Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vlada u fiksnoj telefoniji može uštedjeti ukupno 300 mil. kuna

U fiksnoj telefoniji, internetu i podatkovnim uslugama u državnim institucijama i ministarstvima moguće uštede od 170 mil. kuna
22. veljače 2011. u 08:00 11 komentara 8 prikaza
'lukac_pxl_unu_210211'
Foto: ''

Vlada bi u godinu dana samo u fiksnoj telefoniji, internetu i podatkovnom povezivanju mogla uštedjeti 170 milijuna kuna, i to samo kad je riječ o ministarstvima i državnim institucijama, a ako se uključe i državne tvrtke, ušteda bi bila i veća od 300 milijuna kuna, smatraju u Metronetu, alternativnom fiksnom operateru. A premijerka je još prije godinu dana, kada je pokrenut Ured za javnu nabavu, najavila ukupne uštede od 340 milijuna kuna.

Goleme uštede

A kada je riječ upravo o fiksnoj telefoniji, premijerka je izjavila da planira uštedjeti 30 milijuna kuna. Do te procjene došli su, objašnjava Željko Lukač, predsjednik uprave Metroneta, na temelju dosadašnjih natječaja koji su 'odrađeni' za tri institucije. Primjerice, Ured za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade do novog natječaja trošio je 1,92 milijuna kuna, dok je Metronetova ponuda iznosila 1,24 milijuna kuna za godinu dana. Nadalje, HZZO je raspisao natječaj za prijenos podataka, za koji je trošio 7,8 milijuna kuna u 36 mjeseci, dok je Metronet ponudio 5,6 milijuna kuna za istovjetnu uslugu. HŽ infrastruktura, pak, tražila je ponudu za fiksnu telefoniju, internet i prijenos podataka. Do natječaja su za to izdvajali 23 milijuna kuna, dok je Metronet za sve to ponudio 10,4 milijuna kuna za dvogodišnje razdoblje. Ukupni je iznos 15,4 milijuna kuna manji. Upravo ti iznosi bili su osnova Metronetu da stigne do brojke od 170 milijuna, odnosno 300 milijuna kuna mogućih ušteda.

No, ono što ih muči jest to što nema natječaja za usluge fiksne telefonije, iako Ured postoji već godinu dana.

Iz Metroneta su još u rujnu poslali dopise gotovo svim ministarstvima i državnim institucijama te obveznicima javne nabave, njih gotovo 30, kako bi ih potaknuli na raspisivanje natječaja za telekomunikacijske usluge.

– Nismo tražili da nam daju posao, već samo da raspišu natječaj prema zakonu, pa neka pobijedi najbolji – kazuje Ž. Lukač te dodaje: – Pola godine od tih dopisa, natječaji još nisu raspisani jer se sve ovo vrijeme čeka centralizirana odluka Ureda za središnju javnu nabavu, umjesto da sve institucije, poput Ureda za opće poslove Hrvatskog sabora i Vlade, raspišu zasebne transparentne natječaje.

Apsurdno čekanje

Zapravo, apsurdno je da se sada čeka jedan, centralizirani natječaj, dok su neki ipak u rujnu raspisali vlastite natječaje, smatraju u Metronetu. Za sada gotovo sve usluge u svim ministarstvima i ostalim državnim institucijama, osim spomenuta tri natječaja koje je osvojio Metronet, nudi HT. Zato se odgađanjem natječaja, smatraju u Metronetu, ide na ruku upravo najjačem telekomu u Hrvatskoj. A znakovito je i da je J. Kosor o uštedama od 30 milijuna kuna počela govoriti upravo nakon sastanka s prvim čovjekom HT-a I. Mudrinićem, smatraju u Metronetu. Iz HT-a pak vrlo kratko poručuju: HT je telekomunikacijski operater koji može pružati potpuni spektar usluga na vlastitoj telekomunikacijskoj strukturi za cijelo područje RH te će se u slučaju natječaja svakako prijaviti.

Natječaj za fiksnu telefoniju već u prvo

Natječaj za fiksnu telefoniju već u prvoj polovici godine

Dražen Ivanušec, predstojnik Ureda za središnju javnu nabavu, potvrđuje da su primili pismo od Metroneta u kojem se upozorava na moguće uštede, ali da u njihove procjene ne mogu ulaziti, a neće ni onda kada natječaj vezan uz usluge elektroničkih komunikacija u nepokretnim mrežama bude objavljen. – Očekujemo da će natječaj biti raspisan u prvoj polovici ove godine. Intenzivno se radi na dokumentaciji za nadmetanje, koja je vrlo složena – kaže D. Ivanušec. Priprema za natječaj za usluge elektroničkih komunikacija u nepokretnim mrežama znatno je, naime, složenija nego što je to bio onaj za pokretne, odnosno mobilne komunikacije.

 Taj Vladin prvi ujedinjeni natječaj za korištenje uslugama fiksne telefonije imat će kao prvi kriterij najnižu cijenu, dok će drugi biti ekonomski najpovoljnija ponuda.

vrijeme
NEĆE BITI VRLO TOPLO
Meteorolog Zoran Vakula analizirao zimu i najavio kakvo nas proljeće očekuje
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • the_number:

    Naravno da treba štediti ali i treba ulagati u razvoj gospodarstva. Izlazak je moguć jedino uz adekvatne mjere i poticaje.

  • komifo:

    Šta se ovaj iz Metroneta stalno naslikava po novinama, pa firma mu može pokrit samo tri kvarta u Zagrebu. Da ih ne kupuje Vip bankrotirali bi.

  • -obrisani-:

    Svi to znaju,......svi su to i znali.