Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika investicija

Na Brijunima Vlada želi dosad neviđeni, vrhunski turizam

Brijuni rivijera
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/5
03.01.2014.
u 10:58

Ovo je povijesni projekt, 22 godine na otočju nisu rađene investicije, sve izgleda kao vremeplov iz 60-ih. Cilj nam je dovesti investitora koji će omogućiti jedinstvene turističke sadržaje i podići atraktivnost turizma u cijeloj Hrvatskoj - kažu ministri Lorencin i Zmajlović. Obećali su da će do jeseni biti poznat investitor, ali konkretnih još nema na vidiku, koji bi uložili do 300 milijuna eura

Na Brijune ćemo dovesti svjetski vrh i postaviti otočje na mjesto koje godinama zaslužuje - složni su u optimizmu ministri Mihael Zmajlović i Darko Lorencin nakon predstavljanja savjetnika za pronalaženje investitora u hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun.

- Ovo je povijesni projekt, jer tamo nisu godinama rađene nikakve investicije - kazao je Zmajlović te dao riječ Lorencinu koji je govorio u superlativima i nečem jedinstvenom.
- Nakon 22 godine od osamostaljenja na otočju i na Velom Brijunu nije poduzeto ništa značajnije, kapaciteti u odnosu na ono što taj proizvod može biti nisu ni blizu i predstavljaju vrstu vremeplova, gdje možete vidjeti kako se to radilo 60-ih godina. Tamo želimo napraviti potpuno održiv turizam u odnosu na nacionalni park, proizvod koji će i turizam Istre i Hrvatske dignuti na apsolutnu svjetsku razinu. I uz preporuke savjetnika za investicije želimo postići dosad neviđeni proizvod, turistički proizvod budućnosti, za što treba uzeti sve specifičnosti s bližim i širim okruženjem, te naći investitora koji će postaviti jedinstveni turistički sadržaj.

No, konkretnih investitora, kaže, još nema, iako je, reći će ministar turizma, bilo i uvijek ima interesa. Teško je, dodaje, govoriti o visini investicija, ali one mogu biti iznad 150 do 200 i 300 milijuna eura, a želi se postići da se omogući razvoj ne samo Brijuna već i okruženja.

- To će omogućiti i perspektivu, a da ne dođe ništa što već na tržištu je uobičajeno. Prioritet da bude nešto novo, a druga najvažnija stvar je visina investicija - objašnjava Lorencin, a na pitanje što to znači odgovara da treba vidjeti i kako se sve može uklopiti i s golf destinacijom, prirodom, priobaljem i tamošnjom poviješću. Investiranje u Brijune podići će, uvjeren je Lorencin, atraktivnost turizma u cijeloj Hrvatskoj. U Vladi očekuju da će najesen još ove godine biti dovršena natječajna procedura i odabran investitor u turističke komplekse.

Područje za investiranje na Brijunima se daje u koncesiju, a Zmajlović tvrdi da rok koncesije ovisi i o visini investicije i kvaliteti turističke ponude.
- Ako rok bude dulji može se očekivati i veća kvaliteta jer se investitoru daje prilika da više ulaže. U suradnji s odabranim savjetnicima za ulaganje vidjet ćemo kakav će biti koncesijski okvir.

- Ne bih htio nikoga naglasiti, ali želimo operatera koji će imati "label" kao Ritz Carlton, Hilton hotele, vrhunsku ponudu i sadržaje, te želimo da se i oni sami potrude i nama dokažu da su oni doista najbolji i da znaju iskoristiti tu lokaciju - zaključio je ministar turizma Darko Lorencin.

Budući da je riječ o nacionalnom parku, investitor će morati voditi veliku brigu i o zaštiti prirode, a i nju treba staviti u funkciju razvoja turizma, kaže ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović

Komentara 7

Avatar airbizz
airbizz
11:28 03.01.2014.

nije velika investicija kad privatnik izgradi hotel u centru nacionalnog parka.to je velika uzurpacija i velika korupcija.

NV
novo vriijeme
11:47 03.01.2014.

A šta nas priječi da imamo vrhunski turizam i izvan nacionalnog parka. Nacionalni park treba ostati nacionalni park, treba ga maksimalno urediti i popularizirati te voziti turiste koji su platili kartu da ga vide, kao Plitivice. Ima dosta destinacija za elitini turizam, nema dosta pameti i poštenja i odanosti ovoj zemlji.

VE
verakruz1
11:57 03.01.2014.

I ja bih znao na Brijunima napraviti elitni turizam! Dovedite investitore u Liku, zaleđe Dalmacije, Gorski Kotar, Slavoniju... Pa da vidimo onda te stručnjake... Ovo će biti još jedna kolosalna prilika da se stavi na privatni račun debela svotica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije