Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nanizali rekorde - najbolja godina od 2007.

Vlasnica PBZ-a povećala profit 19 posto u 2021. – Intesa Sanpaolo zaradila 4,2 mlrd. eura

FILE PHOTO: New Intesa Sanpaolo skyscraper, designed by Italian architect Renzo Piano, is seen in Turin
Giorgio Perottino/REUTERS
04.02.2022.
u 15:03

Neto dobit bilježi im porast osam godina zaredom, uz isplatu 19 milijardi eura dividende od 2014. do 2021. Prema planu, u 2022. godini namjeravaju zaraditi više od pet milijardi eura

U jeku pandemije vlasnica PBZ-a, talijanska banka Intesa Sanpaolo, ostavila je iza sebe najbolju godinu od 2007. – zaradili su neto 4,2 milijarde eura i povećali dobit u odnosu na 2020. za čak 19 posto. Ovo im je i najbolja godina ikad što se tiče provizija koje su rasle 9,3 posto u odnosu na 2020. godinu, s rastom financijske imovine klijenata od 90 milijardi eura za poticanje poslovanja upravljanja imovinom u budućnosti. Rekorde bilježe i u operativnoj dobiti i operativnoj marži. Usto, smanjili su operativne troškove, sa smanjenjem omjera troškova i prihoda na 52,5 posto.

Za 2021. su isplatili 2,9 milijardi eura dividendi u novcu, što je jednako omjeru isplate od 70 posto.

- Banka je zadržala najbolju kapitalnu poziciju u klasi, s redovnim osnovnim kapitalom od 15,2 posto. U 2021. bruto NPL (iznos neprihodujućih kredita) je smanjen za 5,7 milijardi eura na godišnjoj razini. Najniži bruto priljevi NPL-a bili su povezani sa snažnim povećanjem pokrivenosti NPL-a, kao i najnižim bruto stanjem i omjerima NPL-a, među najboljima u Europi – istaknuo je na predstavljanju rezultate za 2021. Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo.

Žele biti banka bez loših kredita

Banka danas predstavlja i poslovni plan za razdoblje od 2022. do 2025. koji se temelji na rekordnim rezultatima iz 2021.

- Financijski rezultati Intese Sanpaolo za 2021. odražavaju jedinstveni i otporni poslovni model Grupe kao europskog lidera u upravljanju i zaštiti imovine, snažno usmjeren na provizije, visoko učinkovit i niski rizik. Čak i pod stresom pandemije i uz uspješno spajanje UBI Banca, Intesa Sanpaolo nastavila je ostvarivati izvrsne rezultate, dodatno jačajući svoju bilancu i nagrađujući dioničare – kažu u grupaciji.

Neto dobit bilježi im porast u kontinuitetu osam godina, uz isplatu 19 milijardi eura dividende u novcu za razdoblje od 2014. do 2021. Prema planu, u 2022. godini banka će ostvariti neto dobit veću od pet milijardi eura, s omjerom isplate dividende od 70 posto.

Upravni odbor danas je odobrio Poslovni plan 2022. - 2025. Cilj Grupe je da na europskoj razini bude lider u segmentu upravljanja i zaštite imovine i savjetovanja koji se odlikuje nultom stopom neprihodujućih kredita, snažnim digitalnim doprinosom i naglaskom na provizije te ciljem da ostvare izvrsne rezultate u segmentu zaštite okoliša, društvene odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Četiri glavna stupa Poslovnog plana Intese Sanpaolo za 2022. – 2025. su masivno preliminarno smanjenje rizika, strukturno smanjenje troškova koje omogućuje tehnologija, rast provizija potaknut upravljanjem i zaštitom imovine i savjetovanjem te posvećenost ESG-u, uz pozicioniranje na vrhu u svjetskim razmjerima u pogledu društvenog učinka i snažne usmjerenosti na klimatska pitanja.

Masivno preliminarno smanjenje rizika podrazumijeva da će provoditi strukturnu strategiju smanjenja rizika s ambicijom da postanu banka bez neprihodujućih kredita, među najboljima u Europi u pogledu omjera i iznosa neprihodujućih kredita.

Strukturno smanjenje troškova koje omogućuje tehnologija podrazumijeva da kane ojačati propozicije svih kanala i postati lider u Europi u pogledu operativne učinkovitosti.

Osnovat će digitalnu banku

- Kako bismo to ostvarili, stvorit ćemo novu digitalnu banku pod imenom isybank te ćemo nastaviti snažno ulagati u tehnologiju, također i putem partnerstva s najboljim igračima u području financijskih tehnologija i umjetne inteligencije – najavljuju u Intesi.

U novom je planu ključno područje za stvaranje vrijednosti savjetovanje. Intesa Sanpaolo nastavit će koristiti vlastite tvornice proizvoda Grupe u segmentu upravljanja imovinom, životnog osiguranja i zaštite.

- Banka će biti referentni partner za sve SME i klijente iz tvrtki te će im pomoći da u potpunosti iskoriste prilike iz Plana oporavka – ističu iz grupacije.

Značajna posvećenost ESG-u, uz pozicioniranje na vrhu u svjetskim razmjerima u pogledu društvenog učinka i snažnu usmjerenost na klimatska pitanja podrazumijeva jačanje trenutačnog liderstva Grupe u ESG rejtinzima. Cilj je i nulta neto stopa emisija.

U 2025. im je cilj neto dobit do 6,5 milijardi eura i isplata više od 22 milijarde eura u razdoblju od 2021. do 2025., od čega više od 6,6 milijardi eura u 2022., kroz dividende u novcu sa stopom isplate od 70 posto u razdoblju od 2022. do 2025. i otkupom od 3,4 milijarde eura u 2022. Svaka dodatna isplata bit će procijenjena na godišnjoj razini počevši od 2023. U planu je i omjer redovnog osnovnog kapitala (CET 1) iznad 12 posto te omjer NPL-a i ukupnih kredita od 0,8 posto, bez ispravaka vrijednosti. Kane smanjiti operativne troškove za oko 0,3 milijarde eura u 2025., uz dvije milijarde eura uštede i 1,1 milijardu eura troškova za rast u razdoblju od 2022. do 2025.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije