Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Volatilna ljubavna priča (postoji li drugačija?)

Svi smo mi jednom u životu bili Jure, a neki čak i više puta.
24. rujna 2019. u 09:28 3684 prikaza
RBA
Foto: Shutterstock

Pokušaji, prilike, neprilike, usponi i padovi ostavili su traga, ali Jure nije odustajao. U životu se isplati ulagati u prave stvari – bila mu je misao vodilja od trenutka kada je ugledao Miru. A Mira k'o Mira... Nikada ne bi otkrivala sadržaj svojih namjera.

Mira je bila Jurin životni izbor te ju je odlučio suptilnim (i nesuptilnim) metodama uvjeriti da zajedno provedu svako novo sutra. Njihov odnos, pratile su mnoge zainteresirane stranke u postupku, a naročito Jurin otac kojem bi Jure podnio cjelokupni izvještaj nakon svakog susreta s Mirom.

RBA | Autor : „Alergična je na lješnjake. Ova bombonjera je bila totalni promašaj. Mislim da sam se 'vratio tri koraka unazad' očajavao je Jure prisjećajući se Mirinog mrkog pogleda iz kojeg je iščitao da bi trebao dati petama vjetra nakon što joj je uručio bombonjeru.

„Ajde, ovog puta nije baš dobro prošlo. Bar je onaj buket prošli put upalio. Rekao si da se oduševila. Nema veze što ga je zaboravila u kafiću. To su sve usponi i padovi. Udvaračke investicije zato i jesu 'volatilne'“, nadodao bi otac rečenicu, dvije, ohrabrenja.

Čekajući dok alergijska reakcija ne padne u zaborav, Jure je smišljao i promišljao nove stavke u svojoj strategiji, pokušavajući predvidjeti kakva će biti Mirina reakcija na njegov novi potez. Dosjetio se kina. To mu se činilo kao sigurna stvar. Ipak, počeo je razmišljati hoće li njegov poziv u kino predstavljati potencijalni rizik? Šta oko odabere pogrešan film koji će Miri biti apsolutno neinteresantan. Hoće li Mira uopće pristati?

Uz nepredvidivost i kontinuirane promjene, Jura je bio ustrajan. Odlučio je ipak da je najbolje Miru odvesti na dobar koncert. Tko može odbiti dobru muzičku epizodu za kraj radnog tjedna koji će poslužiti kao savršena uvertira u vikend. Mira može. Ona rano ustaje jer planinari. Dok se ona uspinje, očito je da Miro pada.

„I tu naša priča završava. Gotovo je sa hoćemo – nećemo, jer Mira ipak zna da nećemo“, rezignirano zaključuje Jure svom ocu koji se trudi uvjeriti ga da ipak nisu sve lađe potonule, prisjećajući se da je i njegova majka dugo odolijevala njegovom udvaračkom angažmanu.

RBA | Autor : „Kako je bilo na koncertu?“, bilo je Mirino prvo pitanje nakon što je nazvala Juru, koji je u nevjerici gledao u svog oca, pokušavajući mu signalizirati da ga upravo zove Mira. Otac nije razumio njegovu mimiku, gestikulaciju i klečanje na koljenima te je nastavio pripovijedati o tome kako je potrebno biti odvažan jer samo tako možemo ostvari svoje investicije i snove.

Jure i Mira danas čekaju drugo dijete.

Sadržaj nastao u suradnji s RBA

Investicijski fondovi

Volatilnost je statistička mjera disperzije povrata investicijskog fonda. Što je fond rizičniji, tada mu je u pravilu volatilnost viša, ali i potencijalni prinos je veći. Drugim riječima, volatilnost pokazuje koliko je određeni vrijednosni papir, odnosno financijski instrument podložan oscilaciji cijene. Označava se kao postotak. Volatilnost je obilježje svakog fonda, ali kolika će ta volatilnost biti ovisi o vrsti instrumenata u koje je fond uložen. Tako će kod fondova koji primarno ulažu u depozite i kratkoročne obveznice (kratkoročni obveznički fondovi) volatilnost cijene udjela biti manja nego kod primjerice dioničkih fondova.

Dionički fond će često imati dnevne promjene cijene udjela od 1% dok se kod novčanog fonda tako nešto gotovo nikada neće dogoditi. Zato ponekad nije loše razmisliti o ulaganju u fondove umjerenog i visokog rizika putem investicijskog plana, odnosno trajnog naloga. Taj način je najbliži terminu štednje. Dugoročno periodično izdvajamo dio prihoda i veselimo se volatilnosti jer - kada je cijena udjela fonda na nižim razinama tada u biti kupujemo jeftinije, a kada je na višim razinama tada akumulirani ulazi rastu. Uglavnom, na dulji vremenski period kupujemo prosječnu vrijednost tržišta koja kroz dulji period u pravilu rastu.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima