Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažan rast dan prije

Wall Street pod pritiskom ukrajinske krize i inflacije: Cijene dionica pale

U.S.-NEW YORK-STOCK MARKET
Foto: Wang Ying/XINHUA
1/3
04.03.2022.
u 06:09

U anketi Bank of America sada 30 posto fond menadžera očekuje u idućih 12 mjeseci stagflaciju, dok je još prošloga mjeseca to očekivalo 22 posto menadžera

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale, nakon snažnog rasta dan prije, jer ulagače zabrinjava produbljivanje ukrajinske krize i rizik od daljnjeg jačanje inflacije zbog snažnog rasta cijena energenata.

Dow Jones oslabio je 96 bodova ili 0,29 posto, na 33.794 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,53 posto, na 4.363 boda, a Nasdaq indeks 1,56 posto, na 13.537 bodova. Nakon što su dan prije ti indeksi snažno porasli, zahvaljujući najavi da bi Fed mogao povećati kamatne stope blaže nego što se očekivalo, ulagači na najvećoj svjetskoj burzi jučer su ponovno bili u defanzivi.

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već tjedan dana, štete su goleme, poginulih sve više, a Rusija se zbog sankcija Zapada našla u izolaciji.

„Tržište je pod utjecajem geopolitičkih previranja. Nestabilnost tržišta potrajat će kratkoročno, a možda i u srednjem roku jer jednostavno ne vidim što bi idućih tjedana moglo smiriti tu situaciju”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Ulagače zabrinjava i snažan rast cijena nafte, koje su dosegnule najviše razine u više od sedam godina, jer bi to moglo dodatno potaknuti inflaciju u SAD-u, koja se ionako već kreće na najvišim razinama u 40 godina.

Dan prije predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio je da će se na sjednici čelnika Feda u ožujku založiti za povećanje ključnih kamata za 0,25 postotnih bodova, što je ohrabrilo ulagače jer je dosad prevladavalo mišljenje da bi Fed mogao povećati kamate za oštrih 0,50 postotnih bodova.

No, nastavi li inflacija jačati, Fed će morati dodatno zaoštriti monetarnu politiku, što bi moglo usporiti rast gospodarstva. Zbog toga se ulagači plaše stagflacije, kombinacije stagnacije gospodarstva i visoke inflacije.

U anketi Bank of America sada 30 posto fond menadžera očekuje u idućih 12 mjeseci stagflaciju, dok je još prošloga mjeseca to očekivalo 22 posto menadžera.

A da se rast gospodarstva usporava, pokazuje podatak da su aktivnosti u uslužnom sektoru SAD-a u veljači skliznule na najnižu razinu u godinu dana, dok je zaposlenost u tom sektoru pala.

„Očekujem da će se tržište kretati u uskom rasponu idućih tjedana do sjednice Feda. Nema razloga kupovati dionice, osim ako se situacija u Ukrajini stabilizira, a to mi se ne čini izgledno”, kaže Jay Hatfield, direktor u tvrtki Infrastructure Capital Management.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,57 posto, na 7.238 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 2,16 posto, na 13.698 bodova, a pariški CAC 1,84 posto, na 6.378 bodova.

VIDEO Mit o Duhu iz Kijeva koji obara Ruse kao od šale: 'Ako postoji, neka ga Bog čuva'

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije