Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uz osiguranje HBOR-a

Više od 5,2 mlrd. kuna kredita za likvidnost izvoznicima i turizmu

Konobari u ugostiteljskim objektima na moru
Goran Kovacic/pixsell
05.05.2020.
u 12:24

Novac će plasirati Zaba, PBZ, OTP banka i Slatinska banka, a već ranije ugovor je potpisan i s Erste i HPB-om

Više od 5,2 milijarde kuna, za osiguranje kredita za likvidnost izvoznika i posrednih izvoznika, uključujući turistički sektor, HBOR će plasirati i preko Zabe, PBZ-a, OTP-a i Slatinske banke. Ugovore su već ranije potpisali i s Erste bankom i HPB-om.

Banke će samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj, a razvojna će banka osigurati do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku. U osigurani portfelj mogu biti uključeni i novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Uvjet za dobivanje kredita je najmanje 20 posto prihoda od izvoza u posljednjoj poslovnoj godini za koju su dostupna službena financijska izvješća, odnosno, za posredne izvoznike, najmanje 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima.

- Osiguranjem portfelja kredita HBOR je omogućio jedan od bitnih preduvjeta kako bi se pojednostavila i ubrzala procedura odobrenja sredstava za financiranje likvidnosti. Izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza u osigurani portfelj moći će se uključiti i krediti odobreni posrednim izvoznicima, čime smo značajno većem broju poduzetnika omogućili korištenje ove pogodnosti -  komentirala je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Mjera će trajati do 31. prosinca 2020. te će je moći koristiti izvoznici iz svih sektora.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije