Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na izbor

Vlada nije mijenjala zakon pa HDZ postavio svog čovjeka na čelo HGK

Luka Burilović
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
05.03.2014.
u 17:15

Po novom zakonu predsjednik Komore više ne bi birao članove Skupštine

Dan nakon izbora novog predsjednika HGK Luke Burilovića pojavile su se i javne optužbe da je Burilović izabran pod političkim utjecajem svoje stranke – HDZ-a. Optužbe se temelje na tome što se članovi Skupštine, koji su birali predsjednika, nisu promijenili, a izabrani su još u vrijeme vladavine Nadana Vidoševića.

A Vidošević je tada u Skupštini izabrao podobne članove – ljude od povjerenja, usto i sklonije HDZ-u, stranci iz koje je i sam bio. Samo je nekoliko članova iz javnih tvrtki.

Novi zakon

Zato je i ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras iz SDP-a jučer komentirao kako bi, da se kandidirao Vidošević, članovi Skupštine opet glasali za njega. No kako je to nemoguće, logično je bilo da će članovi skloniji HDZ-u birati svog čovjeka. No pitanje je zašto SDP, ako to sada zaključuje, nije već promijenio Zakon o HGK i odabrao nove članove. Zakon će predložiti tek sada, a glavna bi promjena bio upravo drugačiji izbor članova Skupštine, odnosno da ih više ne bira HGK, te ukidanje obveznog članstva.

Maras je javno jučer izjavio, odnosno ponovio već izrečenu želju kako je očekivao da će HGK napokon imati odmak od politike. Navodno, upravo zbog te želje, SDP i HNS nisu dali svog kandidata za čelnika Komore, a kandidaturu je povukao HNS-ovac Dragan Kovačević, koji se je u početku spominjao kao ozbiljan kandidat za čelnika Komore. Kako nam je potvrdio jedan sugovornik iz vladajuće stranke, na ovom se slučaju vidjela nezrelost jer lobiranje HDZ-a za izbor predsjednika dalo je rezultata. S druge strane, odgovaraju neki sugovornici s kojima smo kontaktirali, bi li bilo jednako nezadovoljstvo vladajuće stranke da je izabran Damir Kuštrak, koji im je po razmišljanju bliži? Jedan član SDP-a kaže da ne bi bilo isto jer Kuštrak nije aktivan u politici kao što je Burilović.

Iz HDZ-a su nam odgovorili da se oni, za razliku od SDP-a, nisu miješali u izbor te da Maras izražava svoje nezadovoljstvo jer je očito imao svog favorita, a i pitaju se koje to Maras ima kvalifikacije da preispituje sposobnost jednog menadžera? Neki sugovornici, malo udaljeniji od politike, kažu da se cijela situacija nepotrebno pretvorila u političku manipulaciju, umjesto da se daje konstruktivna kritika na izabranog predsjednika. Jedan sugovornik kaže nam da je izbor predsjednika rezultat želje skupštinara da se promovira Komora, a ne da se za predsjednika dobije prisilnog upravitelja iz HUP-a, odnosno da HGK postane priljepak HUP-u, što bi se dogodilo, smatra, da je izabran Kuštrak. Naime, Kuštrak i Burilović ušli su u drugi krug izbora, a prema kalkulaciji vladajuće stranke, članovi Skupštine koji su u prvom krugu glasali za Vladimira Ferdeljija, u dogovoru su u drugom krugu svoje glasove dali Buriloviću. Gleda li se broj glasova, takva je računica i točna.

Lobiranja i pritisci

Nagađanja o političkim pritiscima na izbor predsjednika Komore čula su se još prošli tjedan. Govorilo se da HDZ lobira kod članova Skupštine da biraju njihova čovjeka, odnosno Burilovića zato što vladajuća stranka, kako je smatrao HDZ, sigurno želi na čelnoj poziciji vidjeti Kuštraka. No poduzetnicima je, kažu, to sada i manje bitno, važnije im je da se brzo vide rezultati u radu Komore.

>> Maras o izborima u HGK: Da se pojavio Vidošević, opet bi ga izabrali

Komentara 6

BI
budimo_iskreni
17:48 05.03.2014.

evo čovjeka osudili, a da još nije ni jedan potez kao predsjedink HGK napravio, samo zato jer je hdz-ovac. čekajte rezultate njegovog rada, pa tek onda govorite o tome je li bio dobar ili loš izbor za hgk! da je izabran sdp-ovac, bila bi totalno druga priča. a ako je marasu do odmaka gospodarstva od politike neka smijene sve svoje stranačke dužnosnike koje su postavili na čela gospodarskih tvrtki kao što su hep, plinacro...

KA
kalinovac
17:53 05.03.2014.

Tako vam i treba kada ste neumi u SPD-u

DU
Deleted user
19:20 08.03.2014.

Izbor je dobar. Kad već HDZ ima svog čovjeka na čelnom mjestu neka pokažu što mogu u gospodarstvu napraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije