EU

Zaba krediti
Foto: Rene Karaman
1/3
04.12.2013.
u 13:27

Ukupan iznos Zabinih kredita za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije je 20 milijuna eura, za poduzeća, obrtnike i javni sektor.

Zagrebačka banka predstavila je klijentima kreditnu liniju EBRD-a za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije čiji je ukupan iznos 20 milijuna eura, a namijenjena je poduzećima, obrtnicima i javnom sektoru. Ono što je potencijalnim korisnicima zanimljivo je mogućnost dobivanja nepovratne pomoći, Darovnice EU, u maksimalnom iznosu od 15 posto kredita, te besplatne tehničke pomoći za projekt.

Kamate će ovisiti o bonitetu i osiguranjima i neće biti više od 5,5 posto.

- Ulaganje u obnovljive izvore energije već je uhodana priča, još smo 2006. krenuli s financiranjem vjetroelektrane kod Šibenika, ali ono na što treba staviti veći naglasak je energetska učinkovitost - istaknula je Mirna Arnautović, specijalistica za inozemne kredite u Zagrebačkoj banci.

Darovnicu EU mogu dobiti poduzetnici koji ostvare energetske uštede do 20 posto, a u "zgradarstvu" do 30 posto. Visina bespovratnih sredstava ovisit će o razini ušteda energije ili proizvedenoj obnovljivoj energiji; za privatne poduzetnike u rasponu od pet do deset posto iznosa kredita, a u javnom sektoru od deset do 15 posto iznosa kredita. Projekti održive energije moraju imati povrat za manje od 15 godina.

WeBSEFF (Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility) je zajednički projekt EU i EBRD-a, a zasad je Zaba jedina banka u Hrvatskoj koja surađuje na njemu.

- Maksimalni su iznosi kredita dva milijuna eura za privatni sektor, odnosno 2,5 milijuna eura za javni sektor, a poticaji se primaju po završenom projektu. Klijenti ne moraju raditi kompletnu investicijsku studiju, dovoljan je troškovnik, na osnovu kojeg naši stručnjaci iz ESCO-a, tvrtke za procjenu energetske učinkovitosti, procjenjuju je li projekt prihvatljiv - pojasnila je Vedrana Perković-Hadl, menadžerica za odnose s bankama iz WeBSEFF-a.

Prema iskustvima iz drugih zemalja, javni sektor uglavnom će uštedjeti na grijanju i hlađenju te komunalnim uslugama, prijevozu i gospodarenju otpadom. Kredit se može zatražiti za razne namjene čiji je rezultat ušteda ili proizvodnja energije, a neki su primjeri sanacije starih kotlova, promjena goriva, izolacija prozora, implementacija sustava za upravljanje energijom, zamjena transportnih vozila...

Procedura je takva da potencijalni korisnik kredita podnosi zahtjev s dodatnom tehničkom dokumentacijom banci, stručnjaci procjenjuju prihvatljivost za financiranje, a nakon toga banka odobrava kredit. Po završetku projekta dokumentacija se predaje konzultantu na provjeru, a na osnovu njegova izjvešća EU isplaćuje Darovnicu. Darovnicu EU ne mogu dobiti poduzetnici koji koriste sredstava iz fondova EU, osim ako ih ne koriste za svrhu energetskih ušteda.

Ovu su kreditnu liniju u srpnju najavili predsjednik uprave Zabe Franjo Luković i čelnik EBRD-a Suma Chakrabarti, kao dio veće kreditne linije od 60 milijuna kuna, namijenjene malim i srednjim poduzetnicima.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:55 06.12.2013.

Inicijativa odlična, jedino kamata na kredit do 5,5 % zavisno o bonitetu je previsoka. U većini zemalja članica EU su te kamate 1,5 do 2,5 %, a koncepcija je da se gospodrastvo (proizvodnja) oživi, a ne trgovina uvoznim proizvodima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije