Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Vjerovnici će postati vlasnici 85 posto Magme

Do 2015. godine u tvrtki planiraju podmiriti sve dugove zaposlenicima i državi, u 2016. 77 posto prihoda s vanjskog tržišta
22. veljače 2013. u 14:00 5 komentara 2 prikaza
Goranko Fižulić portal (1)
Foto: Tatjana Tadic/PD/PIXSELL

Zbog zahtjeva za provođenje predstečajne nagodbe Magma je izradila plan restrukturiranja do 2017. godine. Prema podacima od kraja rujna tvrtka je imala potraživanja od 21,4 milijuna kuna, a obveze iznose 558,9 milijuna kuna, odnosno manjak likvidnih sredstava je visokih 537,5 milijuna kuna.

Najviše Magma duguje povezanim tvrtkama, 170,6 milijuna, dobavljačima 160,3 milijuna kuna, obveze zbog neiskupa vrijednosnih papira su 68 milijuna, nešto više su dugovi državi, a bankama i drugim financijskim institucijama duguju 34,1 milijun kuna. Prema planu, ta potraživanja, osim plaća i obveza prema državi, pretvorila bi se u vlasnički udjel u Magmi pa bi na kraju ove godine vjerovnici bili vlasnici 85 posto Magme. U ovoj godini Magma planira uprihoditi, pretežito na domaćem tržištu, 16,5 milijuna kuna, a najveći prihod očekuje se od Turbo limača.

Najveći rashodi bit će u 2013. godini za plaće, a planiran je broj zaposlenih 40 osoba. Samo u ovoj godini tvrtka bi imala negativan novčani tijek od 11,4 milijuna kuna. Potreba za financiranjem u ovoj godini bila bi deset milijuna kuna. Do 2015. godine planira se podmiriti sav dug zaposlenicima i sva davanja državi, odnosno doprinosi i porezi.

U 2014. godini planirani su i prihodi s inozemnog tržišta, a ukupna zarada od prihoda 90 milijuna kuna. Neto dobit bila bi 4,7 milijuna kuna. U 2015. godini prihodi bi pak porasli na 300 milijuna kuna. U 2016. godini već oko 77 posto prihoda od prodaje bilo bi s vanjskog tržišta. Operativni troškovi smanjivali bi se u odnosu na rast prihoda, zbog čega bi i EBITDA bila bolja.

Uprava između ostalog predlaže da vjerovnici koji imaju zalog nad nekretninama ili pokretninama u vlasništvu Magme provedu zamjenu potraživanja umanjenu za revaloriziranu vrijednost, dok bi preostali iznos bio pretvoren u kreditni aranžman. Konkurentnu proizvodnju Magma planira ostvariti proizvodnjom za djecu i poslovne korisnike, i to tehnologijom 3D printera.

Temeljni kapital Magme iznosi 67,7 milijuna kuna, a nominalna je vrijednost dionice 10 kuna. U srijedu je cijena na burzi zaključena na samo 70 lipa, a najniža je bila svega 40 lipa početkom prosinca. Prije pet godina cijena je bila visokih 225 kuna. 

>> Radnice Magme ne primaju plaću i ne mogu do radnih knjižica

>> Pad Magme: A vrijedila je 1,5 milijardi kuna

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • Somelier:

    Hahahaha a MAGMA ništa ne vrijedi jer puno više duguje

  • letnica:

    tko je nama bio ministar i to kojeg resora, sve poslove na sebe preusmjerio pa opet propao e fučkaj ga ipak je milas bio u pravu, koliko vrijedi kg mozga/mislim na ekonomski fakultet/ i tko to tamo predaje

  • zbuniceva:

    po kojim zakonskim clancima Magma nije u stecaju vec godinama dionicari izbrisani iz registra i donesena odluka o preustroju ili rasprodaji? nevjerojatna lakoca je zaduziti se stotine miliona kuna kod drzave i dobavljaca i ostati dionicar i sa vlastitom imovinom ... prikaži još!om netaknutom ali uvecanom za zarade tokom zaduzivanja, vrijedi to za sve koji su znali zaigrati na veliko. Fizulicima svaka cast jer izvesti takove akrobacije i ostati nedirnut ne moze obicni smrtnik pa nije fer ismijavati gospodu Fizulice Jezice Pevce i slicne akrobate.