Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
fiktivna mjesta

Vlada hitno pokrenula javne radove da isprazni burzu rada

\'15.09.2010., Koprivnica - Nezaposleni Koprivnicanci, kojima je gradska uprava javnim radovima osigurala radna mjesta tijekom ljeta, danas su imali posljednji radni dan. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL
Marijan Sušenj/Pixsell
12.10.2011.
u 22:30

Dvomjesečni posao i radnički minimalac mogli bi se opisati kao Vladin predizborni dar najugroženijim skupinama nezaposlenih, za što je država neplanirano izdvojila 65 milijuna kuna.

Tijekom rujna Zavod za zapošljavanje pokrenuo je projekte masovnih javnih radova u kojima je zaposlio oko 3700 dugotrajno nezaposlenih osoba. Javni radovi otvaraju se diljem Hrvatske i u listopadu, najviše u Slavoniji, i to na čišćenju okoliša, komunalnim poslovima i slično. Dvomjesečni posao i radnički minimalac mogli bi se opisati kao Vladin predizborni dar najugroženijim skupinama nezaposlenih, za što je država neplanirano izdvojila 65 milijuna kuna!

Branje grožđa i jabuka

Na početku godine Vlada je osigurala 170 milijuna kuna za 'aktivne mjere zapošljavanja' koje su potrošene već tijekom prvih tjedana primjene. Nova je novčana injekcija doznačena Zavodu za zapošljavanje tek nedavno, a prate je i interni napuci državnim službama i tvrtkama da privremeno zaposle što veći broj nezaposlenih s burze. U ispunjavanju Vladinih želja zasad prednjači javni sektor. Škole su tijekom rujna iz evidencije Zavoda za zapošljavanje zaposlile oko 3000 nezaposlenih, a javna uprava njih oko 2000. U školama se tako nude dvomjesečni ugovori za koješta, primjerice servisiranje računala, a od osoba koje ih dobiju očekuje se tek da se ne žure s prijavom natrag na burzu nakon isteka ugovora.

Tako proizlazi da je za najnovije optimistične podatke s burze rada zaslužna fiktivna 'proizvodnja' radnih mjesta, a ne oporavak na tržištu rada i stvarna potražnja za radnicima. Potkraj rujna burza je evidentirala 283.667 nezaposlenih osoba, što je oko 6000 manje nego lani u isto vrijeme i približno 1600 osoba manje nego u kolovozu. To je iznenađenje ima li se na umu da BDP usporava, a tvrtke otpuštaju radnike. Osim što su na burzi tijekom rujna pojačano zapošljavali – 46 posto više nego u rujnu 2010., službenici na burzi i pojačano su brisali nezaposlene iz svoje evidencije. Broj brisanih bio je za 35 posto veći nego lani u rujnu! Prema podacima HZZ-a, u rujnu su zaposlene 19.472 nezaposlene osobe – od čega je 16.687 ugovora bilo na određeno! U nekoliko područnih ureda kazali su nam da su osim javnih radova imali pojačano zapošljavanje u poljoprivredi na branju jabuka i grožđa, a bilo je potražnje i iz industrije, ali ne tako da bi konačni zbroj bio pozitivan. U rujnu je u 'aktivne mjere zapošljavanja' uključeno 5658 novih osoba, najviše u javnim radovima te u obrazovanju.

Preraspodjela novca

Inga Žic, ravnateljica Uprave za rad u Ministarstvu gospodarstva, tvrdi da potezi Zavoda nemaju nikakve veze s izborima.

– Te mjere nisu u korist Vlade, nego u korist dugotrajno nezaposlenih i na njih ne treba gledati negativno. Iz perspektive onih koji su na Zavodu svaki je posao dobro došao, koliko god trajao – kaže Inga Žic.

Iako nije bilo rebalansa proračuna, Vlada je, kaže Žic, unutarnjom preraspodjelom pronašla 65 milijuna kuna i doznačila ih Zavodu. Javni su radovi zacijelo dobili prednost jer su najbrže ispraznili burzu. Njih je burza pripremila u dogovoru s lokalnim vlastima i komunalcima.

Komentara 74

NE
neverane
23:17 12.10.2011.

Kakvi pobogu javni radovi.Bolje bi bilo da su nam dali za javne kuće.

OB
-obrisani-
23:20 12.10.2011.

Inga Žic, ravnateljica Uprave za rad u Ministarstvu gospodarstva, tvrdi da potezi Zavoda nemaju nikakve veze s izborima. ~~~~~~~~~ Ma ne, nema to veze sa izborima.. \'Vrijeme je da imperija, koja se zove HDZ, uzvrati udarac!\'

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
20:55 13.10.2011.

13.10.2011. u 20:49h disarrayST je napisao/la: -------------------------- dobar izgovor za nerad zlata vrijedi....brzo si našao nešto čime ćeš se izgovoriti za lijenost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije