Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transakcija dana

Vlasnik IGH prenio svoje dionice na kompaniju iz Hong Konga

Institut IGH
Foto: Tatjana Tadić/PD/PIXSELL
13.09.2018.
u 07:21

Ruski ulagač koji je prije nekoliko godina preuzeo IGH prenio je svoje dionice na svoju kompaniju sa sjedištem u poreznoj meki Hong Kongu

Institut IGH izvijestio je Zagrebačku burzu o prijenosu većinskog paketa dionica na hongkonšku kompaniju. Nije riječ o prodaji građevinske tvrtke koju je nakon krize kupio ruski ulagač Sergej Gljadelkin, već je došlo samo do prijenosa vlasništva s privatne osobe na kompaniju.

Tako će ubuduće vlasnik IGH i svih njegovih tvrtki biti Avenue Engineering and Construction sa sjedištem u Hong Kongu. Ta je poslovna meka prepoznatljiva po najnižim porezima na svijetu, što privlači mnoge biznismene. Tamo se ne oporezuje zarada na kapitalu odnosno dividendama, porez na dobit je svega 16 posto, a maksimalni porez na dohodak je 17 posto.

Možda upravo u tim poreznim regulama leži razlog za ovakvu transakciju. Avenue Holdings koncesionar je i na turističkom projektu Kupare. IGH je prije četiri godine prošao predstečajnu nagodbu, a uglavnom je poslovao u plusu. Izabrani su za posao nadzora na Pelješkom mostu, a rade na brojnim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i izvan nje.

Predsjednik Uprave IGH, Oliver Kumrić, nedavno je najavio da je cilj kompanije do 2022. ostvarivati više od 50 posto prihoda na inozemnim tržištima, a Pelješki most doživljavaju kao odskočnu dasku.

Ključne riječi

Komentara 2

TT
TTjac
09:56 13.09.2018.

Jel mega stručnjak Marić zna izračunati koliko novaca je izgubio naš proračun ovakvom transakcijom?

EL
EldersRealm
03:32 15.09.2018.

Vise brine trend iseljavanja iz Hrvatske zbog nenormalno visokih poreza. Kako misle privuci kapital u Hrvatsku kad im onemogucavaju poslovanje u plusu sa suludim propisima, kaznama na gluposti i na kraju i visokim porezima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije