Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlasnik IGH prenio svoje dionice na kompaniju iz Hong Konga

Ruski ulagač koji je prije nekoliko godina preuzeo IGH prenio je svoje dionice na svoju kompaniju sa sjedištem u poreznoj meki Hong Kongu
13. rujna 2018. u 07:21 2 komentara 1002 prikaza
Institut IGH
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL

Institut IGH izvijestio je Zagrebačku burzu o prijenosu većinskog paketa dionica na hongkonšku kompaniju. Nije riječ o prodaji građevinske tvrtke koju je nakon krize kupio ruski ulagač Sergej Gljadelkin, već je došlo samo do prijenosa vlasništva s privatne osobe na kompaniju.

Pelješki most Donesena odluka Radove na Pelješkom mostu nadzirat će Institut IGH

Tako će ubuduće vlasnik IGH i svih njegovih tvrtki biti Avenue Engineering and Construction sa sjedištem u Hong Kongu. Ta je poslovna meka prepoznatljiva po najnižim porezima na svijetu, što privlači mnoge biznismene. Tamo se ne oporezuje zarada na kapitalu odnosno dividendama, porez na dobit je svega 16 posto, a maksimalni porez na dohodak je 17 posto.

Možda upravo u tim poreznim regulama leži razlog za ovakvu transakciju. Avenue Holdings koncesionar je i na turističkom projektu Kupare. IGH je prije četiri godine prošao predstečajnu nagodbu, a uglavnom je poslovao u plusu. Izabrani su za posao nadzora na Pelješkom mostu, a rade na brojnim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i izvan nje.

Pelješki most Stigle tri ponude Institut IGH dao najnižu cijenu za nadzor radova na Pelješkom mostu - 49,3 mil. kuna

Predsjednik Uprave IGH, Oliver Kumrić, nedavno je najavio da je cilj kompanije do 2022. ostvarivati više od 50 posto prihoda na inozemnim tržištima, a Pelješki most doživljavaju kao odskočnu dasku.

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • EldersRealm:

    Vise brine trend iseljavanja iz Hrvatske zbog nenormalno visokih poreza. Kako misle privuci kapital u Hrvatsku kad im onemogucavaju poslovanje u plusu sa suludim propisima, kaznama na gluposti i na kraju i visokim porezima?

  • sjs:

    Jel mega stručnjak Marić zna izračunati koliko novaca je izgubio naš proračun ovakvom transakcijom?