Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CERP-ova početna cijena 25 milijuna kuna

Vraća li se Star Agrotek u privatizaciju Agroduhana

storyeditor/2022-04-05/PXL_210921_34700595.jpg
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
06.04.2022.
u 09:00

Navodno Star Agrotek već niz godina promatra Agroduhan, te se u CERP-u očigledno računa da je i dalje zainteresiran za preuzimanje

Upravno vijeće CERP-a odobrilo je pokretanje privatizacije Agroduhana. Nije to prvi pokušaj privatizacije slatinskog proizvođača duhana, posljednji je put potkraj prošle godine objavljen poziv investitorima da većinski udjel steknu dokapitalizacijom, no bez uspjeha. Sada CERP ima odobrenje za oglašavanje prodaje pet poslovnih udjela, koji čine 89,8 posto temeljnog kapitala, a njihova je nominalna vrijednost 19,7 milijuna kuna. No, na prodaju CERP ide s višom početnom cijenom - 25 milijuna kuna.

Najbolji rezultati

Ulazak privatnog vlasnika tvrtka dočekuje s najboljim godišnjim rezultatima, prihodom od 59 milijuna kuna u 2021. i ostvarenih 3,6 milijuna kuna dobiti, a okončani su i sudski procesi koji su godinama bili opterećenje, što je također oslobodilo sredstva. Međutim, ostaju obveze Agroduhana prema CERP-u, koje se vuku još od 2014. iz zaključenog sporazuma o predstečajnoj nagodbi, od gotovo 12 milijuna kuna uvećano za zatezne kamate. Tvrtka ima i kreditne obveze kod HPB-a, od oko 15 milijuna kuna, koje, kako ističe predsjednik uprave Tomislav Tomić, tvrtka uredno otplaćuje.

U CERP-u računaju da bi interesa moglo biti temeljem posljednjeg pokušaja kada se tražilo partnere za dokapitalizaciju Agroduhana. Tada se spominjao turski Star Agrotek International. Navodno, bili su zainteresirani ne samo da s traženih 20 milijuna kuna novog kapitala budu najveći udjeličar (Agroduhanov temeljni kapital iznosi 21,95 milijuna kuna, a uz državu koja ima gotovo 90% ostatak drže malih udjeličari), nego su bili spremni preuzeti i državni udjel. No, kako je zakonom o upravljanju državnom imovinom za taj postupak propisano raspisivanje javnog natječaja, odustali su od sudjelovanja u procesu i nisu predali obvezujuću ponudu.

Odgođena naplata

Navodno Star Agrotek već niz godina promatra Agroduhan, te se u CERP-u očigledno računa da je i dalje zainteresiran za preuzimanje.

Pitanje je hoće li predviđena početna cijena biti prihvatljiva ili će biti neminovan drugi krug uz nešto niži iznos. U međuvremenu, CERP je dao predah i radi prodaje odgodio prisilnu naplatu spomenutih potraživanja, do kraja godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije