Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

HBOR omogućio moratorij i reprogram obveza, ali i nove pogodnosti za kreditiranje obrtnih sredstava

Krediti se odobravaju na rok do tri godine, a sredstva mogu koristiti poduzetnici koji imaju posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19 za financiranje tekućeg poslovanja i podmirenje kratkoročnih obveza
06. travnja 2020. u 17:05 0 komentara 230 prikaza

HBOR je, osim moratorija i reprograma obveza, kao novu mjeru poduzetnicima omogućio povoljno kreditiranje obrtnih sredstava u suradnji s poslovnim bankama. Osnovne prednosti ove mjere su kamatna stopa već od nula posto na HBOR-ov udio u kreditu te korištenje HBOR-ovog portfeljnog osiguranja kao kolaterala za kredit.

Kune - novac Novac za radna mjesta Zbunio ih veći iznos na računima: Želim vratiti taj novac državi. On nije moj

Krediti iz programa Obrtna sredstva odobravat će se po modelu podjele rizika s poslovnim bankama – 50 posto iznosa iz izvora HBOR-a po kamatnoj stopi već od nula posto u prvoj godini otplate kredita, a dva posto u drugoj i trećoj godini uz mogućnost da ova kamatna stopa i u sljedećim godinama također bude umanjena (visina kamatne stope ovisi o propisima o dodjeli državnih potpora). Druga polovica iznosa kredita odobrava se iz izvora poslovne banke. Poduzetnici se sa zahtjevom za ova sredstva trebaju javiti jednoj od deset banaka s kojima HBOR ima dogovorenu suradnju na ovom programu.

Krediti se odobravaju na rok do tri godine, a sredstva mogu koristiti poduzetnici koji imaju posljedice uzrokovane pandemijom COVID-19 za financiranje tekućeg poslovanja i podmirenje kratkoročnih obveza. Kao instrument osiguranja izvoznici (uključujući i turistički sektor) moći će koristiti portfeljno osiguranje kredita HBOR-a.

HBOR-ovo portfeljno osiguranje kao jamstvo za kredit

Naime, HBOR-ovo portfeljno osiguranje kao jamstvo do 50 posto ukupnog iznosa odobrenog kredita moći će koristiti poduzetnici iz svih gospodarskih sektora, uključujući i turistički, koji su ostvarili 20 posto prihoda od izvoza u prethodnoj poslovnoj godini. Portfeljno osiguranje omogućit će jednostavnije i brže dobivanje novih kredita za likvidnost. Ove pogodnosti uskoro će moći koristiti i posredni izvoznici (dobavljači izvoznika). Poduzetnici mogu i dalje koristiti programe izvozno-kreditnog osiguranja HBOR-a za odobrenje pojedinačne police osiguranja.

Zdenko Adrović banke u vrijeme korone Prikupljaju prijave za odgode kredita, za kartice mjera još nema

Za više od 1000 klijenata HBOR-a već omogućen moratorij, klijenti se mogu javiti i za reprogram

Radi negativnih posljedica koje će pandemija COVID–19 imati na razinu gospodarske aktivnosti, za očekivati je kako će u ovoj godini veliki dio gospodarstvenika trebati dodatna sredstva kako bi očuvali likvidnost i radna mjesta. Stoga je HBOR svojim klijentima kojima je kredit odobren izravno već omogućio moratorij u trajanju od 1. 4. 2020. do 30. 6. 2020., za neplaćene obveze dospjele od 1 .3. 2020. do 30. 6. 2020. Ako negativan utjecaj pandemije na gospodarstvo potraje dulje, postoji mogućnost produljenja razdoblja moratorija. Do sada je moratorij omogućen za više od 1000 klijenata HBOR-a koji su obaviješteni o ovoj mogućnosti.

Klijenti kojima je kredit HBOR-a odobren putem poslovnih banaka sa zahtjevom za moratorij trebaju se obratiti svojoj poslovnoj banci. HBOR je spreman podržati svaki zahtjev za moratorij klijenata kojima je kredit iz programa HBOR-a odobren putem poslovne banke ili modelom podjele rizika.

Klijentima je omogućeno i reprogramiranje postojećih kreditnih obveza prema HBOR-u. Reprogramom se može odobriti produljenje rokova korištenja, počeka i otplate kredita za šest mjeseci. Sa svakim klijentom individualno će se dogovarati reprogramiranje obveza sukladno njegovom otplatnom potencijalu. Zahtjev za reprogramiranje klijenti trebaju podnijeti poslovnoj banci ili HBOR-u, ovisno o načinu odobrenja postojećeg kredita

Oprezni ministar Zdravko Marić šalje umirujuće poruke Reakcije na Vladine mjere Poduzetnici zadovoljni otpisom poreza i doprinosa, sindikati podizanjem potpore na 4000 kuna

Razvoj novih i provođenje postojećih programa

HBOR u suradnji s drugim domaćim i inozemnim institucijama radi i na donošenju drugih mjera te će, u skladu sa svojom ulogom, aktivnosti i programe prilagođavati potrebama i okolnostima u kojima posluju hrvatski poduzetnici. To se prije svega odnosi na razvoj novih garantnih shema i kreditiranje pandemijom pogođenih sektora. U suradnji s poslovnim bankama HBOR dogovara i druge načine financiranja likvidnosti poduzetnika.

Hrvatskim poduzetnicima i javnom sektoru i sada su, a bit će i u budućem razdoblju, na raspolaganju HBOR-ova povoljna sredstava za financiranje investicija, ali i postojeći programi za kreditiranje obrtnih sredstava (Priprema izvoza i Obrtna sredstava). Kamatne stope po ovim programima za veliki broj poduzetnika su dva posto ili niže.

VIDEO SDP predstavio treći paket mjera za pomoć građanima i gospodarstvu

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.